Economia30/05/2018

Hisenda avisa que la moció de censura deixa en l'aire la reforma del finançament autonòmic

No hi haurà reunió la setmana que ve i veu difícil l'acord futur encara que no prosperi la moció

Júlia Manresa
i Júlia Manresa

MadridEl Partit Socialista havia insistit amb força fins ara perquè el govern de Mariano Rajoy tirés endavant amb la reforma del sistema de finançament autonòmic. De fet, la presidenta andalusa, Susana Díaz, es va reunir expressament amb el president Rajoy per arrencar-li el compromís que seria aquest mes quan es reprendrien les reunions amb els representants comunitaris, fins i tot sense Catalunya. Però la moció de censura que ha presentat el PSOE dona una altra oportunitat a Montoro per tirar la pilota endavant i allargar la reforma. Fonts del ministeri d'Hisenda han advertit aquest dimecres que, encara que no prosperi, les relacions hauran quedat molt malmeses i que, per tant, és obvi que la reforma del finançament autonòmic se'n ressentirà.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

De fet, les mateixes fonts admeten que la reunió prevista per la setmana que ve (el Consell de Política Fiscal i Financera) no es convocarà encara que fracassi la moció, perquè creuen que s'haurà demostrat que no és una de les prioritats del PSOE. Justament aquesta setmana acabava el termini màxim que tenien les autonomies per presentar al·legacions a l'informe que va presentar-los la setmana passada Hisenda després d'haver escoltat la comissió d'experts. Les mateixes fonts confirmen que s'han presentat moltes al·legacions i que el pas que tocaria ara és tornar-se a reunir per discutir-les. Però aquesta reunió torna a endarrerir-se, ara amb el pretext de la moció. Els mesos anteriors l'aplicació del 155 havia deixat en segon terme aquestes converses.

Cargando
No hay anuncios

El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, havia deixat clar fins ara que per negociar la reforma del finançament és necessari comptar amb el suport i el consens del PSOE, que governa a la majoria de comunitats. De fet, també havia insistit que també era necessari que hi hagués un representant de la Generalitat de Catalunya, però amb el Govern cessat no era possible i aquest era un dels altres motius que ja havia endarrerit la trobada.

L'informe presentat per Hisenda no preveia cap canvi significatiu en l'actual model de finançament. Ni mostra predisposició a cedir més IRPF o IVA. En el cas de l'IVA, el comitè d'experts proposava que hi hagués un tram autonòmic i que es pogués apujar o abaixar en funció de les necessitats de les comunitats, com ja passa amb l'IRPF. Com a màxim, preveia la reestructuració del deute contret amb l'Estat a través del fons de liquiditat autonòmica (FLA).