Tecnologia

El Mobile, territori 'unicorn'

Glovo i Wallbox participen en el congrés en un moment d'inversions rècord al sector a Catalunya

L'Hospitalet de LlobregatDos unicorns catalans i tres candidats a obtenir el preuat títol s'han deixat veure aquest dimarts al 4YFN, el germà petit del Mobile, on s'ha fet evident que el sector ve d'un any d'inversions rècord. En l'última edició prepandèmia del congrés, l'agència de viatges online eDreams era l'única tecnològica del Principat valorada en més de 1.000 milions de dòlars. El 2022 la llista s'ha ampliat amb tres noms més, els de Glovo, Wallbox i TravelPerk, la plataforma de viatges de negocis que va entrar en aquesta categoria al gener. I a aquests noms s'hi sumen els de les empreses que en els últims anys han continuat obtenint finançament i ja s'acosten a les valoracions que les convertirien en unicorns, com és el cas del programari contra les falsificacions Red Points, el de recursos humans Factorial i l'ecommerce de flors Colvin.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més de 600 start-ups s'han aplegat al pavelló 6 de Fira de Barcelona per aconseguir captar la mirada dels inversors i seguir els passos d'aquelles que ja compten el finançament en centenars de milions. El conseller delegat dels carregadors per a cotxes elèctrics Wallbox, Enric Asunción, ha relatat –precisament– quin va ser el detonant per activar la sortida a la borsa de Nova York que ha disparat la seva valoració: "Teníem un parell de competidors que van sortir a borsa, amb el que això comporta per a la transparència dels comptes. Vaig consultar tota la informació que van publicar. Nosaltres creixíem més de pressa, teníem el doble de marge i un producte millor. De seguida vaig pensar: 'Els guanyarem'. Però ens faltaven els 200 milions que havien aconseguit ells". Les úniques dues sortides possibles que hi veia eren el salt als parquets de Wall Street o vendre l'empresa a un grup més gran. Va triar la primera.

Cargando
No hay anuncios

Per explicar les conseqüències de la segona alternativa, ha participat en el congrés per a start-ups el conseller delegat de Glovo, Oscar Pierre. El cofundador de l'unicorn del menjar a domicili ha defensat que la venda de l'empresa a l'alemanya Delivery Hero li ha donat "més independència que abans". De fet, el català ha carregat contra els seus antics accionistes i ha assegurat que en el moment de l'adquisició no estaven "alineats". "Ara no sento que tingui un cap, encara que en tingui. Amb el Niklas [Östberg, el fundador de Delivery Hero] és més fàcil tot, com si fóssim amics", ha insistit. De fet, tampoc s'ha mostrat gens preocupat per la davallada en el preu de l'acció del grup germànic, que ha perdut quasi la meitat del valor des que es va anunciar l'operació. "Continuen tenint més bons resultats que la resta del sector", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

Pierre confia en la capacitat d'Espanya per continuar fabricant nous unicorns tecnològics. La seva aposta és que en tres anys en siguin cinquanta, quatre cops més respecte als dotze que hi havia el 2021, segons els criteris del fons Atomico. Per fer créixer aquest ramat, l'executiu estatal també ha d'evitar que aquestes empreses marxin a països amb un tracte fiscal més amable per a les start-ups. El conseller delegat de Factorial, Jordi Romero, ha confessat que va traslladar el seu primer projecte a San Francisco (Califòrnia) perquè els inversors nord-americans l'hi demanaven. Amb l'empresa actual –que al setembre va captar 67 milions d'euros–, ha admès que es van plantejar instal·lar-ne la seu fora, però finalment es van quedar a Barcelona. "Algunes vegades ens en penedim", ha afegit.

Per a Laura Urquizu, consellera delegada de Red Points, Espanya no ho posa fàcil a aquestes companyies, sobretot pel que fa als impostos: "Són un problema per construir una empresa". Els seus dards també han apuntat a la batejada com a llei start-up, aprovada pel consell de ministres al desembre i que pretén millorar l'accés al finançament i la fiscalitat d'aquests negocis. "Hi ha bona intenció, però per a nosaltres arriba tard", ha lamentat.

Cargando
No hay anuncios

El conseller delegat de l'associació Tech Barcelona, Miquel Martí, coincideix en valorar que la normativa "s'ha d'afinar", sobretot en aspectes com les stock options, les accions que les tecnològiques ofereixen als seus treballadors i directius per intentar retenir-los, en vista a una futura venda o sortida a borsa. "Hi ha molts diners al mercat i l'any ha començat fort. A més, els fons europeus poden servir per reactivar la part amb més risc de l'ecosistema, la de base tecnològica".

Primera inversió del fons de fons

Justament, el ministeri d'Economia que encapçala Nadia Calviño (a través de la secretària d'estat de Digitalització, Carme Artigas) ha aprofitat el Mobile per anunciar la primera inversió d'un dels instruments amb què vol treure pit de les seves polítiques per a les start-ups. El fons Next Tech aportarà 70 milions d'euros al vehicle de capital risc Leadwind, de la gestora madrilenya K Fund. És la primera injecció d'un projecte amb el qual l'Estat vol mobilitzar 4.000 milions d'euros per a empreses de base tecnològica, 2.000 dels quals seran diners públics i 2.000 més d'inversors privats. "Volem ser un territori que generi unicorns", ha assegurat Artigas.

Cargando
No hay anuncios
Telefónica estudia incorporar el pagament amb criptomonedes

Telefónica ja estudia la possibilitat d'incorporar el pagament amb criptomonedes per a alguns dels seus serveis, segons ha assegurat aquest dimarts el director de la unitat digital de l'empresa, Chema Alonso, en declaracions a Europa Press des del Mobile. El directiu tècnic ha precisat que aquest projecte encara està en fase d'anàlisi i no s'ha aprovat. A més, ha deixat anar que una opció seria permetre pagaments a través d'una casa d'intercanvi de divises que convertís de manera immediata el pagament de l'usuari a euros. Alonso ha assegurat que la funcionalitat estaria oberta a un ampli ventall de criptodivises, i fins i tot no ha descartat la possibilitat que Telefónica creï una criptomoneda pròpia sempre que hi hagi un ambient regulador propici.