Farmacèutiques
Economia28/03/2023

El misteri d'AstraZeneca: ¿es computarà a Madrid la inversió més gran de la història de Catalunya en R+D?

La farmacèutica va anunciar fa pocs dies 800 milions per a un nou 'hub' a Barcelona

BarcelonaL'última setmana ha deixat dues grans xifres i una pregunta en l'àmbit de la inversió estrangera a Catalunya. Dimarts, el ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme publicava que el 2022 van arribar 3.883 milions d'euros en territori català, un 25% més que l'any anterior. L'endemà se sabia que AstraZeneca invertirà 800 milions d'euros en cinc anys en el seu nou hub de Barcelona. Fins aquí les xifres. La pregunta és si aquesta última, la inversió en recerca més gran de la història de Catalunya, es computarà al Principat o a la Comunitat de Madrid. El motiu? La farmacèutica té el domicili social a la capital espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La nota metodològica de DataInvex sobre el càlcul d'aquestes dades diu que la inversió estrangera s'assigna a la comunitat autònoma on està previst que es portin a terme les activitats generades per la inversió, a condició que l'empresa inversora ho declari específicament. En cas de no ser així –les companyies no hi estan obligades i moltes no ho expliciten–, es computa la inversió a la comunitat on l'empresa té ubicat el seu domicili social. Aquest fenomen es coneix com l'efecte seu, segons recullen els documents de fluxos d'inversions del mateix ministeri, i fa que la Comunitat de Madrid, que per la seva capitalitat concentra més seus socials, aglutini molta més inversió estrangera oficial de la que s'hi acaba materialitzant. 

Cargando
No hay anuncios

Fonts de l'empresa consultades per aquest diari han explicat que la inversió que preveu materialitzar els pròxims cinc anys serà a través d'AstraZeneca Farmacéutica Spain, amb domicili social al carrer Serrano Galvache de Madrid, i no via Alexion, empresa del grup especialitzada en les malalties rares, amb seu global a Boston (Massachusetts) i domicili social a Espanya situat a Barcelona. A través d'aquesta companyia, que va ser adquirida per la farmacèutica l'any 2021, ja va impulsar l'any passat un hub centrat a accelerar el desenvolupament de fàrmacs de nova generació en l'àmbit de les malalties rares. L'anunci d'aquesta setmana suposa l'ampliació d'aquest centre amb la contractació de 1.000 persones en total i la coordinació de projectes internacionals en les altres quatre àrees terapèutiques principals de la farmacèutica, més enllà de les malalties rares: oncologia; cardiovascular, renal i metabolisme; malalties respiratòries i immunologia; i vacunes i immunoteràpies.

Què passa amb les altres grans inversions?

Aquesta qüestió explicaria, entre altres motius, que les dades publicades aquesta setmana pel ministeri no encaixin amb les anunciades fa poques setmanes per la Generalitat, que segons els seus càlculs Catalunya va atraure l'any passat 6.428 milions d'euros d'inversió estrangera, un 50% més que el 2021 i la xifra més elevada de tota la sèrie històrica, que comença l'any 2003, segons Acció a partir de dades de fDi Markets. Així, les dades publicades per l'executiu català multipliquen per més d'1,6 les del ministeri.

Cargando
No hay anuncios

Des de l'any 2017, a Catalunya s'han anunciat grans inversions d'empreses com Decathlon, DHL, Amazon i Kronospan, que tenen la seu social en altres territoris de l'Estat. El problema és que com que el ministeri no esmenta quines empreses computa, no es pot saber del cert si el ministeri les atribueix a Catalunya perquè no fa pública la llista d'empreses rere les dades de DataInvex.