Economia18/05/2016

El ministre d'Economia que parla del deute en tercera persona

De Guindos evita tota autocrítica per l'endeutament públic en un acte al Col·legi d'Economistes

Albert Vidal
i Albert Vidal

BarcelonaLuis de Guindos és ministre d’Economia des de 2011. Cinc anys després, parla del deute com un fenomen aliè a la seva tasca. En uns dies en què Brussel·les ha amonestat Espanya per l’incompliments del dèficit mentre Rajoy anuncia rebaixes d’impostos, De Guindos xiula i comenta la qüestió com si fos un simple opinador.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així s'ha comprovat aquest vespre a l’acte que De Guindos ha protagonitzat al Col·legi d’Economistes en companyia de l’exministre socialista Miguel Sebastián. El guru econòmic de Rajoy ha assenyalat que una de les grans amenaces per a l’economia mundial és “l’altíssim endeutament”, sense acompanyar l’asseveració de 'cap mea' culpa per la plusmarca espanyola en la matèria. La resistència del ministre a l’autocrítica ha estat més visible quan s'ha felicitat per la reducció del deute privat en 450.000 milions, sent així del 45% del PIB quan havia arribat al 220%.

Cargando
No hay anuncios

De Guindos també s'ha declarat partidari d’un govern econòmic per a la zona euro dirigit des de Brussel·les, fet sorprenent en l’estat d’incompliment reiterat del govern espanyol. Segons ha afegit, la fórmula evitaria que “els populismes campin per Europa”.

El ministre també ha enviat un missatge a Catalunya: “Cal un nou finançament més generós amb les autonomies, però el seu dèficit hauria de ser zero”. No ha entrat en el com i de fet en parla com si no hagués estat ministre durant un lustre. En tercera persona, de perfil i per lliure. Com quan Sebastián ha dit que “ser de l’Atlètic a Madrid és com ser negre a Missouri” i De Guindos (també matalasser) l'ha esmenat: “Només tenim 6.000 socis menys que el Madrid, i més joves”.