Immobiliari

El millor trimestre per al mercat de l'habitatge en catorze anys

El sector esquiva la crisi del covid i tanca més de 22.000 operacions de compravenda entre l'abril i el juny

Barcelona“No és que hàgim superat el covid, és que no ens ha afectat”. El sector immobiliari respira tranquil al confirmar que, per primer cop en molt de temps, el món viu una crisi econòmica que no els impacta directament. Segons les dades que publiquen aquest dilluns l'Associació d'Agents Immobiliaris de Catalunya (AIC) i el Col·legi Oficial d'Agents de la Propietat Immobiliària (COAPI) de Barcelona, el Principat es va plantar davant l'estiu amb un rècord en les operacions de compravenda d'habitatge: els més de 22.000 immobles que es van vendre el segon trimestre de l'any no només superen els nivells prepandèmia, sinó que suposen la millor xifra per a un trimestre des del 2007.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si bé les dades dels últims dotze mesos encara no registren el mateix patró, ja estan molt a prop de fer-ho, i tot això amb els preus molt estabilitzats, un factor que tradicionalment incentiva les vendes. En definitiva, ha sintetitzat l'expert immobiliari Luis Fabra dirigint-se als professionals del sector: “Tanquem un segon trimestre fantàstic, entenent que el més important per a tots vosaltres és que hi hagi activitat”.

Cargando
No hay anuncios

En concret, entre l'abril i el juny d'aquest any s'han segellat 22.062 operacions de compravenda d'habitatge, la immensa majoria de segona mà. Aquesta xifra implica una diferència del 5,5% respecte al trimestre anterior i d'un 70% en comparació amb un any enrere, quan el mercat estava paralitzat pel confinament. En total, entre aquest juny i el de l'any passat s'han venut 75.663 habitatges, la majoria de segona mà. En aquest cas, tot i que encara no s'assoleix el màxim més recent, la dada implica una diferència de més del 13% respecte al que s'observava el primer trimestre, i d'un 5,5% en comparació amb l'any anterior.

Cargando
No hay anuncios

A més, els preus s'han acomodat en variacions molt discretes: una baixada d'un 0,02% en comparació amb el període entre el gener i el març, i un increment del 0,1% en relació a un any enrere. “Hem tingut un creixement del mercat molt potent des del 2014 en nombre de compravenda, però molt estable quant a preus, i això és una dada molt favorable per a la dinàmica del mercat”, ha contextualitzat Fabra. Segons ell, que els preus baixin dràsticament frena tant la demanda com que pugin molt, ja que els potencials compradors s'esperen un pèl per veure si aconsegueixen ofertes encara més baixes.

Els sectors en recuperació i el perill del deute excessiu

Ara bé, tot aquest escenari privilegiat per al sector immobiliari no es trasllada a tots els segments d'activitat. Segons ha explicat el president de l'AIC, Vicenç Hernández, hi ha actius encara lluny de refer-se, com les oficines i els hotels. A això s'hi suma que el percentatge de compra d'habitatge per part d'estrangers segueix a mínims amb un pes del 10,2% en el total d'operacions.

Cargando
No hay anuncios

Hernández ha avisat també que hi ha dos factors macroeconòmics que poden alterar el mercat a llarg termini: la situació del deute públic (“Els indicadors de crac del deute cada cop són més alts”, ha advertit) i una mala gestió dels fons europeus Next Generation. 

D'altra banda, l'informe destaca una petita reducció en el nombre d'hipoteques signades (unes 56.000, que suposen un 0,4% menys que l'any passat), però fins i tot aquí hi ha bones notícies: significa que bona part de l'alt nivell d'estalvi de les famílies s'està destinant a habitatge.