El metavers s'estrena com a reclam marquetinià al Mobile
El concepte s'estén sense un consens clar sobre la seva definició
L'Hospitalet de LlobregatHi ha un vídeo que de tant en tant ressorgeix de les profunditats de la xarxa. Hi surt l'exconseller delegat de Microsoft, Steve Ballmer, extasiat, amb taques evidents de suor a la camisa i cridant amb la veu gastada fins a catorze vegades la paraula desenvolupadors. És un tall d'una conferència de la multinacional a principis dels 2000, on el directiu salta a l'escenari ballant sense control. Eren moments d'eufòria al sector, just abans que explotés la bombolla de les puntcom. L'entusiasme exagerat, però, és un ingredient que la indústria recupera sempre que aspira a contagiar un nou fenomen tecnològic.
Dues dècades després, Ralph Simon podria ser una versió de Tercera Divisió del mem en què es va convertir Ballmer. El conseller delegat del conglomerat d'entreteniment Mobilium Global ha entrat aquest dimecres a l'escenari principal del Mobile World Congress per moderar una sessió sobre el metavers amb la mateixa energia: "Qui en aquesta sala sap què són els NFT?" El públic, amb una mitjana d'edat més aviat alta, hi responia amb poques mans aixecades. Els NFT (representacions digitals i encriptades d'un actiu) i el metavers s'han intentat fer un lloc durant aquesta edició del congrés i ja són un reclam fins i tot per a empreses que encara no tenen del tot clar la manera d'incorporar-los als seus negocis.
En només tres dies de congrés, Telefónica ha nomenat una chief metavers officer, ha fet una crida a start-ups amb propostes per a aquest espai digital i ha obert una versió farcida d'avatars del seu estand físic. L'operadora coreana SK Telecom també ha instal·lat una atracció de fira robòtica equipada amb ulleres de realitat virtual i una experiència immersiva per ballar i cantar Dua Lipa com si fora d'aquest món distòpic no hi hagués vianants observant-te.
Segons un informe del portal SensorTower, des que Facebook va anunciar el seu canvi de nom l'octubre passat hi ha més de 500 aplicacions que ja fan servir la paraula metavers per descriure la seva activitat. Tot i la novetat del terme, encara no hi ha un consens clar sobre la definició i l'abast real. El concepte s'està convertint en un paraigua per a empreses de comerç electrònic, videojocs i qualsevol camp de l'entreteniment que vulgui aprofitar-se de l'onada.
Sotheby's és una de les companyies que, com a mínim, parla d'aquest boom amb experiència. La casa de subhastes, una de les més antigues del món, s'ha abocat completament als NFT i ha desplegat en una galeria del metavers les seves obres d'art milionàries. Dels 7.300 milions de dòlars que van facturar l'any passat, 100 milions ja provenien d'aquesta mena de vendes. "Ens ha obert a una nova audiència molt emocionant", ha explicat a l'audiència del Mobile el seu conseller delegat, Charles Stewart. El juliol de l'any passat van arribar al preu més alt per un NFT en un dels seus xocs d'apostes: els gairebé 12 milions d'euros que va pagar un emprenedor israelià per un àlien fet de bits de color blau amb gorra i arracada.
Un banquer entre 'criptofans'
Per rebaixar aquest frenesí, l'espai de debat sobre el metavers i les fintech a la fira l'ha estrenat un banquer. El president de CaixaBank, José Ignacio Goirigolzarri, ha fet servir els seus minuts de protagonisme al Mobile per demanar unes regles comunes per als bancs i les empreses tecnològiques que pretenen quedar-se amb una part del seu pastís: "La desregulació és una font d'inestabilitat. Sempre he defensat que la competició és bona per al sector, però cal una mateixa regulació per a tots els que facin la mateixa activitat".
Goirigolzarri no s'ha quedat a la taula rodona posterior, on el soci de Jack Dorsey, el fundador de Twitter, a l'empresa de pagaments mòbils Block (l'antiga Square), s'ha presentat amb una dessuadora de la Reserva Federal dels Estats Units per defensar que els joves ja no volen plataformes centrals que els prenguin el control. La xerrada entre adeptes de l'univers cripto s'ha tancat amb una foto de família. Abans de disparar la càmera, el moderador, entusiasta, ha fet un avís: "Penseu que més endavant podem fer un NFT d'aquest record, vendre'l per molts milions i explicar-ho als nostres nets".