MERCAT DE TREBALL
Economia08/08/2014

Han emigrat 20.000 joves des del 2009

L’atur i les feines precàries disparen un 55% la sortida a l’exterior de catalans d’entre 15 i 34 anys

Elena Freixa
i Elena Freixa

BarcelonaEl nombre de joves catalans que marxen a l’estranger a treballar o a seguir formant-se s’ha disparat més d’un 55%. La crisi i la falta d’horitzons laborals en són els motius principals. Aquest 2014 hi ha 19.772 joves catalans més residint a fora que el 2009, segons el butlletí de l’Observatori d’Empresa i Ocupació de la Generalitat. L’esclat de la crisi va afavorir l’emigració fins al punt que l’Idescat recull un total de 55.319 joves d’entre 15 i 34 anys residents a l’estranger, una xifra que equival a una quarta part de tots els catalans que actualment viuen fora [vegeu el gràfic]. En el recompte s’hi ha d’afegir els que marxen becats per continuar la formació en algun altre lloc i que no consten en el registre.

Inscriu-te a la newsletter Rato i la nostra condemnaInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La pèrdua de població jove disposada a treballar a Catalunya, recollida ahir en un informe de la UGT de Catalunya, és una “emergència nacional”, va dir Afra Blanco, portaveu d’Avalot-Joves de la UGT de Catalunya. Va lamentar que l’emigració vagi lligada a l’escenari molt negatiu que es troben els joves quan volen treballar a Catalunya: “No podem permetre que els joves preparats marxin per poder treballar o que treballin aquí per ser pobres”, va dir Blanco durant la presentació de l’informe que retrata el moviment del que ells anomenen generació JESP (joves emigrants sobradament preparats).

Cargando
No hay anuncios

La reducció de l’atur juvenil durant el segon trimestre d’aquest any, va advertir la portaveu de l’Avalot, no té una lectura positiva perquè ve acompanyada d’una pèrdua ininterrompuda d’efectius joves que marxen de Catalunya. En l’últim any els emigrants van augmentar més d’un 9%, un percentatge que equival a més de 4.600 sortides en 12 mesos. Per als que es queden, creix el risc que la seva situació de desocupació s’enquisti. Segons la UGT, l’atur de llarga durada (dotze mesos o més) ha crescut un 10% en un any i ja afecta el 17% dels joves menors de 30 anys sense feina, que sumen un total de 222.500 persones. La taxa d’atur continua sent de les més altes d’Europa. A Catalunya, l’atur dels menors de 25 anys és del 45% i del 33% en els menors de 30.

Preparar el retorn

Cargando
No hay anuncios

Blanco va lamentar que mentre els joves segueixen empesos a marxar per les circumstàncies, a Catalunya no es mogui res per preparar el retorn dels que ho vulguin. Va culpar les administracions (amb la reforma laboral com a potenciadora de la precarietat) i també les mateixes empreses, a qui va demanar més “patriotisme” per tractar els joves treballadors com a actius reals i no meres despeses en les organitzacions. “Si el present dels joves ha de ser el futur del país, anem molt malament perquè el seu present, ara, és a fora”, va resumir Blanco.

La portaveu del col·lectiu Avalot de la UGT va lamentar la falta de cultura empresarial per innovar i fer recerca, que s’uneix a un suport més aviat baix des dels governs a aquest tipus d’activitats que ajudarien a retenir talent. Tampoc hi ajuden els alts nivells de temporalitat del col·lectiu de treballadors menors de 35 anys (que s’enfila al 42%) i el fet que, ara mateix, nou de cada deu contractes que firmin aquests empleats siguin eventuals.

Cargando
No hay anuncios

La precarització, va dir Blanco, comporta una rebaixa salarial que també desincentiva. El sou mitjà d’un jove era de 1.023 euros bruts al mes el 2011 i va baixar a 945 el 2012, que és l’última dada publicada.