Catalunya capta el 56% de la inversió estrangera en recerca a Espanya des del 2010

La Generalitat rebat la presumpta fuga d'empreses pel procés sobiranista

Una noia al laboratori
Júlia Manresa
11/12/2015
4 min

Barcelona"Aquí hi inverteix tothom menys l'estat espanyol". Així ho ha afirmat aquest divendes el conseller d'Empresa i Ocupació Felip Puig en la presentació de les dades sobre inversió empresarial en innovació. En plena campanya electoral, la Generalitat ha volgut contraatacar obertament el degoteig d'informacions sobre una presumpta fuga empresarial de Catalunya a causa del procés. Les conclusions que des de la conselleria han volgut llançar són clares: Catalunya és líder a Espanya en innovació empresarial, és una de les regions europees que més inversió estrangera en R+D ha captat en els últims anys i ja s'ha revertit la tendència decreixent en inversió de les empreses catalanes en innovació.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Les fonts de l'argumentari de la Generalitat són tres. D'una banda, l'observatori de la inversió entre països FDI del 'Financial Times', a partir del qual la conselleria d'Empresa i Ocupació ha elaborat un rànquing amb els 20 principals països inversors en R+D a Catalunya i el nombre de projectes als quals destinen el capital invertit. Segons aquest rànquing, països com Alemanya, els Estats Units i el Regne Unit són els que més diners deixen tant a Catalunya com a la resta de l'Estat en innovació empresarial, però és Catalunya qui es queda amb el 56% del total d'aquesta inversió des de l'any 2010. Aquest percentatge es tradueix en un total de 66 projectes i 1.070 milions d'euros, que haurien creat un total de 6.000 llocs de treball.

Aquestes dades del rànquing del 'Financial Times' no són públiques i la Generalitat les ofereix directament elaborades i convertides en aquest rànquing, però segons Xavier Mendoza, professor d'Esade i director de l’Observatori de l’Empresa Multinacional Espanyola, són coherents amb les que té registrades el seu observatori i reflecteixen una situació innegable: "Catalunya té mancances en termes d'innovació, però millora progressivament". Segons aquest professor, Catalunya atrau inversió estrangera en innovació pels motius següents:

  • Compta amb un teixit empresarial diversificat.
  • Multinacionals líders en els seus respectius sectors hi tenen instal·lades les filials: Seat i Nissan en l'automoció; Henkel en la química o Nestlé en l'alimentació.
  • Té molt bona connexió i logística gràcies al Port de Barcelona.
  • Destaca en l'àmbit de la informàtica i el 'software'.

Primera en nombre d'empreses innovadores

Catalunya acumula el 22% de totes les companyies innovadores de l'Estat

Una altra de les dades que destaca la Generalitat és que el 22,1% de totes les empreses considerades innovadores de l'Estat són catalanes. "Catalunya s'està erigint com un dels territoris d'Europa que més innovació tecnològica està captant", ha afirmat el conseller, que també ha volgut insistir que aquestes dades "no són cuinades des de Catalunya" sinó que són dades de fonts externes i "fins i tot" del mateix estat espanyol. De fet, aquest 22,1% es desprèn de les dades fetes públiques aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), segons les quals entre el 2012 i el 2014 a Catalunya hi havia registrades 8.830 companyies innovadores, el 22,1% del total de les 39.893 empreses d'aquest tipus que hi havia a tot l'Estat.

Val a dir que l'INE considera empreses innovadores totes aquelles que duen a terme activitats científiques, tecnològiques, d'organització o financeres que conclouen en un canvi innovador dins la seva estructura productiva. Dins d'aquestes, es pot distingir entre innovacions de tipus tecnològic o de tipus no tecnològic, on Catalunya continua situant-se en la primera posició del rànquing, sempre seguida de la Comunitat de Madrid, que en el període comprès entre aquests dos anys tenia registrades 7.188 empreses innovadores, el 18% del total. En aquest sentit, Felip Puig va destacar ahir que aquest nombre d'empreses suposa un 7,6% més que les que Catalunya tenia l'any 2013, mentre que al conjunt de l'Estat, l'augment va ser del 3,9%.

Però un altre dels elements clau per diagnosticar l'estat de salut de la innovació empresarial a Catalunya són els diners que impliquen totes aquestes activitats. Aquest octubre, l'agència d'estadística europea, Eurostat, deixava Catalunya a la cua de les regions que més destinen en R+D en relació amb el seu producte interior brut (PIB), amb només un 1,51% de la despesa total i molt lluny de la regió belga de Brabant Valí, amb un 7,8% d'aportació a aquesta inversió.

Al mateix temps, però, les últimes dades de l'INE confirmen que durant els últims anys la inversió empresarial en innovació a Catalunya ha començat a repuntar. Mentre al conjunt de l'Estat la tendència va ser a la baixa i la despesa de les companyies espanyoles es va reduir un 2,1%, a Catalunya es va incrementar un 0,8%, un augment que ahir Puig va qualificar d'humil però que segons el conseller en funcions ratifica el final de la caiguda de la despesa en innovació. La despesa total de l'Estat va ser de prop de 13 milions d'euros, dels quals més de 3,1 milions els van desemborsar emprese catalanes. Es tracta d'un 24% de la despesa total, cosa que situa les empreses de Catalunya com les segones que més diners van destinar a innovar, per darrere de la Comunitat de Madrid, que va acaparar el 36% de la inversió, un 6,3% més que l'any 2013.

stats