NEGOCIACIÓ COL·LECTIVA

Acaba el termini per renovar més de 200 convenis col·lectius

Uns 400.000 treballadors catalans, exposats a perdre sou i altres drets si l'empresa ho imposa

Elena Freixa
08/07/2013
2 min

BarcelonaLa negociació col·lectiva ha entrat aquest dilluns en una nova fase amb el venciment de més de 1.000 convenis col·lectius a tot l'Estat (239 que afecten treballadors catalans), una situació que deixa més exposats que mai els drets i condicions laborals de milers de treballadors, que poden perdre el marc que els empara. En cas que no tinguin un conveni superior, per exemple un conveni de sector (en el cas dels d'empresa que caduquen) l'Estatut dels Treballadors marcarà les condicions mínimes que hauria de respectar l'empresa en cas de voler rebaixar salaris o condicions essencials de feina.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'acord marc entre els sindicats CCOO i UGT a Catalunya i les patronals Foment del Treball i Pimec el 18 de juny ha servit per accelerar el desbloqueig de molts convenis que es negocien en l'àmbit català, però encara en queden una vintena d'enquistats, segons els números dels sindicats. A part, n'hi ha més de 200 més d'àmbit d'empresa o bé sectorials que es discuteixen a Madrid, perquè són d'àmbit estatal però afecten treballadors catalans. En total, segons les dades actualitzades i consensuades entre sindicats i patronals, hi ha més de 400.000 persones que poden quedar sense l'aixopluc del conveni.

Els sindicats auguren conflictes

El secretari d'acció sindical de la UGT, Toni Ferrer, lamenta que algunes patronals i empreses "han estat retardant al màxim la negociació perquè el conveni desaparegui i s'afavoreixi una rebaixa salarial". La reforma laboral, de fet, permet que l'empresa pugui fer modificacions substancials de les condicions de treball, sou inclòs, en cas d'una baixada dels ingressos.

Què pot passar

La UGT augura que els sindicats optaran per presentar conflictes col·lectius en els casos en què una empresa o patronal decideixi deixar d'aplicar el conveni de manera unilateral. El responsable d'acció sindical de CCOO de Catalunya, José Cachinero, corrobora que saltar-se la negociació col·lectiva no sortirà gratis: "A partir de dilluns demanarem explicacions a tots els que encara no s'han acollit al full de ruta per desbloquejar els convenis", avisa. I es mostra crític amb el fet que algunes patronals, tot i estar dins del marc de Foment del Treball -que ha signat l'acord marc-, no vulguin acollir-se al procediment per prorrogar convenis i negociar, amb mediador si cal, els nous.

El full de ruta pactat a Catalunya entre agents socials i patronals és un protocol que es basa primer de tot a prorrogar el conveni vençut mentre les parts continuen negociant. En els casos en què es consideri que les converses entren en una fase de bloqueig s'obriran dues vies: la mediació del Govern o un arbitratge del Tribunal Laboral de Catalunya. En el primer dels casos, la mediació s'activarà a proposta d'una de les parts i durarà com a màxim 30 dies. Si els mediadors de l'administració no aconsegueixen resoldre el conflicte, el cas acabarà igualment al Tribunal Laboral, que emetrà un laude arbitral d'obligat compliment. En el segon cas, si totes dues parts hi estan d'acord, poden acudir directament al Tribunal Laboral per acabar amb la discòrdia.

stats