Economia13/10/2016

Més de 5.400 contractes temporals fraudulents passen a indefinits en nou mesos

La Inspecció de Treball inicia una ofensiva contra la subcontractació irregular

Xavier Grau
i Xavier Grau

BarcelonaUn total de 5.424 contractes de treball temporals que eren fraudulents s'han convertit en contractes indefinits en els nou primers mesos de l'any, segons ha informat aquest dijous la Secretaria de Treball, Afers Socials i Família de la Generalitat.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest nombre de contractes temporals fraudulents que s'han reconvertit significa un augment del 80% respecte al mateix període de l'any 2015.

Cargando
No hay anuncios

El Govern atribueix aquest augment en la detecció del frau a una ofensiva de la Inspecció de Treball, que ha intensificat les seves actuacions per lluitar contra la cessió il·legal de treballadors, el frau en la contractació temporal i a través de les empreses de treball temporal (ETT) i les cadenes de contractació irregular.

El secretari de Treball de la Generalitat, Josep Ginesta, ha anunciat que la Inspecció de Treball està "intensificant" a tot Catalunya les actuacions contra aquest tipus de frau, llargament denunciat per part dels principals sindicats i que també ha detectat el Govern.

Cargando
No hay anuncios

Les inspeccions que s'estan fent, ha indicat Ginesta, se centren sobretot "en els sectors on es detecten més irregularitats i denúncies, com ara la telefonia, la hostaleria o les càrnies".

De fals autònom a fals cooperativista"El Govern de la Generalitat no permetrà que les empreses es lucrin per mitjà de modalitats fraudulentes que atempten contra els drets de les persones, fent servir cadenes de subcontractació de manera irregular amb l'única intenció de reduir costos laborals en detriment dels drets dels treballadors", ha dit Ginesta a la Comissió de Treball del Parlament.

Cargando
No hay anuncios

El secretari de Treball ha indicat en la seva intervenció que les actuacions de la Inspecció de Treball s'emmarquen en la "lluita contra les patologies que precaritzen el mercat de treball a Catalunya", i ha posat com exemples actuacions per part de les empreses la contractació temporal intermitent de treballadors, les cadenes de subcontractació irregular i la cessió il·legal de treballadors, a més dels fraus en les jornades laborals.

A banda dels contractes temporals fraudulents que s'han convertit en indefinits, Treball també ha informat que 1.152 treballadors que tenien un contracte a temps parcial han vist ampliada la seva jornada, en més de la meitat dels casos en més del 50% d'increment. A més, 6.918 treballadors s'han donat d'alta a la Seguretat Social per la intervenció de la Inspecció de Treball i s'han detectat 778 infraccions en el control del temps de treball, amb fraus en el control del contracte a temps parcial o el control de les hores extraordinàries. Això significa un augment del 77% respecte al mateix període de l'any passat.

Cargando
No hay anuncios

En les 38.620 actuacions en total que ha fet la Inspecció de Treball s'han detectat 7.802 infraccions, amb un increment del 4,4% respecte al mateix període de l'any passat.

Com a exemple d'aquestes actuacions, Ginesta ha posat un cas recent de Tarragona, on hi havia pràctiques de contractació intermitent que afectava a un centenar de treballadors. Aquest cas va acabar amb propostes de sancion i liquidacions a la Seguretat Social per 240.000 euros per a un grup logístic i les empreses de treball temporal que utilitzava.

Cargando
No hay anuncios

Ginesta ha comparegut al Parlament per explicar el pla d'Inspecció de Treball i del cas concret de la investigació sobre la cadena de subcontractacions del servei tècnic d'instal·lació a Catalunya, que va acabar amb propostes de sanció i liquidacions per import de 6,4 milions d'euros.

Inspeccions a Girona i Tarragona

Cargando
No hay anuncios

De fet la Inspecció de Treball ha ampliat a Girona i Tarragona la inspecció per subcontractes en empreses de telefonia, ha anunciat Ginesta. La Inspecció ja ha iniciat l'actuació a Girona, on, en aquests moments, hi ha 52 empreses en investigació, una contractista i 51 subcontractistes, mentre que a Tarragona la iniciarà al novembre amb 37 empreses a investigar, i a Lleida s'està encara dissenyant la campanya.

El mes de juny passat, la Inspecció de Treball de Catalunya va destapar una "trama irregular" de subcontractació de serveis tècnics d'instal·lació de Telefónica que implicava a un centenar d'empreses. L'actuació va permetre comprovar l'extensa cadena de subcontractació de Telefónica i les "irregularitats" en les condicions de treball de molts d'aquests treballadors. Ginesta, durant la seva intervenció, ha dit que la proposta de multa a aquestes empreses s'ha elevat de 5,7 milions a 6,4 milions i "podria augmentar més perquè el cas no està tancat".

Cargando
No hay anuncios

Segons Ginesta, els expedients que s'han anat tancant, els treballadors que s'han afegit a les denúncies, més la revisió d'algunes actes fa que ara la proposta de sanció estigui en 6,4 milions d'euros.

Actualment, hi ha 326 expedients tancats i 7 segueixen oberts, encara que la fase de propostes de sanció en alguns dels primers encara està oberta. De moment, hi ha 222 propostes de sanció de la normativa sociolaboral, que corresponen a 2,5 milions d'euros, i 23 actes de liquidació de quotes a la seguretat social i per falta d'altes, que són gairebé 3,9 milions.

Cargando
No hay anuncios

A més, un total de 198 treballadors que estaven en règim d'autònoms s'han donat d'alta en el règim general i 106 persones que tenien contracte temporal s'han convertit en indefinits. Segons Ginesta, la responsabilitat de Telefónica és subsidiària, perquè ha passat en la seva cadena de subcontractació.

Ginesta ha criticat aquest sistema de funcionament de les empreses ha que, segons ha dit, la subcontractació està pensada per a l'"optimització de processos productius" i no per a la reducció dels drets dels treballadors o la reducció de costos laborals.