Economia25/09/2012

Merkel critica que les "influències nacionals" no permetessin detectar la crisi dels bancs espanyols

Advocats del Bundesbank i del BCE estudien la legalitat del nou programa de compra de bons, segons 'Bild'

Acn
i Acn

Brussel·lesLa cancellera alemanya, Angela Merkel, ha manifestat aquest dimarts que hi ha "una manca de confiança als mercats financers perquè no veuen clar que alguns estats de la zona euro siguin capaços de pagar els seus deutes a llarg termini". A més, Merkel, que aquest dimarts es reuneix amb Mario Draghi, rebutja solucions ràpides a la crisi, com els eurobons o estímuls de creixement sense base. "La causa real de la crisi és l'endeutament excessiu i les diferències de competitivitat són massa grans entre els països de l'euro", ha afegit. Per la seva banda, el diari alemany 'Bild' publica que advocats del BCE i del Bundesbank estudien la legalitat de l'anunciat pla del BCE de compra il·limitada de deute sobirà.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest matí, a una reunió de la Federació d'Indústries de Alemanya, a la qual ha assistit Mario Draghi, Merkel ha declarat que no hi haurà solucions fàcils ni ràpides a la crisi. "Només podem crear les condicions necessàries per al creixement. El creixement només és possible si creem productes atractius", ha explicat. "En aquesta crisi demostrarem solidaritat, però això ha d'anar estretament unit als controls", ha afegit. Segons Merkel "compartir el deute dels socis europeus portaria Europa pels mateixos camins que van produir la crisi".

Cargando
No hay anuncios

En aquest sentit, Merkel ha indicat que l'Autoritat Bancària Europea (EBA) va ser incapaç d'entreveure els problemes que patia el sistema financer espanyol en les seves proves de resistència, cosa que, en últim terme, ha forçat l'ajuda europea a la banca, perquè "

En la mateix línia, continua l'estira-i-arronsa entre el BCE i el Bundesbank sobre el programa de compra de deute. Segons la capçalera 'Bild', juristes experts dels dos bancs centrals analitzen si la compra condicionada de deute sobirà als mercats secundaris pot atemptar contra els tractats de la Unió Europea. El rotatiu destaca que d'acord amb el Tractat de la UE, el BCE té prohibit finançar directament països de l'eurozona. Per la seva banda, el president del BCE, Mario Dragui, entén que el volum de les compres representa només una estabilització del mercats financers i que, per tant, és legal. Els advocats podrien presentar els seus dubtes al Tribunal de Justícia de la UE, tot i que cap de les dues institucions s'ha posicionat encara sobre aquesta possibilitat.

Cargando
No hay anuncios

A principis de mes, el president del BCE, Mario Draghi, va anunciar un pla de compra de deute sobirà dels països de la zona euro en crisi, condicionat a una petició formal de rescat. L'objectiu és fer front als especuladors i reconduir a la baixa els interessos que paguen els estats actualment als mercats. El Bundesbank s'oposa obertament a la mesura perquè la considera una intervenció del Banc Central Europeu en l'economia estatal, tot i que Merkel ha assegurat que hi està d'acord sempre que es basi en el "mandat" del BCE -és a dir, que estigui justificada per motius monetaris.

En aquest context de qüestionament, per una banda, i intent de justificació de la legalitat de la compra de deute sobirà, per l'altra, la cancellera alemanya es reuneix aquest dimarts amb el president del BCE, i dimecres es reunirà amb la directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Christine Lagarde.

Cargando
No hay anuncios

Merkel ha tornat a reiterar la importància de la disciplina pressupostària. A més, ha assegurat que la recapitalització dels bancs per part del fons europeu no serà viable fins que el mecanisme de supervisió bancària únic no estigui en marxa. Tot i que la Comissió Europea volia tenir-lo operatiu a principis del 2013, el govern alemany ja ha indicat les seves reticències al fet que es posi en funcionament tan de pressa.