Finances

La Xina restringeix l'accés a les dades d'inversió estrangera per tapar la sortida de capital

Des del juny, els inversors externs han tret quasi 11.000 M€ dels mercats del gegant asiàtic

ARA
i ARA

BarcelonaLes autoritats xineses han restringit l'accés a informació sobre el total d'inversió estrangera a la borsa del país amb l'objectiu d'intentar camuflar la sortida de capital estranger, segons explica aquest dimarts el diari britànic Financial Times. La decisió arriba pocs mesos després que els reguladors ja reduïssin l'accés a altres informacions sobre la participació de fons estrangers als mercats financers.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Concretament, les dades diàries que es publicaven d'inversions provinents de l'estranger en accions a les borses de Shanghai i Shenzhen (no s'hi inclou la borsa de Hong Kong, que està en un territori autònom de Pequín) es deixaran de publicar i s'agruparan trimestralment. Al maig, les autoritats xineses ja havien restringit les dades, que van passar d'actualitzar-se automàticament al moment a donar-se a conèixer només una xifra al dia.

Cargando
No hay anuncios

L'objectiu de Pequín és limitar la informació disponible sobre la situació de la inversió estrangera per intentar tapar la sortida de diners d'empreses financeres estrangeres. Segons el Financial Times, des de principis de juny, els mercats de valors xinesos han vist com s'esfumaven l'equivalent a 12.000 milions de dòlars nord-americans (més de 10.800 milions d'euros). De fet, l'índex CSI-300, que agrupa les 300 empreses més grans que cotitzen als parquets xinesos, ha perdut un 1% en el que portem d'any, mentre que les grans companyies de les borses nord-americana i índia han crescut un 17% i un 13%, respectivament.

Problemes econòmics

Ara bé, la mala situació econòmica del gegant asiàtic no es limita als mercats financers. A més de patir molt severament els efectes de la pandèmia, la Xina va ser una de les economies que més van trigar a recuperar-se'n, en part també per la política de covid zero aplicada per les autoritats del país. Actualment, l'economia xinesa pateix per una caiguda de les exportacions per l'alentiment de dos dels principals socis comercials, els Estats Units i Alemanya, amb els quals també manté creixents tensions comercials i geopolítiques.

Cargando
No hay anuncios

A més, internament el país ha patit una crisi immobiliària fruit d'anys de bombolla al sector, que ha deixat tocada bona part de la població que s'havia endeutat. Aquesta situació ha impactat directament sobre el consum intern, que es manté poc dinàmic des de fa mesos quan havia sigut un dels motors de l'extraordinari creixement econòmic registrat des de principis de la dècada del 2000.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada, el govern va anunciar que deixaria de publicar dades d'atur juvenil, que també ha empitjorat en els últims mesos.