Estalvi

Les tres preguntes que t'has de fer per gestionar el teu fons de pensions

La mala situació del sistema públic de pensions no ha impulsat els plans privats.
29/12/2023
2 min

31.12: Aquestá és l'anotació que haurien de tenir a l'agenda els que planifiquen una jubilació correcta emprant avantatges fiscals. La reducció dels incentius per estalviar a llarg termini ha estat dràstica, passant de 8.000 a 1.500 euros: sens dubte, en els temps la recaptació fiscal ha estat més important que la preocupació per complementar les pensions dels ciutadans. No obstant això, si estàvem estalviant 8.000 euros durant els últims anys i acumulem un capital proper als 100.000 euros, paga la pena examinar detingudament si el nostre pla de pensions s'adapta als nostres objectius de rendibilitat i risc. I això implica fer-se tres preguntes.

És segura la nostra inversió?

La primera resposta és pensar en una inversió en què el capital estigui assegurat, per exemple, inversions en fons d'inversió del mercat monetari. Tanmateix, amb això obtenim ara per ara una rendibilitat inferior a la inflació, amb la qual cosa tenim la certesa que hi perdrem poder adquisitiu. En tenir un objectiu a molt llarg termini, és important invertir una part en renda variable. Al seu llibre Triumph of the optimists, Dimson, Marsh i Staunton, analitzen el potencial de les accions per generar rendiments més alts a llarg termini en comparació amb altres actius, com bons. Mostren que, malgrat la volatilitat a curt termini, les accions proporcionen guanys substancials durant períodes de temps llargs i com les fluctuacions del mercat a curt termini es veuen suavitzades sobre horitzons d'inversió més llargs.

Està prou diversificat el nostre fons?

Invertir en un sol país, tant per a fons d'inversió com de pensions, és posar tots els ous al mateix cistell. En el cas de les pensions, seria absurd invertir només a Espanya, perquè si en 30 anys el país està en declivi i hi ha reduccions en les pensions, el valor del nostre fons de pensions estarà per terra quan més ho necessitem. En l'actualitat és possible invertir en índexs a nivell mundial que diversifiquen entre Àsia, Amèrica del Nord, Europa i països emergents. En 44 anys el MSCI World Index ha obtingut una rendibilitat anual mitjana del 10,1%, molt superior a la que es pot obtenir amb un fons menys diversificat i amb menor risc. No té sentit privar-se d'aquesta possibilitat de reduir el risc mitjançant la diversificació.

Quins costos té la gestió?

L'inversor no observa les comissions que remuneren les entitats financeres. Són comissions invisibles i indolores que es dedueixen dia rere dia de la rendibilitat assolida, tant si hi ha pèrdues com guanys. D'acord amb una enquesta d'ING, el 62% dels enquestats no saben que els plans de pensions tenen comissions (i només el 49% és coneixedor dels seus avantatges fiscals). Afortunadament, la regulació del mercat imposa un màxim de l'1,5% de comissió de gestió i un 0,2% de comissió de depositari.

Ara bé, podríem pensar que, per una diferència en les comissions d'un 0,25%, que implica una diferència de 20 euros sobre 8.000 euros, no paga la pena canviar d'entitat. Error! Si la nostra rendibilitat anual fos del 6,9%, al cap de deu anys la diferència de rendiments del fons de pensions seria de 1.363 euros. Una bona raó per considerar el canvi seriosament, malgrat el que argumenti el nostre gestor.

En definitiva, paga la pena tenir cura dels nostres fons de pensions. En general, passem més temps estudiant quin cotxe comprarem que comparant fons de pensions. Potser abans de la nit de Cap d'Any podríem veure si el nostre fons assoleix l'aprovat.

stats