Laboral

Els salaris encara no han recuperat el nivell previ a la Gran Recessió

Els càrrecs intermedis són els que estan més lluny de refer-se de la pèrdua de poder adquisitiu, segons un estudi

Un treballador de la construcció
3 min
Regala aquest article

BarcelonaEls salaris estancats respecte a l'increment del cost de la vida encara són el gran repte de l'economia espanyola i catalana. Les remuneracions encara no recuperen el nivell previ a la Gran Recessió del 2008 i els ciutadans no han remuntat la pèrdua de poder adquisitiu. Així ho constata la darrera edició de l'estudi Evolució salarial 2007-2024, presentat aquest dimecres per l'escola de negocis Eada i la consultora de recursos humans ICSA i basat en una enquesta a 80.000 treballadors. Segons la seva anàlisi, en aquest període els sous dels empleats rasos han augmentat un 38,3%, mentre que la inflació ha repuntat un 39,7%. Aquesta distància entre el que han incrementat els preus i el que han crescut les nòmines s'eixampla més en el cas dels càrrecs intermedis de les empreses (+22,7% de pujada salarial en 17 anys) i els directius (+29,2%).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

A diferència del que es reflectia en edicions anteriors d'aquest mateix informe, els grans beneficiats de l'evolució del mercat de treball en l'últim any han estat els treballadors rasos. En el seu cas, els salaris han crescut un 2,8% –en línia amb l'IPC del 2024–, fet que suposa una pujada de 681 euros anuals, fins als 27.087 euros de mitjana. Els càrrecs directius que més cobren dins les empreses també han millorat lleugerament les seves condicions –clarament per sota de la inflació–, amb un increment del 0,5%, que suposa 485 euros més a l'any i deixa el seu sou mitjà en 88.832 euros. No ha estat així, però, per als comandaments intermedis: aquests han vist com el seu sou queia un 0,7% i han cobrat 345 euros anuals menys, fins a situar-se en els 42.717 euros.

Durant la presentació de l'estudi, els dos coautors de l'informe, el professor d'Eada Jordi Assens i el director de l'àrea d'estudis d'ICSA David Suárez, han reforçat la idea que la bona evolució de les retribucions en el cas dels treballadors rasos s'explica pels increments del salari mínim interprofessional (SMI), així com per les millores pactades en els convenis col·lectius, molts dels quals han inclòs augments indexats a l'IPC. També han apuntat que la tecnificació dels llocs de treball i la falta de professionals en alguns sectors han provocat que en algunes posicions hi hagi una pujada dels salaris per tal de "jugar al millor postor". En canvi, consideren que els comandaments intermedis són els més sensibles a les fluctuacions del mercat de treball i la conjuntura econòmica global, i per això es queden enrere en comparació amb la resta.

Catalunya, segon territori amb millors sous

Si ens fixem en les diferències entre territoris, Catalunya va ser un any més la segona comunitat autònoma amb els salaris més alts en les tres categories, només per darrere de Madrid. En el cas dels càrrecs directius, la mitjana es va situar en 90.918 euros; en els intermedis va ser de 43.502; i en els treballadors rasos es va quedar en 27.451. "Catalunya i Madrid són els territoris on es concentra la majoria d'empreses multinacionals i els sectors més ben pagats", ha explicat Suárez.

Pel que fa als sectors, els empleats que van aconseguir increments salarials més elevats van ser els de la construcció (+4,2%), els serveis (+4,1%) i el transport (+4%). Aquestes, però, no són les activitats més ben remunerades a Espanya, un podi reservat per a la indústria (30.565 euros de mitjana) i la banca i les assegurances (29.652 euros). "La indústria està pagant bons sous i caldria reforçar les empreses del sector", ha incidit Assens.

stats