Mercats

El rastre del capital àrab a l'Íbex-35

La vicepresidenta segona espanyola, Yolanda Díaz, assegura que treballarà per "evitar" l'operació de Saudi Telecom

Edifici de la seu de Telefònica a Madrid amb el logo nou

BarcelonaL'entrada del grup saudita STC com a principal accionista de Telefónica marca un abans i un després dins de l'índex borsari espanyol. El capital àrab no té, fins ara, gaire presència dins de l'Íbex-35, però cada vegada s'evidencia més el seu interès per l'empresa espanyola.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Si finalment s'oficialitza l'adquisició del 9,9% de Telefónica per part de Saudi Telecom –que, a causa dels vincles de la teleoperadora espanyola amb Defensa, haurà de passar el filtre del consell de ministres–, Telefónica es convertirà en la cinquena empresa de les 35 que integren l'Íbex en tenir capital àrab entre els seus principals accionistes. Però de l'Aràbia Saudita serà la primera, segons les dades que ha pogut recollir l'ARA.

L'estratègia del diner àrab és moure's cap a sectors estratègics internacionals menys dependents del petroli, i els preus assequibles de l'empresa espanyola són un gran atractiu per a aquest capital. Qatar lidera aquesta presència. El fons sobirà qatarià, Qatar Investment Authority (QIA), és el propietari del 19% de la immobiliària catalana Colonial des del novembre del 2018, quan es va convertir en el seu principal accionista a canvi d'entregar a Colonial les accions de la filial francesa SFL, on el fons qatarià i la socimi eren sòcies. Alhora, el hòlding d'aerolínies IAG també té Qatar com el seu principal accionista, amb un 25% de les accions a través de Qatar Airways Group, l'aerolínia del govern.

I no acaba aquí. El primer accionista de l'energètica Iberdrola és QIA, amb un 8,69% de les accions, a través de les empreses Qatar Holding LLC (6,26%) i DIC Holding LLC (2,43%).

Més enllà de Qatar, els Emirats Àrabs Units també tenen presència a l'índex espanyol a través de Mudabala Investment Company PJSC, el fons sobirà d'Abu Dhabi, que ostenta un 3,1% d'Enagás. De fet, Mudabala és el propietari de Cepsa des del 2017; abans, el 2011, el fons d'Abu Dhabi IPIC va comprar el 100% de l'energètica espanyola, i el 2017 els dos fons es van fusionar. Actualment, Abu Dhabi controla el 60% de Cepsa.

Pendents del govern espanyol

Amb tot, encara no és clar que la teleoperadora saudita pugui tancar amb èxit l'adquisició del 9,9% de Telefónica. L'operació ha de tenir primer el vistiplau del govern espanyol i ha d'aprovar-se en consell de ministres, pel fet que a principis d'any Telefónica va ser inscrita a la llista de proveïdors estratègics del ministeri de Defensa per la prestació de serveis a través de filials concretes en àmbits especialment sensibles de la seguretat nacional.

Una de les implicacions d'estar en aquesta llista és que els inversors no poden comprar més del 5% sense permís del ministeri de Defensa. D'aquesta manera, STC pot obtenir directament el 5%, però li cal el vistiplau per ampliar els drets fins al 9,9%.

Alhora, dins el govern espanyol hi ha veus molt crítiques amb la situació. La vicepresidenta segona i ministra de Treball en funcions, Yolanda Díaz, ha traslladat a la vicepresidenta primera, Nadia Calviño, que el govern "no pot consentir" que l'operació continuï. Segons Díaz, Espanya "ha de pensar" quins són els sectors estratègics del país, qui pot formar part dels consells d'administració d'aquests sectors i quins són els límits. "Per descomptat treballaré perquè aquesta operació no es produeixi", ha reiterat.

Segons la líder de Sumar, "tots els països regulen i normativitzen aquestes situacions" i creu que Espanya té molt a fer encara en matèria industrial, especialment pel que fa als sectors estratègics.

Operacions fora de l'Íbex-35

Més enllà de l'índex borsari, el capital àrab té gana d'inversió exterior. No només a Espanya, sinó que també aposta amb força per empreses europees que van des de sectors estratègics com les telecomunicacions fins a l'oci i l'esport, com clubs esportius i tornejos; el World Padel Tour n'és un exemple.

A l'Estat, la darrera operació sonada amb capital àrab va ser justament aquest estiu, amb la compra de l'Hotel Mandarin Oriental per part del fons saudita Olayan Group per més de 200 milions d'euros. Olayan és també propietari des del 2015 del 50% de l'Hotel Ritz de Madrid. A més, el fons sobirà d'Abu Dhabi també va comprar, al juny, 17 hotels espanyols, per 600 milions d'euros, gestionats per Meliá Hotels, entre els quals hi ha establiments emblemàtics com el Reina Victoria de Madrid.

Per altra banda, Qatar, a través del seu fons sobirà QIA, té a Espanya, a més de les mencionades Colonial i Iberdrola, un 5% d'El Corte Inglés.

stats