Economia britànica

El cost del deute britànic es dispara a nivells del 2008

La lliura cau al seu valor més baix en relació amb el dòlar des de l'any 2023

La seu del Banc d'Anglaterra al centre de Londres, aquest dijous.
09/01/2025
3 min

LondresRebregada per al ministeri d'Economia britànic, que no aconsegueix posar la proa cap al creixement i la baixada de la inflació. Mentre que la lliura ha caigut aquest dijous al seu valor més baix en relació amb el dòlar des del 2023 (1.224, abans de recuperar-se fins a 1.228), el cost del finançament dels bons a deu anys s'ha elevat a cotes que no es veien des de la crisi financera del 2008, amb el rendiment situant-se en el 4,93%, en el pic més alt de la jornada, per caure aquest vespre al 4,8%.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Enmig de crides a la ministra del ram, Rachel Reeves, de suspendre el viatge que fa a la Xina aquest cap de setmana, el seu número 2, Darren Jones, ha hagut de comparèixer d'urgència al Parlament per garantir que el govern continua compromès amb el seu pla d'estabilització fiscal, i que no pretén saltar-se les seves pròpies regles autoimposades. En resum, que no s'endeutarà més per finançar la despesa del dia a dia, i que només ho farà per a projectes d'inversions a mitjà i llarg termini.

La intervenció de Jones als Comuns ha tingut lloc després que el president de la Cambra, Lindsay Hoyle, acceptés una pregunta urgent de l'oposició conservadora relativa a la "pressió creixent sobre les finances públiques a causa [de l'augment] dels costos dels préstecs". Els tories tracten de sotmetre a un setge furiós per terra, mar i Twitter/X el govern de Keir Starmer. I si des de l'1 de gener el tema clau per erosionar la maquinària de Downing Street han estat les infundades denúncies, amb Elon Musk al capdavant, de permissivitat del premier davant de xarxes de pedòfils que abusaven de noies en diferents ciutats del país mentre va ser fiscal de la Corona (2008-2013), les dificultats econòmiques del país han concentrat en les últimes hores les raons dels atacs.

Uns atacs que tenen en l'augment d'impostos de la Seguretat Social a partir de l'abril un dels grans cavalls de batalla de la dreta i l'extrema dreta, just en el moment en què a causa de l'epidèmia de grip de l'última setmana del 2024 i els primers dies del 2025, la situació de molts hospitals està arribant al col·lapse, amb més de 4 hores d'espera perquè els pacients siguin atesos a les emergències.

Moment delicat

Alguns economistes creuen que la ministra Reeves es troba en una situació de gran feblesa i si els elevats costos del deute persisteixen, el Tresor haurà d'apujar més impostos o bé haurà d'aplicar mesures d'austeritat per a serveis essencials, fet que només afegiria dolor i patiment en un país que, a la pràctica, les ha patit des de l'esmentada crisi financera del 2008. Reeves, però, s'ha compromès a no apujar més impostos i, si calgués, retallaria despesa en serveis. Una política que impactaria en les classes populars i que seria aprofitada tant des de la dreta –que ha castigat els serveis públics durant 14 anys de governs: 2010-2024– com des de l'extrema dreta, a l'alça a tot el món, també a les illes.

L'última vegada que el Regne Unit va fer front a una crisi semblant va ser el 2022, quan la llavors primera ministra, Liz Truss, va provocar la volatilització de milers de milions de lliures dels fons de pensions arran del seu minipressupost, que incloïa retallades fiscals no finançades (abolició del tipus màxim del 45% de l'impost sobre la renda i revocació dels augments de l'impost de societats previst) i un endeutament important sense un pla fiscal clar. Els inversors van perdre la confiança en la capacitat del govern del Regne Unit per gestionar el deute i això va provocar una venda massiva de bons governamentals, cosa que va disparar el cost de l'endeutament i va propiciar la intervenció d'urgència del Banc d'Anglaterra. Els experts de la City, però, consideren que la situació no és, ni de lluny, com la d'aleshores.

stats