Mercats

Cara i creu de l'Íbex català el 2024

Sabadell, CaixaBank i Fluidra van registrar fortes pujades, però Cellnex, Grifols, Colonial, Naturgy i Puig van viure descensos

Vista general de la Borsa de Madrid, les eleccions dels EUA afectaran el IBEX 35.
4 min

BarcelonaEl 2024 va ser, en general, un bon any per a la borsa espanyola. L'índex selectiu del mercat espanyol, l'Íbex-35, va pujar en 12 mesos més d'un 14,8%. Però l'alegria va per barris. Mentre la banca disparava la seva revalorització al mercat, com també ho van fer grans empreses com Inditex (el grup tèxtil i de moda d'Amancio Ortega que agrupa marques com Zara o Bershka) o IAG, el hòlding de línies aèries que agrupa companyies com British Airways, Iberia o Vueling, entre altres, que va més que doblar la seva cotització en un any, les energètiques s'apuntaven forts descensos.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

I entre les empreses d'origen català –algunes van treure la seva seu fora de Catalunya després de l'1-O– que formen part del selectiu de la borsa espanyola també hi ha la cara i la creu. Les que van pujar ho van fer dos dígits, i les que van baixar, també va baixar dos dígits. Liderant la revalorització d'empreses catalanes de l'Íbex-35 hi ha dos bancs, el Sabadell i CaixaBank, i la multinacional del món de la piscina Fluidra.

A la banda contrària, liderant els descensos, hi ha la farmacèutica Grifols, que ha passat un any convuls, el gegant de la moda, perfumeria i cosmètica Puig, la immobiliària Colonial i l'energètica Naturgy.

Gran salt del Sabadell en plena opa

El Banc Sabadell va ser la catalana de l'Íbex-35 que més va millorar a la borsa el 2024. Els seus títols es van revaloritzar un 68,8%. De fet, l'entitat que presideix Josep Oliu va ser el segon valor amb millor comportament del selectiu espanyol, just per darrere de IAG. El creixement de la cotització del banc català s'ha produït en plena opa hostil del BBVA. El banc d'origen basc també va tancar un bon any a la borsa, però no tan bo com el que presideix Josep Oliu. De fet, les accions del BBVA van guanyar un 14,9% durant el 2024. Això afecta el fons l'operació, perquè fa caure la prima que ofereix el BBVA pel Sabadell si culmina l'operació.

El Sabadell s'ha enlairat aquest 2024, com tota la banca, que s'ha vist impulsada pels alts tipus d'interès. Però l'opa del BBVA ha jugat a favor seu i ha revaloritzat l'entitat fins al punt que la seva capitalització borsària ha assolit més de 20.000 milions d'euros.

Com la resta de la banca, CaixaBank també ha viscut un bon any a la borsa. La seva revalorització, però, ha sigut inferior a la del banc que presideix Oliu, però no ha estat gens dolenta: un 40,57%. Un gran any en la borsa de l'entitat de l'estrella, que ha vist com la seva capitalització borsària ha passat de poc més de 27.900 milions d'euros a més de 37.000 milions.

L'altre gran triomfador català a l'Íbex-35 no és un banc, sinó un negoci industrial. Fluidra, la multinacional de la piscina vallesana, ha tancat un any en borsa amb una pujada de les seves accions del 24,77%. La companyia que presideix Eloi Planes va debutar a la borsa el 2007 a un preu de 6,5 euros l'acció. El 2024 va tancar a una cotització a 23,46 euros. L'últim any ha guanyat 900 milions d'euros de capitalització. La internacionalització de la companyia ha estat clau per aquest creixement i el gran salt el va fer amb la compra de Zodiac el 2017. Una fusió que Fluidra ja ha digerit en termes d'endeutament i que li permeten afermar la generació de beneficis.

La creu de les catalanes de l'Íbex l'han viscut, al 2024, Cellnex, Grifols, Colonial, Naturgy i Puig. En el cas de Colonial i Naturgy, els descensos han afectat els seus sectors en general. Les accions de Colonial s'han deixat durant el 2024 quasi un 21% del seu valor a la borsa. Naturgy, per la seva banda, va registrar, el 2024, un descens del 13,41%. El sector energètic ha estat especialment castigat amb descensos generals del seu valor en borsa en consonància amb el descens dels preus de l'energia, després que el 2022 es disparés per la guerra a Ucraïna.

Evolució el 2024 de les empreses catalanes de l'Íbex-35

Solaria (-58%), Acciona Energia (-36,6%), Enagas (-36,6%) o Repsol (-13%) són exemples d'aquest càstig dels inversors a les energètiques, del qual només n'han sortit indemne Iberdrola, que va pujar durant l'any un 12,09%, i Endesa, que va pujar quasi un 12%.

Una altra empresa catalana que no ha tancat un bon exercici borsari és Cellnex. La companyia de telecomunicacions va fer un canvi en la seva estratègia, més enfocada ara als resultats que al creixement, i amb desinversions per desendeutar-se. Les seves accions van baixar un 14,44% a la borsa durant el 2024.

L'atac a Grifols

L'empresa catalana de l'Íbex-35 que més va patir el 2024, però, va ser clarament Grifols. L'atac del fons baixista Gotham City ha passat factura a la multinacional dels hemoderivats. Les seves accions van perdre un 40,8% del seu valor a la borsa el 2024. D'una capitalització de més de 6.500 milions d'euros ha passat a 3.900 milions en dotze mesos.

El calvari de Grifols va començar ara fa un any, quan el gener del 2024 el fons baixista assegurava, a la xarxa social X, que les seves accions valien zero. Les accions es van desplomar al mercat i Grifols es va passar l'exercici intentant combatre l'atac, amb l'allunyament de la família fundadora de la gestió, el nomenament d'un extern, Nacho Abia, com a conseller delegat, i una possible opa d'exclusió amb el fons canadenc Brookfield, que no va prosperar.

Una altra empresa catalana que no va tancar un bon any de borsa va ser Puig. La multinacional de la cosmètica i la perfumeria va debutar a la borsa al maig, en el gran salt al parquet de l'any. La importància de l'operació queda palesa en un fet: abans de dos mesos del seu debut a la borsa espanyola Puig ja entrava a formar part del selectiu Íbex-35. Però l'evolució de la cotització no va ser favorable, ja que en poc més de sis mesos les accions d'aquest gegant català van baixar un 27,2%.

stats