Borsa

La Borsa de Tòquio rebota i torna la calma als mercats

La majoria de borses europees i nord-americanes recuperen els guanys

3 min
Una pantalla als carrers de Tòquio assenyala els guanys de la borsa, aquest dimarts.

BarcelonaLa Borsa de Tòquio ha rebotat amb força aquest dimarts després d'ensorrar-se dilluns. En la mateixa línia, els mercats europeus també han obert la jornada amb guanys moderats.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

El Nikkei, l'índex de referència del parquet toquiota, ha tancat el dimarts amb un increment del 10,25%, després d'enfonsar-se un 12,4% el dia abans. Igualment, el Topix, l'indicador que agrupa les empreses més grans del país, ha pujat un 9,3%, quan dilluns havia caigut un 12,2%.

A Europa, després d'una jornada també marcada per les pèrdues –tot i que més moderades que al Japó–, les borses han obert aquest dimarts amb calma i guanys, que han anat retallant-se a mesura que avançava el matí. L'Íbex-35 espanyol, que va cloure el dilluns amb tots els valors en vermell, ha tancat la jornada de dimarts amb una lleugera reducció del 0,32%. Londres i Frankfurt han registrat increments del 0,23% i del 0,09%, respectivament, mentre que París va caure un 0,27%.

A la resta de mercats asiàtics més enllà del Japó, el dimarts ha estat marcat per la normalitat. La Borsa de Shanghai ha tancat amb una pujada del 0,23%, mentre que la de Hong Kong ha caigut un 0,31%. Pel que fa a Seül, que el dia abans també havia patit una forta davallada seguint l'estela de Tòquio, ha tancat augmentant un 3,3%. Als Estats Units, els principals indicadors borsaris es movien a les 19:30 h del vespre amb augments entre l'1% i el 3%.

La jornada de dilluns va estar marcada per la forta caiguda de la Borsa de Tòquio, que es va estendre a la majoria de mercats del món. El descens va ser el segon més acusat de la història del parquet japonès, només superat per l'anomenat Dilluns Negre del 20 d'octubre del 1987.

Cautela de cara als dies vinents

Malgrat la recuperació, els analistes no tenen la seguretat que s'hagi normalitzat la situació als mercats japonesos, sinó que esperen que es mantinguin amb molta volatilitat els dies vinents. "Esperem que les vendes es mantinguin potser durant uns dies més", ha dit en declaracions recollides per Reuters Zhe Shen, cap de diversificació estratègica del fons nord-americà TIFF Investment Management.

Les raons de la davallada van ser diverses. En primer lloc, la decisió, publicada la setmana passada, del Banc del Japó d'apujar els tipus d'interès al país per segona vegada des del 2007. Des de la greu crisi que va patir el 1990, l'economia japonesa havia passat un llarg període d'estancament i preus molt baixos (fins al punt de registrar llargues etapes de deflació, és a dir, de reducció del cost de la vida) que havien obligat el banc central nipó a mantenir el preu del diner a mínims per intentar abaratir el crèdit i fomentar així el consum i la inversió.

Els últims anys, tanmateix, els preus al Japó han tornat a créixer empesos per la reactivació de l'economia amb el final de la pandèmia i per l'encariment de l'energia arran de la invasió russa d'Ucraïna, cosa que ha obligat les autoritats monetàries a incrementar els tipus lleugerament, fins al 0,25%. Aquest increment ha enfortit el ien, la moneda nacional, cosa que dificulta la repatriació dels beneficis que obtenen a l'estranger les grans multinacionals japoneses, que són molt exportadores, la qual cosa no ha agradat als inversors.

A més, la pujada de tipus ha afectat directament molts fons que havien utilitzat el ien per fer un tipus d'inversions especulatives anomenades carry trade, que consisteixen en endeutar-se en països amb els tipus baixos per invertir en països amb els tipus alts. L'augment del preu del diner aprovat pel banc central nipó ha obligat molts d'aquests fons a obtenir iens ràpidament per poder tornar els préstecs que tenien en aquesta moneda, i per fer-ho s'han venut accions d'empreses japoneses.

Segons els analistes, aquest és un dels elements per no descartar encara noves caigudes a la Borsa de Tòquio. "Hi ha moltíssims contractes de carry trade en iens que encara s'han de tancar", ha explicat a Reuters Ulf Lindahl, conseller delegat de la consultora financera Currency Research Associates.

A més, les últimes setmanes també han estat marcades per les notícies d'un alentiment de l'activitat econòmica als Estats Units, la qual cosa pot portar la Reserva Federal (el banc central nord-americà) a retallar els tipus més ràpid del previst, després de mesos evitant-ho. Aquesta incertesa sobre el futur de la primera economia mundial impulsa encara més la volatilitat als mercats financers arreu del planeta.

stats