Borsa
Mercats02/01/2023

La banca guanya, la indústria perd: així ha anat l'any per a les catalanes de l'Íbex

Les pujades dels tipus d'interès beneficien CaixaBank i Sabadell però impacten negativament en empreses com Grifols, Cellnex o Fluidra

BarcelonaEl 2022 no ha sigut un bon any per a la borsa espanyola. L'Íbex-35, l'índex de referència del mercat continu espanyol, ha tancat l'any amb un valor un 6,1% inferior al del primer dia de gener, una tendència a la baixa, però, que no ha afectat de la mateixa manera les empreses catalanes del selectiu: mentre els grups industrials han patit pèrdues, els dos bancs s'han beneficiat d'un context favorable per al sector financer.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cal destacar que l'Íbex-35, que agrupa les 35 cotitzades amb més volum de contractació de l'Estat, ha perdut una catalana, la farmacèutica Almirall, que ha tancat l'any amb els títols un 11% per sota de finals del 2021 i un valor de 1.600 milions d'euros.

Cargando
No hay anuncios
Les empreses catalanes de l’Íbex-35 el 2022
Índex en què 100 = preu el dia 3 de gener del 2022
Variació de la valoració de les empreses catalanes de l'Íbex
Valor de les empreses
Capitalització en milions d’euros el 30 de desembre del 2022
Cargando
No hay anuncios

CaixaBank i Sabadell

La banca s'enlaira amb les alces de tipus

Després d'anys amb el preu del diner a mínims històrics, la banca torna a respirar gràcies a les diverses pujades dels tipus d'interès aprovades pel Banc Central Europeu. La pujada de l'Euríbor –l'índex de referència per a les hipoteques variables– derivat de les alces ha permès ampliar els marges dels bancs, també dels dos catalans del selectiu, CaixaBank i Sabadell.

Cargando
No hay anuncios

Les dues entitats han encarat bona part del 2022 amb la plantilla reestructurada després de reduir personal en milers de treballadors el 2021. Tot plegat ha retornat la confiança dels inversors en els dos bancs, que guanyen gairebé un 50% en un any. En el cas de CaixaBank, cal destacar també que ha tancat el primer any natural sencer després de fusionar-se amb Bankia.

Fluidra

Fortes caigudes per la ressaca del covid

"Fluidra és la típica empresa guanyadora del covid", explica Xavier Brun, director del màster en mercats financers de la UPF i gestor de fons a Trea AM. L'empresa especialitzada en piscines es va beneficiar dels confinaments, quan les famílies arreu del món van destinar més diners dels habituals a les reformes domèstiques. Durant dos anys la demanda es va disparar i l'empresa ha acabat tenint problemes d'estocs, que han coincidit amb el fet que enguany "la demanda natural" s'ha acabat normalitzant, afegeix Brun.

Cargando
No hay anuncios

A l'octubre, el grup amb seu a Sabadell va retallar les previsions de facturació i beneficis. En aquest context, Fluidra és la catalana que més valor ha perdut als parquets aquest 2022, amb una reducció del 58,1% del preu de l'acció.

Naturgy

L'any de la renegociació dels contractes

Naturgy ha tingut una evolució similar a la de l'Íbex –el selectiu ha caigut un 6,1% i la gasista, un 15%–. L'empresa ha tingut un any marcat per la negociació dels contractes de subministrament de gas natural amb l'algeriana Sonatrach, que li han permès continuar fent créixer el benefici tot i l'encariment del gas i petroli als mercats internacionals a causa de la invasió russa d'Ucraïna. Ara bé, s'ha vist afectada per l'anunci del govern espanyol de taxar els beneficis extraordinaris de les energètiques. L'empresa manté uns nivells d'endeutament similars als del 2021 i, de moment, ha aturat els plans per dividir en dues societats separades els actius d'infraestructures regulades i no regulades.

Cargando
No hay anuncios

Colonial i Cellnex

Les perdedores per les pujades de tipus

Per la seva activitat, les accions de la immobiliària Colonial i la multinacional de telecomunicacions Cellnex tenen un comportament equiparable al d'un bo. Les dues empreses tenen uns ingressos bastant constants, gràcies als lloguers d'immobles en el primer cas i als lloguers de torres de telecomunicacions, en el segon, la qual cosa els permet oferir uns dividends de manera regular.

Cargando
No hay anuncios

Això permet als inversors anticipar els guanys de les dues companyies, la qual cosa es reflecteix en el preu. "Molt del benefici és previsible", explica Brun. El fet que el BCE apugi els tipus d'interès fa menys interessants aquestes empreses, ja que l'alternativa similar dels títols de deute esdevé més atractiva, perquè els bons passen a pagar més. Això redueix la demanda d'aquestes accions i, per tant, en cau el preu.

En el cas de Colonial, a més, les pujades de tipus han afectat la seva rendibilitat. L'empresa obté diners amb els lloguers d'oficines i habitatges, però abans s'ha d'endeutar per comprar-los. El negoci de l'empresa es basa en el fet que els ingressos dels lloguers sempre superen el cost dels crèdits, però un augment dels tipus encareix l'endeutament i, en conseqüència, retalla els marges de la companyia.

Grifols

Any complicat per al gegant dels hemoderivats

Malgrat mantenir els beneficis, les accions de la companyia d'hemoderivats Grifols ha patit una caiguda del 35,7% del seu valor, tot i que en algun moment d'octubre el descens superava el 50%. L'empresa té un elevat nivell d'endeutament –uns 9.000 milions d'euros–, que amb els increments dels tipus ha esdevingut més car de finançar.

Cargando
No hay anuncios

Grifols estudia que algun soci entri en alguna de les seves filials per injectar-hi liquiditat i reduir el pes del deute, a més d'una possible retallada de personal després de diverses compres de filials en què sempre ha integrat tota la plantilla de les empreses adquirides.