Unió Europea

Els ajuts dels EUA al cotxe elèctric encenen les alarmes de la UE: "Distorsiona la competència"

L'Eurocambra aprova un mecanisme per garantir la igualtat de condicions entre les empreses comunitàries i les estrangeres

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, i el dels EUA, Joe Biden, ahir a Brussel·les.
10/11/2022
2 min

Brussel·lesSemblava que amb l'arribada de Joe Biden a la Casa Blanca la guerra comercial entre la Unió Europea i els Estats Units s'acabaria i tornaria la calma. Però les subvencions en massa de l'executiu nord-americà a la indústria del cotxe elèctric del seu país ha tornat a encendre les alarmes dels socis comunitaris. "Aquestes distorsions de competència preocupen molt a França i esperem que la Comissió Europea hi proposi una resposta enèrgica", ha dit el titular de Finances francès, Bruno Le Maire, que és el ministre dels Vint-i-set que s'ha mostrat més contundent contra la mesura de l'administració Biden en l'Ecofin d'aquesta setmana.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En la mateixa línia, la Comissió Europea també critica que la llei de la reducció de la inflació que ha tirat endavant Biden, que preveu destinar 400.000 milions d'euros al cotxe elèctric i altres iniciatives verdes, només es reservi per a les companyies nord-americanes i n'exclogui les europees. "La Unió Europea vol advertir de la preocupació seriosa que té sobre els incentius financers que hi ha sota aquesta legislació", apunta un document de l'executiu comunitari al qual ha tingut accés l'agència Efe.

Tot i això, Brussel·les assegura que vol evitar una guerra comercial d'aranzels i ajuts estatals i el gabinet de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ja es va reunir divendres passat amb el departament de Seguretat Nacional dels EUA perquè l'administració Biden retiri "els elements més problemàtics" de la nova llei i s'hi eliminin les parts que discriminen la indústria de la UE. Tanmateix, la nova normativa, després de mesos de dures negociacions, ja ha estat ratificada pel Senat i pel Congrés i és poc probable que Biden pugui incloure-hi les esmenes que demana Brussel·les.

La nova normativa per protegir-se de les companyies estrangeres "dopades"

En aquest context, precisament aquest dijous el Parlament Europeu ha aprovat per majoria aclaparadora —598 vots a favor, cinc en contra i nou abstencions— un mecanisme per mirar de garantir la igualtat de condicions entre les empreses comunitàries i les estrangeres. Així, la Comissió Europea podrà aplicar mesures per mitigar els avantatges que tenen les companyies de fora de la UE que reben préstecs a interès zero, tractes fiscals preferents o subvencions estatals directes, i evitar que superin els seus competidors europeus, per exemple, en processos de fusió o de contractació pública.

A més, les empreses hauran d'informar l'executiu comunitari, que hi haurà de donar el vistiplau, de les fusions i adquisicions que tenen previstes si una de les dues parts implicades té un volum de negoci superior als 500 milions d'euros i hi ha una contribució financera estrangera d'almenys 50 milions d'euros. Brussel·les també investigarà les licitacions públiques si el valor del contracte és d'almenys 250 milions d'euros.

Fonts comunitàries expliquen a l'ARA que la legislació que l'Eurocambra ha votat aquest dijous al matí no va destinada concretament a combatre les conseqüències de l'ajut de Biden, sinó a protegir-se d'un context mundial en què cada vegada hi ha més companyies estrangeres que entren a la UE i hioperen "dopades" amb grans subvencions. De fet, la Comissió va llançar la proposta de la normativa fa més d'un any, el maig del 2021.

stats