Laboral

La vaga que atura la fàbrica catalana del paper de fumar Smoking

Empleats de Miquel y Costas es planten contra els canvis en les seves condicions de treball

2 min
El president de Miquel y Costas, Jordi Mercader Barata.

BarcelonaFa tres dimecres que durant dotze hores al dia –quatre en cada torn de treball– les màquines que produeixen el paper de fumar de la companyia catalana Miquel y Costas s'aturen. La plantilla de la fàbrica del Besòs, d'on surten marques com la cèlebre Smoking, va convocar fa unes setmanes una vaga per denunciar les vulneracions d'acords i la modificació substancial de les condicions de treball per part de la direcció de l'empresa. Fonts del comitè d'empresa expliquen a l'ARA que, tot i les aturades, encara no han aconseguit asseure's a negociar amb el grup per posar fi a la convocatòria, que, segons aquestes mateixes veus, està tenint un seguiment total en la secció de producció.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquest conflicte laboral es remunta al 2014, quan els empleats ja van denunciar que Miquel y Costas intentava saltar-se acords amb la plantilla i eliminar alguns dels complements salarials per a les noves contractacions. D'acord amb la versió del comitè, aquesta situació s'ha anat repetint i ha generat una bretxa entre les condicions dels treballadors més veterans i els que s'hi han incorporat més recentment. Aquesta tensió, però, no va esclatar fins al març passat, quan la direcció va plantejar formalment aplicar l'article 41 de l'Estatut dels Treballadors: aquest punt estableix que una companyia pot acordar modificacions substancials en les condicions de treball "quan existeixin provades raons econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció". L'argument de la paperera era la necessitat d'incrementar la competitivitat, en un context macroeconòmic en el qual persistien incerteses com la guerra d'Ucraïna o les pujades i baixades del preu de l'energia.

La resposta de l'assemblea de treballadors a aquest intent d'establir nous torns de treball –que en la seva opinió a la pràctica suposarien una baixada de sous– va ser un no rotund. Davant la impossibilitat d'arribar a un acord, el comitè d'empresa denuncia que la direcció de Miquel y Costas ha optat per imposar unilateralment aquests canvis a alguns empleats per tal d'esquivar la negociació col·lectiva. Aquesta va ser la gota que va fer vessar el got i el passat 26 de juliol la fàbrica del Besòs on es produeix el paper de fumar del grup va convocar la seva primera jornada de vaga.

Beneficis empresarials

La plantilla considera que les pretensions de Miquel y Costas entren en contradicció amb els resultats de l'empresa, que continua registrant guanys. El primer trimestre del 2023 va assolir un benefici d'11 milions d'euros, un creixement del 40% respecte al mateix període de l'any anterior. "Aquí veiem com no paren de sortir els camions plens de productes per exportar", defensa una veu dels treballadors. Contactada per l'ARA, l'empresa –que enguany ha viscut un relleu a la presidència, ara en mans de Jordi Mercader Barata– ha preferit no fer valoracions sobre aquest conflicte laboral.

stats