Laboral
Mercat laboral27/05/2023

Vacances il·limitades, absències sense justificant i fisioterapeuta: així intenten retenir treballadors les 'start-ups'

Les tecnològiques inventen noves modalitats per esquivar la rotació més enllà de la setmana de 4 dies

BarcelonaDins l'empresa que ha cofundat i dirigeix Inés Martínez hi circula un sticker de WhatsApp com a broma interna. Hi apareix ella mateixa avisant la plantilla de la seva al·lèrgia als "corporativismes", és a dir, els hàbits laborals heretats després d'haver passat per una gran multinacional. La cofundadora de Farma Leaders Talento, una start-up valenciana que es defineix com "el Netflix de la formació en la indústria farmacèutica", defensa que a la seva companyia el que hi ha és una "cultura de la responsabilitat amb llibertat". A la pràctica això es resumeix, per exemple, en el fet que els seus empleats tenen vacances il·limitades. "No hi ha un límit, sempre que tinguis la teva missió controlada", assegura. Aquesta missió –terme que agrada molt als emprenedors– són les tasques que cada persona té assignades per als "esprints" de dues setmanes en els quals divideixen els seus objectius laborals. "La idea és que siguis tu qui pren les decisions", afegeix Martínez sobre aquesta manera de fer, amb la qual es vol allunyar al màxim dels mesos en què va treballar per a l'auditora Deloitte.

Cargando
No hay anuncios

Més enllà de les proves amb la setmana de quatre dies, hi ha moltes altres fórmules laborals amb què les empreses –sobretot start-ups tecnològiques– busquen reduir la rotació en les seves plantilles i que els treballadors tinguin més llibertat per gaudir del seu temps d'oci i descans (especialment si això, de retruc, els fa ser més eficients). "Necessites ser l'amo del teu temps", esgrimeix Martínez. A la seva oficina cada persona pot escollir si prefereix anar a l'oficina, teletreballar alguns dies o funcionar totalment en remot. Una vegada al mes tot l'equip d'onze empleats tria un lloc per treballar fora de la incubadora d'empreses Lanzadora, on tenen la seu, i una activitat per fer conjuntament com l'escalada, el llançament d'atxes o la ceràmica. "Com que tens tota la llibertat que vulguis és difícil gestionar-ho fins que t'acostumes a com funcionem", indica l'empresària. Els treballadors tampoc han de justificar les absències perquè la companyia es basa en la "confiança" i intenten fer el mínim de reunions. Quan s'han de trobar –presencialment o en línia– prioritzen fer-ho mentre fan un passeig al voltant de l'oficina.

A l'empresa de Ricardo Tárraga els treballadors tampoc han de presentar cap justificant si, pel motiu que sigui, no poden venir a la feina. "Hem tingut algú a qui el gos se li ha posat malalt i s'ha hagut de quedar a casa dos dies. No mirem si has marxat a les quatre o a les cinc, sinó que ens fixem en si vas complint els objectius. Creiem que donar certa llibertat ajuda a crear una cultura dins l'empresa", explica el fundador de Yuvod, una companyia de programari que crea plataformes de streaming per a altres empreses. En el seu cas, la jornada laboral és de 35 hores setmanals i els divendres només treballen quatre hores, tot i que Tárraga explica que n'acaben sent menys, perquè aprofiten sobretot per fer repàs de la setmana i fer un dinar comunitari a càrrec de la companyia. "Cada divendres cuinen dues persones per a la resta de companys", diu l'emprenedor. Ara són una cinquantena de treballadors i el seu fundador admet que la flexibilitat (els seus programadors poden treballar en remot al 100%) s'ha convertit en una "bona carta de presentació" per ampliar l'equip.

Cargando
No hay anuncios

Aquesta fórmula de treball a distància és la mateixa que permet a l'empresa càntabra de cosmètica natural i lliure de residus Banbu contractar treballadors sense tenir la seu en una gran capital. "Hem aconseguit captar talent d'altres zones perquè tenim el model híbrid: per a algunes feines més creatives la presència física encara és important alguns dies, però hi ha gent que treballa 100% de manera remota", diu el seu cofundador i conseller delegat, Rodrigo Folgueira. A la companyia defensen que la jornada partida "fa anar malament a gairebé tothom" i són partidaris que els treballadors s'organitzin el dia en funció de les seves responsabilitats familiars, aficions o ritmes vitals.

A la plataforma d'aprenentatge onlinemadrilenya Leemons també hi ha flexibilitat horària total i la seva fundadora, Lula de León, explica que en els seus projectes es treballa en remot des del 2007. "Has de cuidar la gent si vols que es quedin. Nosaltres oferim assegurança mèdica, fisioterapeuta i plans de formació que ni tan sols han de tenir a veure amb el teu lloc de feina. Al director de serveis al client li vam pagar un curs de bràndingperquè l'apassionava i això l'ha fet millor en el seu càrrec", assegura la directiva. Pel que fa als horaris, intenten coincidir en algunes franges clau, però la resta és lliure albir. Hi ha programadors que treballen millor de nit, mentre que altres empleats prefereixen posar-s'hi a les set del matí. "Les hores extres les paguem. Són voluntàries i les pots cobrar o canviar-les per vacances", remarca De León.

Cargando
No hay anuncios

Directori d'empreses pro setmana de 4 dies

Després que els experiments al Regne Unit hagin començat a donar fruits, Espanya ja compta amb un primer directori d'empreses que apliquen la setmana de quatre dies. De moment hi ha una dotzena de companyies que estan aplicant aquesta modalitat en la seva versió 100-80-100, és a dir, "100% del salari, 80% del temps i 100% de la productivitat", a més de les que participaran en el pla pilot per a empreses industrials del govern espanyol. Laura Cavada és la portaveu de la iniciativa 4días i la cap d'operacions de One Totem, una agència de desenvolupament web i màrqueting digital on la jornada laboral és de 32 hores setmanals i tots els empleats teletreballen. "El principal per aconseguir que funcioni [la setmana de quatre dies] és que cada companyia revisi la seva cultura empresarial interna. Hi ha coses que fem de manera repetitiva, però que es poden fer més eficaçment si adoptem les eines adequades", avisa.

Cargando
No hay anuncios

A l'oficina de Cavada no es fa cap reunió que podria haver estat un mail i han notat els beneficis de manera "immediata" des que des del març del 2021 tots els seus divendres són festius. "Crec que portarà temps, però inevitablement estem abocats a aquest canvi. La setmana de quatre dies s'anirà popularitzant, sobretot en la tecnologia, però també en altres sectors dins les seves limitacions", conclou la directiva.