Laboral

Treball ultima un acord per a la reducció de la jornada laboral sense la patronal

El ministeri es mostra "escèptic" amb el fet que els empresaris moguin fitxa i se sumin a l'entesa amb els sindicats

MadridEscepticisme. Això és el que es respira al ministeri de Treball amb el fet que la patronal espanyola CEOE mogui fitxa i se sumi a la norma per reduir la jornada laboral a Espanya. Després de la reunió d'aquest dilluns entre el ministeri, els sindicats majoritaris (CCOO i UGT) i els empresaris, les coses continuen igual que la setmana passada: l'equip de la ministra Yolanda Díaz preveu tancar un text sobre la reducció de la jornada laboral amb els sindicats i sense el suport de la patronal.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"La posició de la patronal ha sigut decebedora. No només no han fet cap proposta, sinó que han qüestionat la reducció de la jornada laboral", ha lamentat el secretari d'estat per al Treball, Joaquín Pérez Rey, en roda de premsa després de la reunió d'aquest dilluns. En aquesta ocasió, l'alt càrrec de Treball ha elevat el to dels últims dies: "És una burla al diàleg social", ha dit sobre l'actitud dels empresaris. "L'acord tripartit està lluny", assumeixen des de CCOO, que apunten que les demandes de la patronal eren "de màxims". "Els seus postulats no són assumibles", han reiterat des de la UGT: "La reducció del temps de treball ha de sortir aquest mes, amb acord de la patronal o sense", ha dit el vicesecretari de política sindical de la UGT, Fernando Luján.

Cargando
No hay anuncios

La setmana passada, el ministeri de Treball ja va donar un ultimàtum a la patronal: o movien fitxa i proposaven millores al text que ha plantejat el govern espanyol o la reforma es traslladarà al consell de ministres i al Congrés dels Diputats sense el seu vistiplau. El govern de Pedro Sánchez preveu reduir la jornada a 38,5 hores el 2024 i a 37,5 hores el 2025. 

Però l'avís no ha donat fruits i el mateix Pérez Rey ja ha apuntat que a partir d'ara el text es "polirà" de bracet amb els sindicats majoritaris, amb qui es reuniran un altre cop dilluns que ve. De cara a la setmana que ve, el ministeri de Treball també ha convocat la patronal: "Ha de decidir si acudeix o no a la reunió", ha dit el secretari d'estat. "Si [la patronal] recapacita, serà benvinguda", ha afegit.

Cargando
No hay anuncios

Als ulls del govern espanyol, la posició de la patronal CEOE de no donar suport a una reducció de la jornada laboral està "més aviat llastrada per la ideologia que per l'adequada representació que han de fer de les empreses a les quals representen". Per contra, els empresaris consideren que el plantejament de l'executiu pot suposar un daltabaix per a la petita i mitjana empresa. Segons un informe de la patronal Cepyme, el cost d'una reforma com aquesta serà d'"11.800 milions d'euros". Des de la patronal "no fan valoracions" de la negociació d'aquest dilluns i mantenen que la taula del diàleg social segueix oberta.

Negociació amb els partits

Tenint en compte la fragmentació parlamentària, però, els problemes del govern espanyol per aprovar un canvi com aquest poden no acabar-se aquí. L'executiu necessitarà, com a mínim, els vots que van permetre la investidura de Pedro Sánchez, i això implica el sí de partits com Junts o el PNB, que solen estar més alineats als interessos dels empresaris. De fet, Foment del Treball, que ha carregat durament contra la reducció de la jornada laboral plantejada pel ministeri de Treball, presumia fa un temps que la seva trobada amb Carles Puigdemont a Perpinyà ja estava "donant fruits" al Congrés dels Diputats. Fonts de la patronal catalana posaven d'exemple com la seva "influència" en partits com el de Puigdemont, però també al PNB, havia provocat que a la comissió de Treball de la cambra baixa es tirés enrere la proposta que els sindicats estiguessin als consells d’administració.

Cargando
No hay anuncios