Laboral

Fita històrica de l'economia catalana, que situa l'atur per sota del 9%

El segon trimestre es tanca amb la creació de 132.700 nous llocs de treball al Principat

BarcelonaMàxims històrics d'ocupació a les portes d'una temporada turística que es preveu de rècord. El segon trimestre de l'any va tancar uns nivells de creació d'ocupació que, tant a Catalunya com a Espanya, superen els registres de totes les sèries històriques. Entre l'abril i el juny al Principat es van crear 132.700 nous llocs de treball, un repunt del 3,7% respecte al trimestre anterior, segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicades aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). El mercat de treball català és el que va créixer més de tot l'Estat, seguit del de les Illes Balears (108.100 nous ocupats) i del de la Comunitat de Madrid (77.300). No hi havia hagut mai tantes persones amb feina a Catalunya com ara, més de 3,6 milions. De fet, hi ha 133.000 treballadors més que en el mateix període del 2022.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Durant el segon trimestre, l'ocupació a Espanya va créixer en 603.900 llocs de treball més que en el primer trimestre, una pujada rècord sustentada sobretot en el sector serveis. A més, per primer cop a la història l'Estat va superar els 21 milions de treballadors. "El comportament del mercat de treball registra dades extraordinàries des de principis d'any, reflex de la fortalesa i el dinamisme de l'economia espanyola, que afavoreix famílies i empreses", van valorar fonts del ministeri d'Economia. El president espanyol, Pedro Sánchez, ha basat bona part de l'estratègia de la campanya del 23-J en destacar la bona marxa de l'economia espanyola i ha aprofitat aquestes estadístiques per recordar-ho de nou: "Dades extraordinàries que demostren la fortalesa de la nostra economia".

Cargando
No hay anuncios
Taxa d'atur a Catalunya i Espanya
Dades trimestrals en percentatge d'aturats sobre el total de la població activa

Alhora, la taxa d'atur també va caure a mínims històrics. A Catalunya va caure fins al 8,4%, gairebé dos punts percentuals menys que el primer trimestre. No hi havia una dada tan baixa des de fa 15 anys, és a dir, des del segon trimestre del 2008. Això s'explica perquè la xifra d'aturats es va reduir en 70.400 persones, una davallada sense precedents del 17,2% en comparació amb el març. Aquesta reducció, que coincideix amb els tres mesos que arrenquen amb la Setmana Santa i es tanquen amb els primers compassos de la campanya estival, deixa el total de persones sense feina a Catalunya en 336.800.

Cargando
No hay anuncios

En el conjunt d'Espanya, el nombre d'aturats va caure en el segon trimestre en 365.300 persones i el total se situa en 2.762.500. Així doncs, la taxa d'atur és de l'11,6%, en mínims des del 2008 i 1,6 punts percentuals menys que en l'anterior edició d'aquest informe. Durant els últims dotze mesos el nombre de persones sense feina a l'Estat ha disminuït en 157.000 persones, segons l'INE.

Cargando
No hay anuncios

La "plena ocupació" va ser una de les promeses dels diferents partits polítics en la cursa per governar Espanya i aquest concepte ha tornat a aparèixer amb les noves bones notícies sobre el mercat de treball. El secretari d'Estat d'Economia en funcions, Gonzalo García Andrés, ha assegurat aquest dijous en roda de premsa que l'objectiu és "a tocar" i fins i tot s'ha mullat i ha donat un percentatge: el 8%. "Depèn de cada economia i cal confirmar-ho, però la nostra estimació és que [la plena ocupació] podria estar al voltant del 8%. Aquesta debilitat històrica que tenia l'ocupació espanyola en el mercat de treball s'està superant amb les polítiques adequades i l'esforç de tots", ha dit.

Cargando
No hay anuncios

El Govern també ha assegurat que treballa per assolir aquesta plena ocupació, però sense concretar-la en xifres. "És un objectiu claríssim, però no només des d'un punt de vista quantitatiu. No és només crear ocupació per se, sinó de quin tipus", ha defensat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, en la seva valoració d'unes "xifres rècord històriques i molt positives". Abans de la Gran Recessió i l'esclat de la bombolla immobiliària, la taxa d'atur a Catalunya s'havia arribat a situar al voltant del 6%. Tot i celebrar aquestes dades, Torrent ha fet una crida a la prudència i a no caure en "l'eufòria", ja que hi ha incerteses i dificultats que persisteixen en el context macroeconòmic.

Baixada històrica de l'atur femení

L'EPA d'aquest trimestre té alguns canvis de tendència sorprenents, entre els quals Torrent va destacar que la caiguda de l'atur "té nom de dona". Per primera vegada des del quart trimestre del 2014, a Catalunya la taxa de dones sense feina és més baixa que la dels homes. Mentre que la primera se situa en el 8,3%, la dada masculina va tancar en el 8,5%. Preguntat pels motius d'aquest sorpasso, el conseller ha apuntat que l'evolució dels últims temps ha sigut positiva i ha posat en relleu que les polítiques actives d'ocupació han anat incorporant la mirada de gènere per reduir aquesta bretxa històrica. Un altre col·lectiu on la precarietat laboral és més habitual que surt ben parat de l'estadística és el dels joves: la taxa d'atur juvenil va caure al 14,5% i s'apropa més a la mitjana europea.

Cargando
No hay anuncios

El secretari tècnic del Col·legi d'Economistes de Catalunya, Àngel Hermosilla, coincideix en fer una lectura de les dades "molt positiva", però es mostra preocupat perquè el bon comportament del mercat laboral s'explica per l'impuls del turisme. En aquest sentit, recorda que serà important l'EPA del tercer trimestre per analitzar quina part d'aquesta ocupació es manté i, sobretot, si les feines creades són de qualitat. "La segona part de l'any no serà tan positiva, un cop hagi passat l'estiu", conclou.