Laboral
Mercat laboral16/09/2022

Els sous pugen a Catalunya sis vegades menys que els preus

El salari per hora va augmentar un 1,7% fins al juny, mentre que la inflació es disparava un 9,7%

BarcelonaLa pèrdua de poder adquisitiu és un maldecap creixent per als treballadors, que observen com aquest any l'augment dels preus per la inflació desbocada desborda el lleu increment dels salaris. El sou per hora efectiva treballada va créixer tot just un 1,7% a Catalunya en el segon trimestre, en comparació amb el mateix període de l'any passat, fins als 17,87 euros. Així es desprèn de l'Enquesta Trimestral de Cost Laboral que l'Institut Nacional d'Estadística (INE) ha publicat aquest divendres. En aquest mateix període en què els salaris pràcticament no han pujat a Catalunya, la inflació es va disparar un 9,7%. Aquesta bretxa entre totes dues dimensions econòmiques és encara més gran en el conjunt d'Espanya, ja que el sou per hora va repuntar un 1,1%, mentre que l'IPC s'enfilava un 10,2%.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cal diferenciar les dades que comparteix l'INE amb aquesta estadística. Per exemple, el cost laboral per treballador és la despesa que l'empresari assumeix mensualment per tenir el personal en plantilla, i això també inclou, a part dels salaris, les cotitzacions a la Seguretat Social, les indemnitzacions i les contribucions a les assegurances privades. Així, aquest indicador va créixer un 5,1% a Catalunya, fins als 3.118,9 euros al mes, la xifra més alta de la sèrie des que es tenen registres. A escala estatal, la xifra va pujar un 3,8% i es va situar en 2.871,64 euros.

Cargando
No hay anuncios

El mateix organisme estadístic explica que aquest increment del cost laboral s'explica pel nombre més gran d'hores efectivament treballades aquest trimestre. A més, recorda que aquest període va coincidir amb la fi dels ERTO per covid-19, ja que el govern espanyol va aprovar la creació de noves modalitats. Amb aquesta combinació de factors també es pot deduir que el cost laboral puja més que els salaris perquè algunes empreses van contractar més treballadors (o es van ampliar les hores dels que estaven a jornada parcial), mentre que els que ja estaven en plantilla mantenien la mateixa remuneració. En el cas del Principat, l'increment d'hores treballades és del 3,8%.

Tanmateix, l'evolució dels salaris a Catalunya no és la mateixa en tots els sectors. Els treballadors dels serveis, l'àmbit amb més pes en el mercat de treball, van notar un augment de l'1,3% en el sou per hora, mentre que aquesta alça va ser del 2,9% a la indústria i del 4,6% a la construcció. Els sous més baixos a Espanya continuen sent els de l'hostaleria, amb 10,2 euros per hora treballada, però el cost salarial d'aquest sector es va disparar un 40,2%, coincidint amb l'aprovació de la reforma laboral al febrer i l'increment del salari mínim interprofessional (SMI).

Cargando
No hay anuncios

Alerta dels sindicats

Davant d'aquesta diferència entre l'augment dels sous i el dels preus, els sindicats han tornat a fer una crida per alertar de la pèrdua de poder adquisitiu dels treballadors. La UGT ha instat en un comunicat a incrementar les remuneracions, reforçar l'escut social i facilitar a les famílies l'accés als béns i serveis de primera necessitat per fer front a un context de preus "desorbitats" en productes essencials als quals no poden renunciar. Des del sindicat han alertat que, tot i els valors positius del cost salarial, la tendència es manté constant en nivells molt moderats i molt lluny de la trajectòria alcista de la inflació. "Això significa una cosa: els salaris estan augmentant lleugerament en termes nominals, perquè s'ha reprès l'activitat productiva, però estan caient en termes reals", ha alertat la UGT. Alhora, han denunciat que les empreses mantenen o incrementen els marges de benefici, ja que l'encariment dels costos energètics es trasllada al preu final dels productes.

Cargando
No hay anuncios

Són molts els sectors que estan actualment negociant increments de sous i que, en alguns casos, acabaran en mobilitzacions i aturades. CCOO ha advertit aquest divendres al govern espanyol que "intensificarà" les protestes, sense descartar la convocatòria d'una vaga, si no hi ha cap acord salarial a l'àmbit de la funció pública que garanteixi el poder adquisitiu dels funcionaris. L'àrea pública del sindicat ha enviat un escrit a l'executiu exigint la convocatòria "immediata" de la taula de negociació per assolir un nou acord que garanteixi el poder adquisitiu, derogui els decrets de retallades de drets del període 2010 -2012 i millori substancialment les condicions de treball al sector públic.