Laboral

Sorpreses i obvietats de la primera prova de la setmana laboral de quatre dies a València

La prova pilot d'un mes sense dilluns laborables demostra que els nivells d'estrès dels treballadors baixen

Vista de la ciutat de València des del popular Micalet de la catedral.
3 min

BarcelonaQuè passaria si durant un mes sencer tots els dilluns fossin festius? És a dir, si l'anhelada setmana de quatre dies laborables fos una realitat oficial a la qual empreses i administracions públiques s'haguessin d'adaptar tant sí com no? A l'Ajuntament de València van aprofitar que a l'abril i el maig passats es van concentrar diversos festius per reordenar-los i assajar una prova pilot amb aquesta fórmula a tota la ciutat, de més de 800.000 habitants. Aquesta setmana finalment se n'han publicat els resultats a través d'una enquesta a prop de 2.000 ciutadans. La primera conclusió que se'n pot extreure és la que més esperaven els impulsors de la proposta: la reducció de la jornada laboral de 40 hores a 32 va millorar la salut i el benestar emocional dels treballadors. "Es confirma que el temps lliure extra del qual han gaudit aquestes persones s'ha invertit en el desenvolupament d'hàbits que resulten beneficiosos per a la salut", destaca el document.

Salut

Així, el 37,7% asseguren haver dedicat més temps a l'esport que treballant cinc dies, com és habitual. Els que van reduir la jornada laboral durant un mes responen que el seu estat de salut va millorar en un 17,5% dels casos. Pel que fa a la salut mental, gairebé un 35% dels enquestats van detectar que tenien un nivell d'estrès inferior quan tenien la possibilitat de treballar un dia menys. Els hàbits saludables associats a la setmana de quatre dies segueixen amb la nutrició –el 35,5% dels participants van menjar més aliments cuinats a casa– i el descans –el 64% van dormir més que habitualment–. Per contra, els que consumeixen alcohol (24,5%) i tabac (15,6%) de manera habitual també van augmentar el consum.

Comerç

Més enllà de les conseqüències en el benestar físic i emocional dels treballadors, l'objectiu de la prova pilot de València també era descobrir quin era l'impacte en l'economia de la ciutat de concentrar quatre dilluns festius en un sol mes. Què va suposar, per exemple, per als comerciants? "El sector comercial manifesta haver-se vist perjudicat en disminuir significativament les vendes durant aquest mes", exposa el document. Segons els seus representats, a l'abril la facturació va caure al voltant d'un 20% –els autors de l'informe admeten que desconeixen com s'ha obtingut aquesta dada–, encara que la majoria dels petits comerços van continuar obrint les portes.

Hostaleria

Els comerciants asseguren que van patir més la setmana de quatre dies, en part, perquè la despesa de la ciutadania "va patir un traspàs cap al sector de l'oci". Precisament, l'hostaleria i en general aquelles empreses que es dediquen a l'oci serien les grans beneficiades de la mesura. Segons l'enquesta, un 57,4% dels que van gaudir d'una jornada laboral de 32 hores van passar més temps en bars, terrasses o pubs, i un 49,7% van menjar més vegades fora de casa del que és habitual. "En qualsevol cas, també és important mencionar que, segons la informació obtinguda a partir d'entrevistes, el personal d'aquest sector no ha pogut gaudir de la reducció de la jornada laboral d'un dia", afegeix el document.

Cultura

Amb més temps lliure, l'Ajuntament de València ha detectat que els veïns també van consumir més cultura. Durant aquesta experiència, el 46,1% de la població van llegir més, el 41,9% van estudiar més, el 27,7% van anar més al cinema i el 30,5% van trobar més temps per dedicar-lo a activitats creatives com la música, la fotografia o la pintura. Així doncs, disposar d'un dia més per a l'oci durant la setmana es va traduir en un 40,3% de persones que van poder fer més turisme i un 48,1% que van augmentar les seves visites a parcs, jardins o espais naturals.

Conciliació

L'estudi també analitza quin impacte va tenir la setmana de quatre dies en una de les reivindicacions més repetides per part dels treballadors: la conciliació i el dret a gaudir d'una vida social plena. En un 72,5% dels casos, aquells que van participar en la prova pilot van tenir més temps per parlar amb els seus amics i un 35,8% afirmen haver visitat més els seus éssers estimats a casa seva. Entre els que són mares o pares de criatures, el 57% van poder destinar més atenció a fer activitats d'oci amb els seus fills. En aquest àmbit hi ha un fort biaix de gènere: el 53,3% de les dones van dedicar-hi més temps, en comparació amb el 30,5% dels homes.

La nota que posen els valencians a la setmana de quatre dies, doncs, és un notable. En una escala del 0 al 10, la mesura va obtenir una nota mitjana de 7,1 i el 65% de les respostes es van situar en la banda alta de les qualificacions, entre el 7 i el 10.

stats