Els sindicats rebutgen l'augment de salari mínim del govern
Díaz i Cuerpo acorden debatre la reducció de la jornada laboral el 27 de gener
BarcelonaEl govern espanyol ha presentat aquest dimecres la seva proposta d'augment del salari mínim interprofessional (SMI) de 50 euros mensuals, que ha topat de moment amb el silenci de la patronal i la reclamació dels sindicats d'apujar-lo encara més, mentre que els ministeris d'Economia i Treball s'han encallat en la negociació per la rebaixa de la jornada laboral.
La seu del ministeri de Treball ha acollit simultàniament dues reunions. D'una banda, els ministres d'Economia, Carlos Cuerpo, i de Treball, Yolanda Díaz, per desbloquejar la reforma de la jornada laboral. De l'altra, el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, s'han trobat en el marc de la Taula de Diàleg Social amb representants de la patronal CEOE i dels sindicats majoritaris, Comissions Obreres (CCOO) i UGT, als quals ha traslladat oficialment la proposta governamental d'augmentar en 50 euros el salari mínim mensual fins als 1.184 euros (en 14 pagues per any), un increment del 4,4% respecte a l'actual.
La resposta no ha estat positiva d'entrada per part dels sindicats, però el secretari d'estat ha insistit que la proposta del govern és "flexible" amb la voluntat d'arribar a un acord amb els agents socials, encara que en principi l'executiu estatal no necessita cap acord amb els agents socials per aprovar canvis del salari mínim.
Els sindicats veuen insuficient la pujada presentada per l'executiu perquè no situa l'SMI en el 60% del salari mitjà a Espanya, que és el mínim que marca la Carta Social Europea, de la qual Espanya és signatària. UGT i CCOO han insistit que el sou mínim hauria de ser de "més o menys" 1.200 euros mensuals en 14 pagues, la qual cosa significaria un augment del 5% o el 6%.
Pel que fa a la patronal, la CEOE no ha aportat cap contraproposta i donarà a conèixer la seva posició el 22 de gener, quan les tres parts es tornaran a reunir per arribar a "un acord definitiu" sobre l'increment de l'SMI, segons ha explicat Pérez Rey.
Discussions sobre la fiscalitat de l'SMI
Un dels dubtes que planen sobre l'increment del salari mínim que proposa el ministeri de Treball és què passaria amb la fiscalitat dels treballadors. Segons Pérez Rey, el ministeri liderat per Yolanda Díaz considera que aquesta pujada hauria de quedar exempta de tributar IRPF, com ja passa actualment amb l'SMI, però perquè això passés caldria que es modifiqués el mínim exempt per pagar aquest impost, cosa que ha de decidir el ministeri d'Hisenda.
"El ministeri de Treball no és competent per establir la fiscalitat dels salaris", ha recordat Pérez Rey, que ha afegit que això és "una competència exclusiva del ministeri d'Hisenda". Ara bé, el número dos de Treball considera que "el salari mínim interprofessional ha de ser el lloc a partir del qual comença la fiscalitat". "Entenem que, igual que s'ha fet en altres ocasions, el mínim exempt de l'IRPF ha d'evolucionar de la mateixa manera que evolucioni" l'SMI, ha assenyalat Pérez Rey, una idea que coincideix amb l'opinió dels sindicats.
Cuerpo i Díaz s'encallen per la reducció de jornada
En paral·lel a la reunió per l'SMI, els ministres d'Economia i de Treball s'han reunit per, a priori, acostar posicions respecte a la reducció de jornada laboral. Díaz i Cuerpo han acordat que el tema s'abordi el dia 27 de gener en el marc de la Comissió Delegada del Govern per a Afers Econòmics (CDGAE), un organisme de coordinació entre ministeris on es decideixen els temes que han d'acabar al consell de ministres.
En aquesta ocasió, els dos departaments governamentals han coincidit que treballaran per portar "al més aviat possible" la proposta al consell de ministres. Això desbloquejaria, a priori, el "veto" sobre la mesura que Díaz va denunciar que estava exercint el ministeri d'Economia.
Aquest dilluns Cuerpo i Díaz ja s'havien trobat per llimar diferències després que la responsable de Treball qualifiqués de "mala persona" el titular d'Economia pels dubtes expressats sobre l'acord que Díaz havia assolit el desembre passat amb els sindicats –però amb la negativa de la CEOE– de reduir de 40 a 37,5 hores la setmana laboral. Díaz és partidària de fer aquesta retallada de les hores treballades obligatòria a totes les empreses i aprovar-la com més aviat millor, però Cuerpo prefereix estudiar amb més detall la mesura i obre la porta a introduir-hi excepcions per a les companyies més petites.