Laboral

Rècord de treballadors i Setmana Santa d'èxit a la costa

L'afiliació creix i l'atur es redueix més a les principals comunitats turístiques

BarcelonaEl març va acabar amb una Setmana Santa força avançada en el calendari, que també ha animat el mercat laboral. Catalunya va sumar 32.548 afiliats a la Seguretat Social més respecte al febrer, fins a arribar a un total de 3.731.081, segons han confirmat aquest dimarts les estadístiques publicades pel ministeri del ram. Es tracta de la millor dada en aquest mes de tota la sèrie històrica al Principat i el tercer millor registre després de trencar rècords d'afiliació el juny i el juliol de l'any passat. En els últims dotze mesos, el volum d'ocupats ha avançat un 2,5% i hi ha 93.977 llocs de treball més que el març del 2023.

Afiliats a la Seguretat Social a Espanya
Cargando
No hay anuncios

El ministeri que dirigeix Elma Saiz ha destacat en aquesta ocasió la dada desestacionalitzada de l'afiliació a la Seguretat Social a Espanya, ja que exclou l'efecte calendari: es van superar per primer cop els 21 milions de treballadors a l'Estat, la millor xifra de la sèrie històrica després de sumar 77.876 nous ocupats. L'afiliació mitjana encara no va arribar a superar aquest llindar, tot i que també es va situar en nivells elevats, amb 20.901.967 afiliats, un increment de 193.585 persones respecte al febrer.

Cargando
No hay anuncios

"La dinàmica del 2024 continua sent extraordinàriament positiva, molt semblant a la de l'any passat", ha celebrat durant la seva valoració el secretari d'estat de Seguretat Social, Borja Suárez. Aquest impuls de la Setmana Santa ha arribat sobretot gràcies al sector serveis i, concretament, a l'hostaleria: en el règim general es van generar 81.151 nous llocs de feina, un increment del 6,05%, que està molt lluny del creixement de qualsevol altra activitat econòmica. En el cas català, es van sumar 13.457 afiliats a l'hostaleria respecte al febrer, un repunt del 5,1%, que es va notar sobretot a Tarragona (+17,2% treballadors en aquest sector) i Girona (+14,2%).

De fet, si ens fixem en les comunitats autònomes que van generar més ocupació al març, es tracta de territoris del litoral o insulars, on l'avançament de les vacances també ha anticipat l'inici de les contractacions per a la temporada turística. La primera és Andalusia (amb 47.939 nous afiliats), seguida de les Illes Balears (33.322 més), Catalunya (32.548 més) i el País Valencià (21.495 més). "El factor estacional de la Setmana Santa ha produït aquestes xifres, però caldrà veure si això es mantindrà a l'abril i el maig. Ho podrem veure amb més seguretat més endavant", ha valorat el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa. En aquest sentit, ha admès que el factor climàtic –amb una meteorologia més suau que en anys anteriors– ajuda a avançar l'arribada de visitants a Catalunya.

Cargando
No hay anuncios

Impuls dels serveis

Pel que fa a l'atur, la campanya turística també s'ha fet notar en aquest indicador: les persones inscrites als serveis per buscar feina de l'administració es van reduir en 1.984 a Catalunya, segons les dades publicades pel ministeri de Treball. D'aquesta manera, hi ha 344.389 persones sense feina al Principat, un total que ha caigut un 1,1% en l'últim any. "És la xifra més baixa dels últims 16 anys", ha remarcat Vinaixa. L'alt càrrec del Govern ha incidit en la reducció de l'atur en dos col·lectius especialment vulnerables, els joves i els majors de 45 anys.

Cargando
No hay anuncios
Atur registrat a Catalunya

En el conjunt de l'Estat, el volum de desocupats també va recular en 33.405 persones i se situa en 2.727.003. "Ha estat un mes brillant. Per molt que ens cansem de dir-ho, això es produeix en un context d'incertesa econòmica, amb una guerra a les portes d'Europa, amb el que està succeint a Palestina i el que encara s'arrossega d'altres problemes com els de la cadena de subministrament per a la indústria", ha dit el secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, a la roda de premsa per valorar aquestes estadístiques.

Cargando
No hay anuncios

De nou, els territoris on més es va reduir l'atur en termes absoluts també van ser punts calents del turisme a l'Estat com Andalusia (11.374 persones menys), les illes Canàries (4.686 menys) i el País Valencià (3.998 menys). Així i tot, Pérez Rey ha destacat la proporció més gran de contractes indefinits –representen gairebé el 45% i el total de temporals està en els nivells més baixos des del 1997–; mentre que des del ministeri de la Seguretat Social, Suárez ha incidit en el repunt dels afiliats en activitats d'alt valor afegit en comparació amb la situació prepandèmia.

Tot i la lectura positiva de les xifres, Nacho Vendrell, delegat a Lleida del Col·legi de Graduats Socials, lamenta que les indústries amb menys valor afegit són les que continuen "estirant el carro de les contractacions", a diferència de la indústria, on l'empenta en l'ocupació és més dèbil. L'expert opina que en termes absoluts el mercat de treball "està anant bé", però avisa de la "màxima incertesa" que s'aproxima en temes com el cost de l'acomiadament, després que el Comitè Europeu de Drets Socials hagi considerat que Espanya no s'ajusta a la Carta Social Europea pel que fa a les indemnitzacions.