Laboral

La sequera empeny el Grup Freixenet a presentar un ERTO que afectaria 615 treballadors

Henkell Freixenet va advertir fa una setmana que no pot satisfer la creixent demanda mundial de cava

2 min
Imatge de la seu de Freixenet a Sant Sadurní d'Anoia.

BarcelonaPrimers estralls laborals a causa de la sequera. El Grup Freixenet ha presentat un expedient de regulació temporal d'ocupació (ERTO) per força major que tindrà una afectació de fins a 615 persones de les companyies Freixenet i Segura Viudas. L'expedient s'activaria a partir de maig. En un comunicat emès aquest dilluns, la companyia ha explicat que ha pres la mesura com un "exercici de responsabilitat", i que l'objectiu és garantir l'operativitat del negoci i preservar l'ocupabilitat per poder fer front a la sequera.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

"L'ERTO per força major és una mesura excepcional que s'emmarca en l'actual context de crisi provocada per la falta de raïm derivada de la forta sequera que afecta el sector des del 2021, amb especial afectació el 2023 a la zona del Penedès", diu el comunicat.

Fa menys d'una setmana, la companyia va donar a conèixer els resultats econòmics de la marca Henkell Freixenet de l'any 2023, que va tancar amb uns ingressos de 1.230 milions d'euros, un 4,1% més que el 2022. Precisament, Henkell Freixenet va expressar preocupació per les futures collites de raïm a causa de la sequera dels últims tres anys. Tot i que la demanda de cava augmenta, la companyia no pot produir prou ampolles per satisfer-la a curt termini.

Fa un mes ja ho advertia el consell de la DO Cava, que estudia la creació d'un mecanisme per guardar vi fet en anys de molta producció que permeti treure un mínim d'ampolles al mercat els anys de baixa producció causada per la sequera. Alhora, va posar sobre la taula la introducció de certs mètodes de regadiu que podrien ajudar durant la sequera, però això, segons el president de la DO Cava, Javier Pagés, depèn més del sector públic que de la iniciativa de les empreses vinícoles. 

Segons dades de la DO Cava, entre el 2021 i el 2023 la producció de raïm a les empreses de cava es va reduir un 29%, mentre que a tot Catalunya la xifra va fregar el 38%. El sector agroalimentari, el que més factura a Catalunya, és el més afectat per la falta de pluges perquè concentra l'activitat econòmica que fa un ús més intensiu d'aigua. El 20% del consum industrial d'aigua pertany a aquest sector.

stats