Periscopi global
Mercat laboral24/02/2023

El Regne Unit prova la setmana laboral de quatre dies: més salut i més productivitat

Un experiment de sis mesos en 61 empreses confirma els beneficis de treballar menys dies

LondresEs tractava de quadrar una equació que molts dirien impossible. Empleats i empresaris van subscriure un acord que, pel cap baix, faria esgarrifar Antonio Garamendi: preservar el 100% del salari per només el 80% del temps de treball però amb el compromís de mantenir la productivitat al 100%. Potser fins i tot més. Quins han sigut els resultats?

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Més de 3.300 treballadors del Regne Unit, des d'arquitectes i advocats fins a cervesers artesanals, comerciants i el personal d'un típic local de fish and chips de Norfolk –un comtat costaner d'Ànglia de l'Est, al nord-est d'Anglaterra–, han participat els últims sis mesos –del juny al desembre del 2022– en un dels primers programes pilot que han tingut lloc al país i el més ampli que s'ha fet mai al món per treballar una setmana laboral de quatre dies. L'experiència l'han monitoritzada científics de la Universitat de Cambridge.

Cargando
No hay anuncios

Abans hi havia hagut proves similars a Nova Zelanda, Islàndia i el Japó (Microsoft Japó el va implementar el 2019 durant un mes i la productivitat va augmentar el 40%), però no d'una escala similar, per bé que cal considerar-la molt modesta. La força de treball a les illes britàniques és de 34,6 milions de persones. En termes percentuals, doncs, l'experiment és irrisori: només el 0,09%. La iniciativa ha sigut impulsada per 4 Day Week Campaign. Els 3.300 treballadors ho són de 61 companyies, que es poden considerar gairebé pioneres.

Guanya la salut

Els resultats, que s'han donat a conèixer aquesta mateixa setmana, indiquen que la reducció de cinc a quatre dies té un efecte beneficiós en la salut dels treballadors. Els científics de Cambridge consideren que es redueix significativament l'estrès i les malalties dels empleats –s'han reduït el 65% els dies de baixes laborals– i ajuda a la fidelització dels treballadors a les empreses: en comparació amb l'any anterior, un 57% menys de participants de l'experiment han abandonat les seves companyies.

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les troballes significatives de l'estudi és que els ingressos de les empreses amb prou feines van canviar durant el període de prova, i fins i tot van augmentar marginalment l'1,4% de mitjana per a 23 de les 61 organitzacions que n'han proporcionat dades. Pel que fa al futur, resulta també rellevant que el 92% de les organitzacions (56 de 61) han assegurat que tenen la intenció de continuar amb la setmana laboral de quatre dies. D'aquestes, 18 han garantit que ho faran de manera permanent.

Els investigadors han enquestat també els empleats al llarg de la prova per avaluar l'efecte en les seves vides de tenir un dia addicional de temps lliure. La salut mental i física va millorar i una de les respostes més comunes és que els resultava molt més fàcil conciliar el treball amb els compromisos familiars i socials. Una de les altres grans incògnites era avaluar si la reducció del temps de treball podia mantenir la productivitat. El sociòleg Brendan Burchell, director de la investigació de la Universitat de Cambridge, assegura: "Abans de l'experiment molts s'ho van preguntar i és exactament el que hem trobat".

Cargando
No hay anuncios

També ho diu la professora Juliet Schor, del Boston College, una altra de les institucions implicades en la prova, que ha assegurat, al seu torn, que no importa la dimensió de la companyia perquè els resultats siguin igualment positius: "En gran part, són constants en llocs de treball d'organitzacions de diferents grandàries, cosa que demostra que aquesta innovació pot funcionar per a molts tipus d'entitats".

Cargando
No hay anuncios

Una altra de les organitzacions implicades en el pilot del Regne Unit ha sigut el think tank britànic Autonomy. Un dels informes previs a l'avaluació feta després dels sis mesos de pilot indicava, a partir de la utilització d'estadístiques de rendibilitat de més de 50.000 companyies del Regne Unit, que en el pitjor dels casos, una setmana de quatre dies sense pèrdua de sou seria assequible per a la majoria de les empreses. Els autors sostenien que el govern del Regne Unit podria evitar un fort augment de l'atur si la iniciativa rep suport públic; en altres paraules, suggeria que el sector públic liderés el camí de les 32 hores de feina setmanal.

L'experiment liderat per la Universitat de Cambridge tampoc no és l'únic fet al Regne Unit. L'any 2019, la Henley Business School, de Reading, uns cent quilòmetres a l'est de Londres, va dur a terme un projecte d'investigació en què van participar més de 500 líders empresarials i 2.000 empleats. Hi van incloure empreses que ja havien implementat una setmana laboral de quatre dies –el 33% de les empreses enquestades–. Analitzant els beneficis, els reptes i les alternatives van trobar, si fa no fa, el mateix que l'estudi de Cambridge: es millorava la capacitat d'atreure i retenir talent; augmentava la satisfacció general dels empleats; hi havia nivells més baixos de malaltia dels empleats i, la quadratura del cercle, la productivitat també creixia. Tots aquests avantatges tindrien un impacte financer enorme: uns 92.000 milions de lliures a l'any, el 2% del PIB britànic. La gran pregunta ara és: a què s'espera per a la implementació? Els detractors, però, creuen que és impossible aplicar els quatre dies de manera general i que el programa pilot ha sigut pràcticament un experiment de laboratori.