Mercat laboral

Pugen les pensions dels autònoms

La reforma del règim de cotització dels treballadors per compte propi dispara un 9,5% les prestacions del col·lectiu el 2023

Imatge de la presentació de l'informe
3 min

BarcelonaEl nou règim de cotització a la Seguretat Social dels autònoms, que va entrar en vigor a principis del 2023 amb la finalitat d'adaptar les aportacions als ingressos reals d'aquests treballadors, ja té els seus efectes. Així ho apunta l'estudi Situació del treball autònom a Catalunya 2023, elaborat pel Consell de Treball Econòmic i Social de Catalunya (CTESC), presentat aquest dijous per la ponent d'aquest estudi, Yesika Aguilar, representant l'ens per part de la patronal Foment. El nombre d'autònoms que cotitzaven la base mínima el 2023 va disminuir quasi un 75% respecte a l'any anterior, mentre van augmentar un 170% les cotitzacions entre 1 i 1,5 vegades la base mínima. Les persones que cotitzen al RETA –règim d'autònoms de la Seguretat Social– per la base mínima ja només són el 16% del total, segons l'estudi.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La base de cotització és important sobretot per a les prestacions de la Seguretat Social i, especialment, per a les pensions. L'informe constata que la pensió mitjana del RETA és el 37,2% més baixa que la del règim general (assalariats). Això s’explica per la quantia de les cotitzacions i perquè en el treball autònom es registra un nombre inferior d’anys cotitzats quan s’arriba a l’edat de jubilació, la qual cosa suposa no accedir al 100% de la pensió, ha explicat Yesika Aguilar.

Malgrat tot, l'augment de les cotitzacions es comença a notar. L’anàlisi de les dades sobre pensions contributives del RETA demostra que l’any 2023 n’hi havia 324.561 en vigor, el 0,4% més que l’any anterior. Destaca el fet que la pensió mitjana d’aquest règim se situava en 862,7 euros, amb un increment del 9,5% entre el 2022 i el 2023, un percentatge superior al de l’any anterior (5,5%) i a la mitjana dels darrers deu anys (2,8%). Quant a la bretxa de gènere en les pensions del RETA, l’any 2023 era del 28,2%, atès que la pensió mitjana de les dones se situava en 728,9 euros i la dels homes en 1.014,9 euros.

La consellera del CTESC Yesika Aguilar ha valorat positivament el nou sistema de cotització, basat en els rendiments de l'activitat econòmica, ja que creu que reduirà la diferència entre la pensió mitjana percebuda pels autònoms (862 euros) i la dels assalariats (1.372,7 euros). "Ja es veu el canvi de tendència i cap a on anem", ha sostingut després de destacar la baixa quantia de les pensions del RETA.

L’anàlisi mostra que les afiliacions per compte propi van augmentar en el 0,4%. Això, juntament amb l’increment de l’afiliació per compte d’altri –que va fer créixer l’afiliació total en un 2,6%– va provocar una caiguda del pes del treball autònom fins al 15,2%. Fruit d’aquesta comparativa, s’observa que el pes del treball autònom a Catalunya, que és del 14,3% entre la població de 15 a 64 anys, va tornar a disminuir. Això ha aproximat el registre una mica més a la mitjana europea, que es troba per sota. En general, el col·lectiu de persones que treballen per compte propi a Catalunya mostra un percentatge baix de gent amb estudis secundaris de segona etapa quan es compara amb la mitjana europea. No passa el mateix amb els d’estudis superiors o inferiors. El pes de la dona en el col·lectiu català es troba al voltant de la mitjana europea, tot i que ha tornat a pujar en termes relatius aquests darrers dos anys.

El sector a Catalunya

L'informe fa una radiografia del treball autònom a Catalunya. Al Principat hi havia 556.774 persones treballadores per compte propi el 2023, un col·lectiu que ha representat el 14,9% del total d'ocupats, un creixement del 4,3% respecte a l'exercici anterior. Segons l'Enquesta de Població Activa (EPA), el nombre de dones autònomes va augmentar més que el d'homes (5,5% i 3,6%, respectivament), si bé representava el 45,9% del conjunt de treballadors per compte propi.

Per edats, la quantitat d'autònoms de més de 55 anys és la que mostrava una "evolució més positiva" (13,4%), seguida per les persones compreses entre els 16 i 39 anys (5,7%), mentre que els autònoms entre 40 i 45 anys va baixar un 1,9%. El 77,2% d'afiliats al RETA a Catalunya van centrar la seva activitat en el sector dels serveis, seguit per la construcció (12,5%), la indústria (6,5%) i l'agricultura (3,8%).

stats