Pensions

El Congrés valida la reforma de les pensions: aquests són els últims canvis

Els socis d'investidura donen suport a la norma, però presentaran esmenes durant el tràmit parlamentari

El ministre de la Seguretat Social, José Luis Escrivá.
3 min

MADRIDSense sorpreses d'última hora, el Congrés dels Diputats ha validat el reial decret llei de la reforma de les pensions. L'executiu espanyol ha comptat amb el vistiplau de la majoria dels socis d'investidura, que han convalidat el decret, però també la seva tramitació com a projecte de llei, és a dir, que malgrat que el decret estarà en vigor, ara s'obre la tramitació parlamentària perquè els partits puguin presentar esmenes i modificar algunes parts del text. De fet, la votació perquè es tramiti com a projecte de llei ha tirat endavant per unanimitat.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La reforma de les pensions ha comptat amb els vots favorables del PSOE, Unides Podem, ERC, el PNB i el PDECat, mentre que Vox, Junts i EH Bildu s'han abstingut (en el cas dels últims, malgrat haver arrencat alguns acords, defensen que encara es pot millorar). En contra hi han votat el Partit Popular, Cs i la CUP. Si bé és cert que abans que la norma arribés al consell de ministres, el ministre de la Seguretat Social, José Luís Escrivá, ja va pactar incloure demandes com una millora de les prestacions mínimes (negociat amb EH Bildu), o una modificació de l'anomenada "quota de solidaritat" sobre aquella part dels salaris més alts que no cotitzen (a petició del PDCat), d'altres modificacions s'han pactat a posteriori i, per tant, caldrà introduir-les com a esmenes. És el cas d'ERC, que aquest dimarts va anunciar un acord per millorar les cotitzacions per la cura dels fills.

Amb tot, aquests són els últims canvis anunciats:

Cotitzacions per la cura dels fills

El pacte entre el govern espanyol o ERC incorpora que es cobreixi al 100% la cotització dels treballadors durant tot el període de reducció de jornada per la cura dels fills, una decisió que normalment afecta les dones.

El que permet aquesta mesura és que un cop el treballador es jubila o demana una pensió per incapacitat permanent, aquell període en què ha estat acollit a una reducció de jornada per a cuidar els seus fills (principalment són dones) es tindrà en compte com si s'hagués cotitzat al 100% (és a dir, com si s'hagués treballat a jornada completa). Fins ara, la Seguretat Social contemplava una cotització del 100% i durant un període de com a màxim tres anys en cas de reducció de jornada per tenir cura de familiars, per exemple, els pares. L'acord amb ERC implica que en el cas de la cura dels fills la cobertura abastarà "tot el període".

Baixa per risc d'embaràs

L'altre acord negociat amb els republicans contempla un "increment de la pensió per incapacitat temporal per risc d'embaràs o la lactància per a aquelles treballadores que estan en reducció de jornada". "Actualment, quan una dona treballadora està en reducció de jornada per la cura d'un fill menor i queda, de nou, embarassada, en cas de no poder desenvolupar la seva feina per risc d'embaràs, la pensió per incapacitat temporal es calcula atenent a la seva jornada reduïda", explicava el diputat d'ERC al Congrés, Jordi Salvador. Després de l'acord, "totes aquestes prestacions seran calculades en funció de la base reguladora que correspon a la jornada anterior", és a dir, "com si no l'haguessin reduït", afegia Salvador.

Millores de les prestacions

El text que s'ha votat aquest dijous al Congrés dels Diputats ja inclou millores en les prestacions de les diferents pensions, tant pel que fa a les contributives, com les no contributives. A tall d'exemple, les pensions mínimes no contributives augmentaran progressivament i l'any 2027 no podran quedar per sota del 75% del llindar de pobresa en una llar unipersonal. Això les situarà vora els 8.250 euros l'any (actualment, la pensió no contributiva íntegra se situa en 5.899 anuals).

No rotund de l'oposició

Qui s'ha desmarcat completament de la reforma és el Partit Popular. El PP ja va anunciar que hi votaria en contra i, de fet, ha obert una guerra amb el ministre de la Seguretat Social. Els populars assenyalen que "falten" dades i anàlisi econòmica. Escrivá va comparèixer aquest dimarts en consell de ministres per explicar, precisament, els detalls tècnics de la reforma i rebatre, així, els arguments del PP. "Només ens dona excels", han criticat els d'Alberto Nuñez Feijóo.

Malgrat que el ministre s'ha mostrat confiat en el fet que els populars no tombaran la reforma en cas que després de les eleccions generals arribin al govern espanyol, el PP insisteix que la norma no li agrada. La reforma, en canvi, sí que compta amb l'aval de Brussel·les.

stats