Els quatre arguments de la UGT per reduir la jornada laboral
Un estudi del sindicat assegura que la mesura beneficiarà més del 70% dels catalans
BarcelonaFa més de 40 anys de l'última modificació legal per reduir la jornada laboral a Espanya, quan l'Estatut dels Treballadors va limitar a un màxim de 40 hores el temps que dediquem a la feina setmanal. Aquesta batalla per conquerir més temps per a la vida personal dels empleats, però, ha estat aturada fins ara. El govern espanyol està decidit a aprovar per al 2025 una reducció a les 37,5 hores setmanals i tot apunta que, per la negativa de la patronal a parlar-ne, ho farà negociant només amb els sindicats CCOO i UGT. Després encara haurà de superar l'aritmètica parlamentària per aprovar la mesura al Congrés dels Diputats.
És per això que els sindicats fa temps que han tret tota l'artilleria per defensar el seu argumentari a favor d'aquesta reducció de la jornada laboral. La UGT de Catalunya ha publicat aquest dimecres un estudi que analitza les dades concretes sobre aquest tema a Catalunya, per analitzar quin impacte tindria la iniciativa i les mesures addicionals necessàries per fer-la efectiva. "El nostre objectiu final és que les 32 hores siguin una realitat, i això només serà possible si en el nostre mercat de treball hi ha un control efectiu de la jornada laboral i s’ha implementat un veritable registre objectiu fiable, al mateix temps que es garanteix una desconnexió digital real i efectiva", apunta l'organització.
Afectarà set de cada deu treballadors
L'informe del sindicat detalla que més del 70% de les persones a Catalunya fan jornades efectives de més de 37,5 hores setmanals. Per tant, més de 7 de cada 10 treballadors es beneficiarien de la reducció que proposa el ministeri de Treball de Yolanda Díaz. Segons la UGT, això suposaria que 2.132.000 de catalans passarien a treballar menys hores cada setmana. Aquesta anàlisi indica que la jornada laboral mitjana a Catalunya per als empleats a temps complet és de 38,8 hores a la setmana (1.765 hores en còmput anual), que creix fins a les 39,2 hores en el sector privat.
Les dones, les principals beneficiades
L'estudi de la UGT apunta que els perfils que treballen més hores són les dones amb estudis primaris, els homes que han cursat formació professional (FP) i els homes universitaris de més de 60 anys: aquests últims arriben a les 41 hores setmanals. "Les dades indiquen que tenir educació superior sol estar associat a jornades laborals més curtes, amb l’excepció dels homes de més de 60 anys", indica l'informe.
Crearia 82.000 nous llocs de treball
Un altre dels arguments dels sindicats és que treballar menys hores també contribuirà a repartir millor la feina, i fins i tot a crear-ne de nova. La UGT calcula que amb la reducció de la jornada setmanal a les 37,5 hores es crearien de manera directa 82.000 nous llocs de treball. "I treballar menys comporta beneficis. Ha quedat més que demostrat que les jornades prolongades es relacionen amb l’aparició de trastorns d’ansietat, depressió i malalties cardiovasculars, així com un empitjorament del conflicte treball-vida personal", diu l'entitat.
Es fan quasi 8 milions d'hores extres 'gratis'
L'informe de la UGT observa que el 5,71% del total dels treballadors catalans (187.500 persones) van fer hores extres durant el tercer trimestre de l'any. De mitjana van ser gairebé 7 hores extraordinàries a la setmana, que representen 17,12 milions d'hores entre el juliol i el setembre. D’aquestes, quasi 8 milions no es van pagar i el sindicat considera que suposen una pèrdua en les cotitzacions de Catalunya de més de 51 milions d’euros.