"Preferiria més personal a les oficines de la Seguretat Social"
L'autobús de l'ingrés mínim vital passa per Catalunya per informar els potencials beneficiaris que podrien demanar l'ajuda
BarcelonaQue l'autobús sigui de color groc l'ajuda a destacar una mica més a la vista dels qui pugen i baixen per la rambla del Raval en aquest matí fred de febrer. "Això és pel salari mínim?", pregunta a aquesta periodista una parella de jubilats que anava al metge. S'han fixat en la paraula mínim perquè és la que apareix ben gran estampada en el vehicle que està aparcat al mig del passeig.
"És el mínim" és el missatge triat pel ministeri espanyol d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social per portar al carrer una campanya d'informació sobre l'ingrés mínim vital (IMV), que vol arribar als ciutadans que podrien cobrar aquesta ajuda però encara no l'han demanada. El mateix autobús que s'ha instal·lat dijous i divendres al centre de Barcelona va començar a l'octubre una gira per la geografia espanyola.
El Manuel surt del petit despatx on l'ha atès una funcionària voluntària amb cura per no ensopegar amb la corretja del seu gos. Diu que fa més d'un any que intenta tramitar l'IMV sense sortir-se'n. No s'esperava topar amb aquesta oficina mòbil durant el seu passeig matinal. "Vaig tornar a entregar la documentació i ara em diuen que l'he de presentar de nou perquè hi falta informació", explica resignat. Està en un procés de desnonament i se sent cansat de demanar cita a la Seguretat Social i que li donin data a tants mesos vista. "És tot una pura façana", etziba.
La porta del darrere de l'autobús, per on acaba de sortir el Manuel, és per atendre aquells que ja han demanat el subsidi i tenen algun problema amb la tramitació. La del davant, en canvi, és per als qui ni tan sols han arribat a començar el procés. Una parella (que demana mantenir l'anonimat) s'estan uns deu minuts escoltant quins requisits han de complir per rebre l'ajuda: l'IMV del 2023 és de 565 euros al mes per a una persona que viu sola i augmenta segons els membres de la unitat de convivència o en cas de tenir un grau de discapacitat. "Segurament a nosaltres no ens serveix, però ens sembla bé que s'estigui donant informació perquè no ho coneixíem", diuen.
Dos homes pregunten amb to sorneguer al personal del ministeri que informa des de l'autobús si "això són els diners que et dona el govern". "Nosaltres no tenim ni papers", respon un d'ells, mentre marxa rient carrer avall. El Mussa fa 40 anys que viu a Catalunya i sí que té papers, però encara no ha aconseguit que li concedeixin l'IMV. "Em queda poc per al desnonament, si no puc pagar el lloguer. De moment me n'escapo perquè m'ajuden els meus quatre fills", lamenta. Està a punt d'arribar als 65 anys, ha perdut la feina i a la seva edat veu complicat trobar-ne una altra. Fa una mitja hora que espera a la cua perquè li expliquin en quin punt està la seva sol·licitud, però al final desisteix i se'n torna cap a casa amb la bossa que li han donat al Banc dels Aliments.
Més d'1,5 milions de beneficiaris
"El que està intentant el ministeri és que aquesta prestació, que pot fer sortir de la pobresa moltíssima gent, arribi al màxim de destinataris possibles", explica el subdelegat del govern espanyol a Barcelona, Carlos Gómez Prieto, que s'ha acostat a la rambla del Raval per veure com està funcionant la campanya. Des que es va posar en ruta, l'autobús ha rebut 2.886 visites arreu de l'Estat. L'IMV es va idear com a resposta a l'emergència social provocada pel covid i ara hi ha més d'1,5 milions de beneficiaris que el cobren, recorda Gómez Prieto, dels quals prop de 137.000 són a Catalunya.
L'Otman voldria engreixar aquesta estadística, però fa tres mesos que va demanar l'ajuda i encara no sap si l'hi concediran. "Em sembla molt bé que es faci això, però el que voldria és més personal a les oficines de la Seguretat Social", conclou. Aquest dissabte l'autobús seguirà la seva ruta catalana a Cornellà i l'acabarà dilluns a Manresa.