Mercat laboral

El pla de Yolanda Díaz per reduir la jornada laboral als 13 milions d'empleats de petites empreses

El govern espanyol ha reprès aquest dilluns les negociacions amb els agents socials

La vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, en roda de premsa després del Consell de Ministres
ARA
09/09/2024
2 min

El ministeri de Treball ha reprès aquest dilluns les negociacions amb els sindicats i la patronal per la reducció de la jornada laboral fins a les 37,5 hores setmanals. Amb l'objectiu d'acostar-se a la patronal, més reticent amb la mesura, la cartera encapçalada per Yolanda Díaz ha plantejat un pla d'acompanyament a les petites empreses i bonificacions per als negocis amb menys de 10 empleats que necessitin fer contractacions per aplicar la reducció horària que l'acord entre el PSOE i Sumar prometia de cara al 2025.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Segons ha explicat el secretari d'estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, a Espanya hi ha 1.300.000 empreses amb menys 10 treballadors que donen ocupació a 3,5 milions de persones. "En la mesura en què aquestes empreses hagin de contractar persones a conseqüència de la reducció de jornada, bonificarem aquestes contractacions", ha dit.

"Sabem de sobres que de la reducció de jornada ja en gaudeixen molts treballadors i treballadores, els empleats públics, el personal de la banca, el de les telecomunicacions o el de les grans empreses, però amb això no n'hi ha prou", ha dit el secretari de Treball, que ha apostat per "democratitzar el temps, que no pot ser un privilegi d'alguns sectors". En total, la mesura beneficiaria uns 13 milions de treballadors, segons càlculs del ministeri.

Convèncer la patronal

Des de Treball expliquen que encara s'han de fixar els criteris definitius i que esperen les aportacions de les organitzacions empresarials. En tot cas, les bonificacions se cenyiran a nous contractes indefinits i aniran al costat d'un pla d'acompanyament, denominat Pime 375, amb mesures d'assessorament i formació i amb el qual Treball busca sumar la CEOE a l'acord.

També ha insistit que es millorarà el registre horari amb un instrument que sigui accessible per a la Inspecció de Treball, electrònic, fiable, que no permeti ser manipulat i que garanteixi el dret a la desconnexió digital.

La CEOE ha reclamat que se'ls traslladi per escrit la proposta per valorar-la internament. D'entrada, però, la patronal considera que la proposta del ministeri "aprofundeix en l'intervencionisme" de l'Estat en les relacions laborals i és un exemple de "menyspreu" a la negociació col·lectiva.

Segons expliquen a Efe fonts de la CEOE, el pla de Treball pretén que el SEPE es converteixi en assessor de les pimes per a la reducció de jornada "quan no és capaç de reinserir més que el 3% dels aturats del país al mercat laboral". D'altra banda, la patronal critica que es posa sobre la taula un pla d'ajuda "imprecís" a les pimes que suposa reconèixer "que els seus continus anuncis estan frenant la creació d'ocupació".

stats