Laboral

Les pimes industrials ja poden demanar les ajudes per a la setmana de 4 dies

El govern espanyol donarà fins a 200.000 euros per empresa en un pla pilot per estudiar la reducció d'horaris

Imatge de la fàbrica de iogurts La Fageda.
2 min

BarcelonaLes petites i mitjanes empreses del sector industrial ja poden demanar a partir d'avui les ajudes del programa pilot engegat pel ministeri d'Indústria sobre la reducció de la setmana laboral a quatre dies. El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dijous la convocatòria, anunciada al desembre i que té un pressupost de 9,65 milions d'euros a càrrec de la Fundació EOI.

En què consisteix la reducció de la setmana laboral?

La setmana laboral actual consta d'un màxim de 40 hores, que en la majoria dels casos es reparteixen en cinc dies, mentre que es deixen dos dies festius de cap de setmana. Amb el pla pilot del govern, les empreses que s'hi acullin hauran de reduir almenys un 10% les hores de feina setmanals dels empleats, és a dir, passar a les 36 hores treballades per setmana.

Les companyies que apliquin reduccions superiors al 10% tindran més possibilitats d'accedir a les ajudes.

Quant de temps dura la prova?

Per rebre la subvenció, les empreses han de mantenir la reducció d'horari durant 24 mesos seguits des que la comencin a implementar.

Quines empreses la poden sol·licitar?

Totes les empreses espanyoles del sector industrial que tinguin una plantilla inferior als 250 treballadors i un volum de negoci anual per sota dels 50 milions d'euros.

Quants diners li toquen a cada empresa?

Les ajudes aprovades pel govern són de 200.000 euros per companyia com a màxim. El cost del programa estava inclòs en el pressupost de l'Estat del 2022, tot i que finalment s'ha acabat tirant endavant enguany.

Cal que inclogui tota la plantilla?

No, però com a mínim ha d'afectar un 30% o més dels empleats en els casos de pimes amb menys de 20 treballadors, mentre que la resta hauran d'aplicar la reducció a, com a mínim, un 25%. La convocatòria deixa clar que les empreses que apliquin la reducció a un percentatge més alt tindran més opcions de rebre el subsidi.

És una iniciativa nova?

A Espanya, fins ara no s'havia dut a terme cap iniciativa pública per promoure la rebaixa d'hores treballades i avançar cap a la setmana laboral de quatre dies. Ara bé, un nombre molt reduït de companyies ja havien aplicat programes similars, però no està ni de bon tros estès al conjunt del teixit empresarial.

La decisió del govern arriba després que altres països europeus ja hagin fet avenços en aquest sentit. A Bèlgica, el govern federal va aprovar el febrer de l'any passat una reforma del mercat laboral per promoure la flexibilitat horària que inclou que els treballadors que ho desitgin puguin concentrar en quatre dies totes les hores que han de fer en una setmana, però no inclou una reducció d'hores.

En canvi, al Regne Unit un programa pilot amb 3.300 treballadors de 61 empreses –liderat per la Universitat de Cambridge– sí que va testar la possibilitat de treballar 32 hores setmanals concentrades en quatre dies. Els resultats van ser positius i la majoria de les companyies el van mantenir. A més, el programa va mostrar que, tot i tenir els treballadors menys temps a la feina, la seva productivitat va augmentar i els ingressos de les empreses es van mantenir gairebé estables, a més de notar una reducció del 65% de les baixes laborals. En els últims anys s'han fet proves similars a altres economies avançades, com Islàndia, el Japó i Nova Zelanda.

stats