Laboral

Pepe Álvarez, reelegit secretari general de la UGT per quatre anys més

El sindicalista, que sumarà un tercer mandat, fa una última crida a la patronal per pactar la reducció de la jornada laboral

El secretari general de la UGT, Pepe Álvarez.
27/11/2024
2 min

BarcelonaLa UGT ha tornat a escollir Pepe Álvarez com a secretari general en el 44è congrés confederal celebrat, a Barcelona. El resultat de la votació no tenia gaire misteri, perquè no s'havien registrat candidatures alternatives a la capitanejada per Álvarez, que ha recollit el 79,44% dels vots. Amb 68 anys, aquest serà el seu tercer i últim mandat com a secretari general de la UGT, que s'acabarà el 2028. El sindicalista nascut a Astúries és un històric del sindicat i va arribar a la direcció confederal el 2016, després de liderar la UGT de Catalunya durant més de 20 anys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Els 800 delegats que s'han aplegat al Centre de Convencions Internacional de Barcelona aquesta setmana han renovat la cúpula de l'organització i han escollit una comissió executiva eminentment continuista, amb només tres noms nous: Lola Navarro, que serà la nova vicesecretària general; Andrés Jesús Orta, secretari d'organització; i Alejandra de la Fuente, encarregada de comunicació. El comitè comptarà amb dues vicesecretaries més: Rafael Espartero (àrea interna) i Fernando Luján (política sindical). A banda de la renovació de la direcció, l'esdeveniment també serveix per marcar les prioritats del sindicat per als quatre anys vinents, que passaran per la reducció de la jornada laboral més enllà de les 40 hores, la millora dels salaris, la crisi de l'habitatge o l'eliminació de la llei mordassa.

En la seva última intervenció al congrés, Álvarez ha reclamat a la patronal que torni a la negociació per reduir la jornada i que pacti una llei per regular la negociació col·lectiva. "No ens han donat cap argument vàlid per no avançar cap a la jornada de 37,5 hores. Avui vull dir que encara tenim l'oportunitat de fer-ho acordat i negociat amb les organitzacions empresarials; depèn en bona part de si volen i accepten aquest avenç absolutament imprescindible", ha dit.

El líder de la UGT també ha demanat que el salari mínim interprofessional (SMI) pugi entre un 5% i un 6% el 2025 respecte als 1.134 euros en 14 pagues d'aquest any. D'aquesta manera, el salari que reclama el sindicat quedaria entre els 1.190 euros i els 1.202 euros al mes. El sindicalista s'ha referit a l'increment dels sous més baixos l'endemà que es constituís la mesa d'experts que assessora el ministeri de Treball en la proposta d'augment per a l'any vinent. La ministra Yolanda Díaz va reclamar als acadèmics que l'increment s'equipari a la inflació i que l'SMI representi el 60% del salari mitjà.

Crítica al "xantatge" de Repsol

D'altra banda, Álvarez ha donat suport a l'impost a les energètiques que planteja el govern espanyol i ha carregat contra "el xantatge d'una multinacional que fa quatre dies era espanyola", en referència a Repsol. Álvarez, que ahir va lloar la feina del president Pedro Sánchez en matèria laboral, ha demanat "posar-se del costat del govern" per exigir que es mantingui el gravamen, que està pendent d'aprovar-se per les diferents posicions dels socis de l'executiu espanyol. El secretari general de la UGT s'ha preguntat "com pot no mantenir-se" un impost quan a les empreses energètiques "els han caigut beneficis del cel".

stats