Laboral
Mercat laboral09/06/2023

Patronals i sindicats trenquen les negociacions de l'acord català per als convenis

L'Acord Interprofessional de Catalunya, que no es renova des del 2020, ha estat rebutjat per Foment del Treball

BarcelonaLes negociacions entre sindicats i patronals per renovar l'Acord Interprofessional de Catalunya (AIC), que està vençut des del 2020 i prorrogat des d'aleshores, queden oficialment trencades. Segons han informat CCOO i UGT, "després de 52 reunions de les comissions de negociació", la negativa de la patronal Foment del Treball a acceptar el text deixa en l'aire la renovació de l'acord.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

L'AIC serveix per determinar un marc català de relacions laborals, que marca les línies dels convenis a Catalunya. Aquest acord és fruit, històricament, de les negociacions entre els sindicats CCOO i UGT i les patronals Pimec i Foment del Treball, que pacten les recomanacions generals que cada sector hauria de seguir a l'hora de renovar els seus propis convenis i que es basa principalment en temes com el teletreball, la igualtat, els salaris i un llarg etcètera.

Cargando
No hay anuncios

L'acord actual, que s'està prorrogant des del 2020, té mancances en termes d'intel·ligència artificial, noves tecnologies i polítiques mediambientals que sí que incloïa el text que s'estava negociant. Però el que ha fet saltar pels aires les negociacions ha estat només un punt dels cinquanta que es debatien: la prioritat aplicativa dels convenis autonòmics, que Foment rebutja frontalment.

Negativa a la prioritat de convenis autonòmics

La "prioritat aplicativa dels convenis autonòmics" preveu que les organitzacions acordin fer passar els convenis catalans per davant dels estatals. Fins ara es feia al revés: els pactats a escala espanyola tenien preferència. Foment no està d'acord amb aquest punt, tot i que des de la patronal liderada per Josep Sánchez Llibre no han volgut fer declaracions.

Cargando
No hay anuncios

Segons Pimec, que s'havia mostrat a favor del preacord, "el nou AIC havia de reforçar la negociació col·lectiva a Catalunya i els espais de diàleg i concertació posteriors, i també donar resposta als efectes de les diferents crisis en el mercat de treball". Concretament, diu Pimec, "s'hi recollia la prioritat aplicativa del conveni col·lectiu autonòmic, sempre previ acord dels agents socials i, per tant, a partir del consens de totes les parts, imprescindible per garantir el seu sentit". "I aquest factor prenia la màxima rellevància per a molts àmbits d’activitat a Catalunya", assegura.

Cargando
No hay anuncios

Amb tot, la prioritat d'aplicació dels convenis autonòmics obre un debat extens: el fet que actualment s'hagi de prioritzar el conveni estatal evita, en certa manera, que les mitjanes salarials de les diverses comunitats autònomes siguin molt dispars. D'altra banda, prioritzar el conveni autonòmic permet ajustar-se millor a la realitat del teixit empresarial del territori.

Sigui com sigui, de moment no hi ha acord i el calendari es complica. El trencament de les negociacions, que els sindicats valoraran conjuntament en una roda de premsa d'urgència convocada per dilluns vinent, dificulta l'entesa i obliga a seguir actuant sota l'AIC 2018-2020. Fonts sindicals han lamentat que les negociacions s'hagin trencat justament quan estaven en el tram final, i no confien que es puguin reconduir de manera ràpida. Recorden que, encara que l'acord estigui caducat, les matèries que regula se seguiran batallant conveni a conveni, però avisen que això podria provocar un increment de la conflictivitat laboral, informa Paula Solanas.