Onada de calor: quines mesures s'han de seguir a la feina per les temperatures extremes?
Els sindicats alerten que la normativa actual encara deixa marge als incompliments en matèria de prevenció
BarcelonaEl mes de juliol s'acomiadarà amb una onada de calor, la primera de l'estiu al conjunt de Catalunya, amb temperatures que s'enfilaran per sobre dels 40 graus. Aquestes condicions climàtiques extremes poden suposar un perill per als treballadors que aquests dies continuaran fent feina a l'aire lliure. L'estiu passat el govern espanyol ja va aprovar un decret llei per protegir les persones que havien de fer tasques en espais oberts durant la seva jornada laboral, en cas que l'Agència Estatal de Meteorologia (Aemet) decretés alerta taronja o vermella. Quan es donen aquestes circumstàncies, les empreses estan obligades a aplicar les mesures específiques en els seus plans de prevenció de riscos laborals i es prohibeixen determinades feines durant aquestes hores d'exposició intensa al sol.
Segons dades publicades aquest últim mes pel sindicat UGT, durant el 2023 es van registrar 199 accidents laborals amb baixa, dels quals dos van ser mortals, relacionats amb la calor o la insolació, un 27% més que l'any anterior. A aquests també cal sumar-hi els accidents per efectes de les temperatures extremes, la llum i la radiació, que van ser 105. En total es tracta de 304 casos relacionats amb aquest tipus de fenòmens meteorològics. "Considerem necessari intensificar les visites als centres de treball per part de la Inspecció, amb l'objectiu de controlar el compliment de la normativa de prevenció de riscos laborals, per la qual cosa seria necessari que s'hi destinessin més recursos, tant humans com materials, de manera immediata", denuncia l'organització.
Per als sindicats, la normativa actual encara té buits i permet que algunes empreses continuïn sense protegir adequadament els seus treballadors. Aquesta setmana CCOO de Catalunya va exigir modificar la jornada laboral del sector de la construcció durant els mesos d'estiu i incloure-ho en el conveni col·lectiu per evitar incompliments. El motiu és que s'han trobat amb companyies –sobretot subcontractes, en què hi ha més precarització– que només apliquen mesures preventives quan hi ha una alerta de l'Aemet, tot i que les condicions ho exigirien abans d'arribar a aquest límit. Concretament, urgeixen avançar l'hora d'inici per reduir les hores de més calor i que aquest nou horari quedi recollit en un calendari d'obligatori compliment per al sector. En altres comunitats autònomes com Madrid ja existeix aquesta jornada continuada dins el conveni autonòmic, que dura del 15 de juliol al 16 d'agost.
La llei de prevenció de riscos laborals espanyola –del 1995– inclou algunes disposicions referents a la calor extrema en els espais de treball, però precisament està en marxa una mesa de diàleg social entre el ministeri de Treball, els sindicats i les patronals per actualitzar-la i adaptar-la a les necessitats actuals. La normativa vigent estableix, per exemple, que en el cas dels locals tancats en què es facin feines sedentàries com ara oficines la temperatura haurà d'estar fixada entre els 17 i els 27 graus. En aquells on es fan feines lleugeres estarà compresa entre els 14 i els 25 graus. Pel que fa a la humitat relativa, ha d'estar entre el 30 i el 70%, excepte en els espais on hi hagi riscos per electricitat estàtica, en què el límit inferior serà del 50%. Per a les feines a l'aire lliure, el que regeix ara per ara és el decret llei aprovat l'estiu passat.
Risc per a la salut dels treballadors
"Durant molts anys ha estat un risc molt puntual, però ara ja és un risc amb el qual haurem de conviure. Cal aplicar mesures de prevenció i per reduir l'exposició dels treballadors a aquestes condicions i després mirar d'adaptar el treball a les circumstàncies en les quals s'ha de dur a terme", deia recentment Mariano Sanz Lubeiro, secretari de salut laboral i sostenibilitat mediambiental de CCOO. El problema que veuen els sindicats en les regulacions actuals, però, és que el fet d'activar les mesures de prevenció segons les alertes de l'Aemet no té en compte que les condicions ambientals de cada regió són diferents. És a dir, no són el mateix 30 graus a Bilbao o a Múrcia que a Lleida.
Més enllà d'adaptar les jornades per evitar les hores de més exposició al sol o de moure les tasques més dures als moments més frescos del dia, també ajuda a prevenir aquests riscos oferir crema solar i aigua fresca als treballadors, instaurar més descansos, fer servir els espais d'ombra o instal·lar termòmetres en l'entorn laboral perquè els mateixos treballadors puguin comprovar la temperatura abans de començar a trobar-se malament. A més a més, s'han començat a desenvolupar polseres tèrmiques que alerten quan la temperatura corporal de la persona puja massa per evitar un cop de calor que pugui ser fins i tot mortal. Aquestes mesures s'hauran de pactar entre l'empresa i la representació dels treballadors i incloure-les en el pla de prevenció de riscos laborals.