Laboral

El Nobel partidari d'apujar el salari mínim irromp a l'Ecuestre

L'economista David Card explica les seves tesis sobre els experiments naturals en el mercat de treball

BarcelonaEn els primers segons de la pel·lícula Scarface, abans que Al Pacino i la seva icònica cicatriu apareguin en escena, un text en blanc i negre explica com el 1980 Fidel Castro va obrir el port de la ciutat de Mariel per tal que els cubans que ho desitgessin poguessin escapar de l'illa per mar fins a Miami. En poques hores, milers de vaixells procedents dels Estats Units arribaven a les costes per recollir els seus familiars en un èxode sense precedents. D'aquesta manera, l'estat de Florida acollia en un temps rècord prop de 125.000 migrants cubans amb l'objectiu de sumar-se a la promesa del somni americà.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Per a alguns cinèfils, això seria només l'inici d'una obra mestra de la història del cinema. Però per a un economista –en aquest cas, ni més ni menys que un premi Nobel–, és l'oportunitat perfecta per posar en marxa un experiment. "En el cas del port de Mariel, podríem tenir la temptació de dir que [l'arribada massiva de migrants cubans a Miami] va tenir un impacte negatiu en els sous dels treballadors locals, però l'evolució no va ser diferent del que va passar en altres llocs", ha raonat aquest dijous al Círculo Ecuestre el canadenc David Card, en una classe magistral sobre com trobar causes i efectes en l'economia basant-se en l'evidència.

Cargando
No hay anuncios

L'acadèmic va guanyar el prestigiós guardó per les seves tesis que avalaven la pujada del salari mínim, que ha recordat davant d'una audiència d'empresaris i socis de l'exclusiu club barceloní. "Hi ha molta evidència sobre els seus efectes en l'ocupació, que són realment petits", ha defensat Card. Contra l'alarma que en el seu moment va activar el Banc d'Espanya, la seva comparació de dos estats dels EUA (Nova Jersey i Pensilvània), en què un va apujar el sou mínim i l'altre va mantenir-lo igual, va concloure que aquest increment no provocava necessàriament la destrucció de llocs de treball.

Cargando
No hay anuncios

Causa i efecte

En una referència "per als més grans", l'economista ha fet el símil entre aquest mètode, que compara un grup estable i un altre on s'aplica un canvi, i el capítol de Star Trek on un Capità Kirk i un Spock malvats comandaven la nau Enterprise en un univers paral·lel al de la sèrie. Si en un d'aquests dos mons s'observa una alteració significativa, el motiu el trobarem en allò que es va fer diferent, perquè en cas contrari es comportarien de la mateixa manera. Però en el món de l'economia, ha admès Card, no tots els problemes es poden respondre d'aquesta manera: "La causa de la inflació no la podríem trobar així perquè no existeix una altra realitat en què no hi hagués la covid i els seus efectes per comparar-les".

Cargando
No hay anuncios

En el torn de preguntes, als assistents de l'Ecuestre també els ha interessat saber si amb aquest mateix sistema es podria determinar l'impacte econòmic del Procés independentista a Catalunya, una pregunta que Card encara no ha plantejat en els seus estudis: "No tinc constància que hi hagi cap evidència".