Laboral

Fer una nevera en deu segons: les condicions laborals que han sublevat els empleats de Samsung a l'Índia

El treballadors fan una vaga indefinida per reclamar millores salarials i de conveni

ARA
2 min
Una assemblea dels treballadors en vaga de Samsung a l'ïndia

BarcelonaUns 1.500 empleats de la planta que el gegant tecnològic sud-coreà Samsung Electronics té a l'estat de Tamil Nadu, a l'Índia, porten 11 dies de vaga, cosa que ha provocat importants interrupcions en la producció, segons informa la BBC. La planta, que és a la ciutat de Chennai, és una de les dues que la multinacional té a l'Índia i està dedicada a la producció d'electrodomèstics. Aporta un terç dels ingressos de Samsung a l'Índia, aproximadament uns 12.000 milions de dòlars (més de 10.700 milions d'euros).

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La vaga, una de les més multitudinàries que Samsung ha patit mai, es produeix en un moment en què el president del país, Narendra Modi, aposta per atreure a l'Índia inversió estrangera per posicionar aquest país com una alternativa a la Xina per a les activitats manufactureres.

Els treballadors de la planta de Samsung han buscat el suport del sindicat creat recentment Labour Welfare Union (SILWU) perquè els doni suport en les seves reivindicacions, que són bàsicament salarials i de condicions laborals. Els treballadors reclamen que la multinacional reconegui el sindicat com a part negociadora i rebutgi les converses amb els altres sindicats, ja que SILWU representa pràcticament el 90% de la plantilla, així com que s'avingui a la negociació col·lectiva i pacti un augment salarial del 50% en els pròxims tres anys.

Segons explica la BBC, els empleats cobren de mitjana 25.000 rúpies mensuals (uns 266 euros). A més, es queixen que l'empresa els pressiona a fer un producte (una nevera, una rentadora o altres electrodomèstics) cada 10 o 15 segons i els fa treballar fins a cinc hores seguides sense el mínim descans i en condicions insegures.

Vaga indefinida

La direcció de Samsung, per la seva banda, diu que el benestar dels seus empleats és una prioritat, explica el mitjà britànic. "Hem iniciat converses amb els nostres treballadors de la planta de Chennai per resoldre tots els problemes com més aviat millor", afirma Samsung Índia en un comunicat.

Els empleats han decidit anar a la vaga indefinida i cada dia es concentren en un terreny pròxim a la fàbrica. De fet, més d'un centenar dels vaguistes van ser detinguts per la policia per haver fet una manifestació sense permís, tot i que van ser posats en llibertat poques hores després.

stats