Dos milions de catalans es beneficiarien de la jornada de 37,5 hores setmanals
CCOO s'obre a negociar els terminis d'aplicació de la mesura, però exigeix tancar l'acord aquest estiu
BarcelonaEls sindicats ho diuen de manera ben clara: la reducció de la jornada laboral s'ha d'acordar tant sí com no aquest estiu. Les negociacions entre el ministeri de Treball, els representants dels treballadors i la patronal continuen a l'espera que els empresaris surtin del bloqueig i presentin una proposta per escrit o deixin via lliure per tancar un pacte sense ells. El secretari general de CCOO, Unai Sordo, ha insistit aquest dilluns en una roda de premsa a Barcelona en el fet que reduir el temps de treball a Espanya és "necessari" i "possible"; i ha urgit el govern de Pedro Sánchez a resistir les pressions per endarrerir aquesta reforma.
El sindicat ha presentat els seus càlculs, segons els quals prop de 2 milions de treballadors assalariats –tres de cada quatre empleats del sector privat– es beneficiarien de la reducció de jornada a 37,5 hores setmanals. De fet, la primera part d'aquesta mesura, que implica abaixar la jornada de 40 a 38,5 hores, ja afectaria 1,3 milions de persones. El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco, ha destacat que aquest impacte positiu arribaria al 100% dels treballadors en convenis com el comerç, l'hostaleria o l'oci. Inicialment, s'ha plantejat que la reducció a 38,5 hores s'apliqués aquest mateix any i la de 37,5 a partir del 2025.
Precisament, aquest dilluns s'ha tornat a produir una altra reunió dels equips negociadors entre CCOO, la UGT, la CEOE i el ministeri de Treball. Durant aquesta trobada de la mesa del diàleg social, el govern espanyol ha posat sobre la taula una nova proposta amb algunes mesures de flexibilitat, com ara més marge per a la distribució irregular d'hores, per intentar sumar a l'acord les patronals. El secretari d'Estat de Treball, Joaquín Pérez Rey, ha insistit en la vocació de l'executiu d'arribar a una entesa "amb totes les parts" i per això s'obre a fer algunes modificacions al seu plantejament inicial. La proposta, al qual ha tingut accés Efe, recull com a novetat que durant el 2025 el volum d'hores de disposició empresarial segueixi vinculat a la jornada prèvia a la reducció. Això no obstant, de moment la CEOE no s'ha pronunciat sobre aquesta darrera oferta.
En aquest sentit, Sordo també s'ha mostrat més obert a ser flexible en les dates d'aplicació de la reducció de jornada –és a dir, en quin moment entraria efectivament en vigor–, però en qualsevol cas exigeix resoldre la norma de "forma immediata". "Podem tenir marges per negociar els terminis, ja que no té per què entrar en vigor al mes d'agost", ha matisat. Sordo ha descartat de manera taxativa que la reducció del temps de treball es compensi amb hores extra: "Aquest escenari queda absolutament descartat".
Campanya de la patronal
El dirigent sindical ha denunciat que està en marxa una campanya "intensa" per desacreditar els arguments a favor de la reducció de la jornada laboral i ha refutat que aquesta mesura sigui un llast a la competitivitat o que hagi de generar una baixada de la productivitat a l'economia espanyola. "Gairebé tots els sectors que exporten estan per sota de la jornada de 40 hores, fins i tot per sota de les 38,5 o les 37,5 hores setmanals. No poden competir per la via del deteriorament de les condicions de treball, han de ser competitius amb altres paràmetres", ha defensat Sordo.
Al sindicat no només li preocupa aquest bloqueig, sinó que també ha aprofitat la roda de premsa per denunciar les negociacions de convenis col·lectius importants que segueixen encallades a l'espera de l'entesa amb la patronal. Per exemple, aquest és el cas del sector carni, el tèxtil i la química, que afecten el 30% dels treballadors de la indústria catalana. Pacheco i Sordo han avisat que si aquesta paràlisi persisteix, a la tardor hi haurà noves mobilitzacions per exigir millores salarials per als 166.000 treballadors afectats.