Laboral

Més de 12.000 interins de l'administració catalana ja són funcionaris

La Generalitat aspira a reduir la temporalitat al cos d'empleats públics al 5% a finals d'any

Vista dels exàmens en les oposicions per accedir  a la funció pública de la Generalitat.
2 min

BarcelonaPassar del 24% de temporalitat a l'administració catalana que hi havia el 2021 al 9% actual, i aconseguir que el percentatge sigui del 2% a finals de l'any vinent. Finalment, la normativa europea ha estat la clau perquè les plantilles públiques posin fi a un abús de la temporalitat que s'havia perpetuat al cos de funcionaris. Després d'un procés d'estabilització no exempt de polèmiques –la més sorollosa va ser el caos en l'organització de les oposicions del maig passat, que es van haver de repetir–, el Govern ha fet aquest dimarts un primer balanç del resultat de les seves mesures per reduir la proporció d'interins entre els treballadors públics.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Així, un total de 12.295 empleats han aconseguit passar de temporals a funcionaris de la Generalitat després dels processos d'estabilització que s'han posat en marxa durant aquesta legislatura. Cal tenir en compte que ens referim només al personal d'administració i serveis, és a dir, que la xifra deixa fora altres col·lectius amb molt més pes en l'ocupació pública com els docents i els sanitaris, on també s'està aplicant aquesta reducció de la temporalitat a través de les seves pròpies convocatòries.

La majoria d'aquests nous funcionaris han aconseguit plaça a través d'un concurs de mèrits (no han hagut de fer un examen), mentre que una minoria ha hagut de superar unes oposicions. Des de la direcció general de Funció Pública asseguren que el 98% d'aquestes persones ja treballaven o havien treballat a l'administració i el 90% havien prestat serveis al cos durant cinc anys o més. La mitjana d'edat d'aquests treballadors ara estabilitzats és de 49 anys, amb una antiguitat de dotze anys a la Generalitat i el 73% són dones.

Què ha passat amb els interins que aspiraven a una plaça i que n'han quedat fora? El Govern ha xifrat en 1.101 les persones que han perdut el lloc de treball a l'administració a conseqüència dels processos d'estabilització. D'aquest total, n'hi ha 475 que tindran dret a una compensació econòmica prevista per la llei, que es pagarà a través d'una nòmina aquest mes de març amb vint dies per any treballat. En total, es destinaran uns 7 milions d'euros per compensar l'abús de la temporalitat que han patit. D'altra banda, hi ha 378 d'aquests interins sense plaça fixa que tornen a treballar a l'administració a través d'altres contractes temporals.

Noves convocatòries d'oposicions

El Govern ha volgut deixar clar que la seva assignatura pendent no s'acaba amb aquests 12.200 nous empleats públics. Precisament, dilluns s'han convocat 1.260 places en les oposicions ordinàries al cos superior de l'administració catalana (662 places) i al cos administratiu (598 places). A més, l'executiu preveu que durant el 2024 a tots els cossos i categories s'obriran més de 2.600 places addicionals.

Segons dades del portal de dades obertes de la Generalitat, el novembre del 2023 hi havia 13.159 interins entre el personal d'administració i serveis. Aquesta xifra és gairebé la meitat respecte als 24.830 docents que es trobaven en aquesta mateixa situació, mentre que en el cas dels sanitaris encara eren 15.096 persones.

stats