Laboral

Malalta de càncer i amb por de perdre la mútua: "Encara que no hi hagi acord amb Muface, jo no puc parar la químio"

La disputa entre el govern espanyol i les asseguradores genera angoixa entre usuaris d'aquest servei

BarcelonaEn els més de quaranta anys en què Montse Pujadas va treballar com a funcionària a l'Agència Tributària a Barcelona, només havia fet servir la mútua privada de la qual gaudia com a empleada pública per a algunes proves i revisions puntuals. El moment en què més ha necessitat aquesta assistència sanitària no va arribar fins fa dos anys, quan li van diagnosticar un càncer de còlon, que ara ja està en estadi 4 i amb metàstasi. El punt crític de la seva malaltia coincideix amb l'inici del conflicte entre el govern espanyol i les asseguradores que garanteixen el servei de Muface, la mutualitat que dona cobertura a 1,5 milions de persones entre funcionaris i els seus familiars beneficiaris.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta setmana el consell de ministres va posar la seva oferta sobre la taula, amb una pujada rècord del 17% respecte de la prima del concurs anterior. La proposta, però, quedava lluny de les aspiracions d'un augment del 40% que volien les companyies que amenacen de deixar buida la convocatòria perquè consideren que les condicions econòmiques són insuficients. A hores d'ara, Pujadas encara no pot saber si el 2025 comptarà amb l'assistència sanitària que l'ha acompanyat fins ara en el tractament del càncer que pateix.

Cargando
No hay anuncios

"Els funcionaris de la meva època podíem escollir entre la Seguretat Social o una mútua i la majoria agafàvem la privada perquè quan vam entrar érem més joves, no teníem malalties i si t'havies de fer proves era més ràpid", explica aquesta treballadora pública a l'ARA. En el seu cas, va triar la cobertura sanitària de DKV i actualment segueix el tractament de quimioteràpia en un hospital de Barcelona inclòs en aquesta assegurança. La seva principal por és que les parts no arribin a una entesa i que a principis del 2025 –quan acaba el concert vigent– es trobi que ha de començar de nou tot el procés pel camí de la sanitat pública: "Si no hi ha un acord, jo no puc parar la químio. No pot ser que s'estiguin posant els diners per davant de les persones".

Cargando
No hay anuncios

Pujadas remarca l'estrès psicològic que li està provocant aquesta situació, en un moment en què només demana "estabilitat emocional" i "tranquil·litat" per afrontar una etapa molt dura de la malaltia. "Si me'n vaig a la Seguretat Social i em passa alguna cosa, faig responsable el govern", diu. Tampoc es planteja continuar amb la mateixa mútua privada pel seu compte, perquè el cost de les proves seria massa elevat, ni contractar-ne una altra de nova, perquè ja hi ha una malaltia preexistent. "Personalment no em puc sentir més angoixada", lamenta. Cal recordar que aquest sistema es finança a través de les cotitzacions dels empleats públics (al voltant d'un 20%) en cada nòmina, mentre que pràcticament un 80% dels recursos restants els posa l'Estat.

Aquesta antiga funcionària de l'Agència Tributària entén que per a les asseguradores segurament el de Muface és un negoci “deficitari”, però també recorda que el seu és un col·lectiu d'edat cada cop més avançada i demana que no apliquin decisions dràstiques. De fet, assegura que els empleats públics que entren ara al cos de l'administració opten majoritàriament per la Seguretat Social. "Entenc que és un privilegi i estic d'acord que potser des del primer moment hauríem d'haver anat a la pública, però ara està fet i no som nosaltres els que en tenim la culpa. Ens van donar l'opció i la vam agafar, ara no ens la poden treure", denuncia.

Cargando
No hay anuncios

Canvi cap a la sanitat pública

Entre el 2010 i el 2023, el nombre de beneficiaris de Muface que utilitza la Seguretat Social a Espanya ha augmentat un 72% fins a les 457.307 persones i aquestes ja representen gairebé el 30% respecte al total. Així i tot, segons les últimes dades disponibles del ministeri de Transformació Digital i Funció Pública, la cobertura que dona assistència mèdica a més gent per davant de la sanitat pública segueix sent Adeslas, amb 508.703 usuaris. A Catalunya, en canvi, ja hi ha més persones acollides a la Seguretat Social (59.962) que a l'asseguradora més popular de les tres que ofereixen aquest servei, que és DKV, amb 57.837.

Cargando
No hay anuncios

Contactats per l'ARA sobre la situació de persones com Pujadas, que es troben enmig d'una malaltia de pronòstic greu quan ha esclatat aquesta disputa, des del ministeri es limiten a recordar que el procés continua obert i tot just s'han presentat les condicions econòmiques per al concert. Mentre no es resol aquesta situació, la pacient ni es vol imaginar un escenari en què ha de canviar de metge i posar-se en les mans d'un nou oncòleg en aquest estadi del seu càncer. "No sé si tinc forces per començar de nou. El que m'espera al final és dur i vull passar-ho estant bé psicològicament i sense haver de pensar en res més", conclou.