Laboral
Mercat laboral03/07/2023

"M'han donat l'alta, però no estic bé i m'han acomiadat"

Els sindicats denuncien l'increment de les altes forçoses a treballadors per part de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques

BarcelonaJa fa dos anys de l'operació en què a la Carme (és un nom fals per garantir el seu anonimat) la van intervenir per primer cop per un tumor maligne al pit. És pràcticament el mateix temps que porta sense treballar, perquè des d'aleshores la seva vida s'ha convertit en un cúmul d'anades i vingudes entre casa seva, l'hospital i la clínica del dolor on l'han estat tractant. Quan respon a la trucada de l'ARA, però, la Carme explica amb preocupació que en pocs dies s'haurà de reincorporar al seu lloc de treball perquè fa un mes l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques (ICAM) va considerar que està preparada per tornar i li ha donat l'alta forçosa.

Inscriu-te a la newsletter Andic i l'entrevista que mai vam llegirInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

La Carme treballa en l'àmbit sanitari i la seva feina implica l'esforç físic d'aixecar pes amb els braços, un moviment que ara mateix no pot fer per les seqüeles del tractament. "La meva empresa ha valorat si puc tornar al meu lloc de treball i m'ha declarat no apta. He portat tots els informes mèdics i de la Seguretat Social a l'ICAM, però ha estat inútil. M'he de reincorporar i no sé què passarà a partir d'ara", lamenta. Una advocada l'ha ajudat a preparar una reclamació respecte a la resolució, però admet que l'angoixa la possibilitat d'un acomiadament. "Durant la meva baixa han fet fora altres companys i també podrien aprofitar la meva tornada", afegeix.

Cargando
No hay anuncios

Quan l'ARA va contactar de nou amb la Carme unes setmanes després de la primera entrevista, els seus mals presagis ja s'havien complert. "M'han donat l'alta, però no estic bé i m'han acomiadat", confessa. Tal com indicaven els informes mèdics que havia anat mostrant durant el procés, no podia fer sobreesforços a la feina, encara que assegura que sí que podia assumir altres tasques. Així i tot, l'empresa es va agafar a la ineptitud sobrevinguda per acomiadar-la, una de les causes objectives que recull l'Estatut dels Treballadors i segons la qual es pot fer fora un empleat si es demostra que ja no pot fer bé la feina per a la qual se l'havia contractat inicialment.

L'ICAM és l'organisme autònom del departament de Salut de la Generalitat que s'encarrega de les inspeccions, avaluacions i seguiments dels processos mèdics en els casos de baixes llargues i incapacitats laborals. Resumidament, és el tribunal sanitari que decideix si un treballador s'ha de reincorporar a la feina després d'haver esgotat el temps de les prestacions assumides per la Seguretat Social o si el seu estat de salut exigeix que se li allargui la baixa. Aquest sistema, però, està en el punt de mira dels sindicats, que fa uns mesos han intensificat les protestes contra les altes forçoses de treballadors malalts que estan detectant els seus delegats.

Cargando
No hay anuncios

A principis de juny, CCOO i la UGT es van concentrar a les portes de l'origen de tot plegat: la subdirecció general d'avaluacions mèdiques (SGAM), que té la seu al Parc Sanitari Pere Virgili de Barcelona. Els representants dels treballadors consideren que malgrat les diferents reunions amb la direcció de l'organisme i les denúncies públiques, encara no s'han aconseguit canvis substancials que impossibilitin situacions com la de la Carme. "Abans de determinar si una persona ha de tornar a la feina, cal que s'analitzi prou bé cada cas, tant per la pota de Salut per com la de les empreses, per evitar que hi hagi treballadors a qui la companyia els està dient que no poden fer el 90% de la seva feina. El normal seria que hi hagués adaptacions del lloc de treball, però no sempre és així", reclama Mónica Pérez, responsable de salut laboral de CCOO de Catalunya.

"Augment considerable" de les altes

Els sindicats critiquen que algunes d'aquestes situacions també s'expliquen per la manca de personal que pateix el mateix ICAM i asseguren que la falta de recursos està provocant un "augment considerable" de les altes. "Fa anys que estem plantejant les mateixes propostes de millora", reivindica Núria Gilgado, secretària de política sindical de la UGT de Catalunya. A més, recorden que l'únic òrgan de contacte entre l'administració catalana i les organitzacions dels treballadors per tractar aquest tema és un consell assessor que no es va reunir ni una sola vegada durant l'any passat. Finalment, s'ha acabat fent al mes de juny després de la protesta davant del Pere Virgili, però tant CCOO com la UGT encara esperen una reacció per part de Salut.

Cargando
No hay anuncios

El 2021, l'últim amb dades disponibles, es van donar un total d'1.229.407 altes per incapacitat temporal a Catalunya, gairebé un 18% més que l'any anterior, excloent els casos de covid-19. Aleshores la durada mitjana de la baixa era de 43,6 dies. Fonts sindicals, però, denuncien que en les xifres del 2022 observen un "increment important" pel que fa al nombre d'altes i de reduccions "també significatives" de la durada mitjana de les baixes.

Cargando
No hay anuncios

Contactats per l'ARA, des del departament de Salut de la Generalitat donen resposta a algunes d'aquestes crítiques: "Valorem positivament qualsevol iniciativa pel que fa a generar interaccions amb altres àmbits de la salut laboral i de drets socials, però la incapacitat temporal és una pèrdua de la capacitat de treball motivada per un problema de salut i de forma temporal i no hauria de perllongar-se més enllà del que requereix el tipus de procés, per la qual cosa l’ICAM vetlla per la seva adequació". En aquest sentit, asseguren que els metges avaluadors exerceixen les seves valoracions "d'acord amb criteris clínics i mèdics, objectius i transparents", tot i admetre que "el sistema de salut, en general, necessita més recursos humans", tant per l'augment de la població afiliada i l'envelliment com per l'increment de les dades d'incidències. "Les llistes d’espera no ajuden a aquesta optimització i eficiència en la gestió", afegeixen.