Funció pública

L'Estat proposa a les mútues una pujada rècord del 17% per renovar amb Muface

Les asseguradores hauran de decidir si continuen donant servei a 1,5 milions de persones

Un metge a una consulta privada, en una imatge d'arxiu.
2 min

BarcelonaEl govern espanyol ja ha posat la seva oferta sobre la taula. El consell de ministres ha autoritzat aquest dimarts la licitació del concert de Muface -les sigles de la Mutualitat General de Funcionaris Civils de l'Estat, que dona servei a prop d'1,5 milions de treballadors públics i els seus familiars a través d'asseguradores- per als anys 2025 i 2026. L'executiu ofereix una pujada rècord del 17% respecte a la prima del concurs anterior, la més important de la història des que hi ha registres. Aquest anunci arriba enmig del desacord amb les mútues que oferien aquesta cobertura fins ara (Adeslas, Asisa i DKV), que reclamaven un increment encara més elevat, del 40%.

La quantitat total de la contractació arriba fins als 1.337 milions d'euros el 2025 i els 1.344 milions d'euros per al 2026, un increment total d'aquest nou concert bianual de 303 milions respecte a l'últim any de vigència de l'última licitació. A Muface, el 65% dels funcionaris beneficiaris són docents de primària, secundària i universitaris, i un 17% pertanyen a algun cos de l'administració general de l'Estat.

El govern espanyol ha explicat aquest dimarts que en els últims 25 anys l'augment de la prima ha estat de mitjana d'un 4,4%. Després d'aquesta última pujada, la prima mitjana per mutualista a l'any passaria de 1.032,12 euros a 1.208,81 el 2026, fet que suposa un augment per assegurat de 176,69 euros. Caldrà veure si aquesta millora en els preus és suficient per convèncer les tres asseguradores, que van amenaçar amb no tornar-se a presentar al concurs, deixant penjant d'un fil l'assistència sanitària de milers de funcionaris. La ministra d'Educació i portaveu del govern, Pilar Alegría, ha explicat que estan en contacte amb les companyies per tractar la nova oferta econòmica.

Nou càlcul de la prima

L'executiu assegura que el càlcul d'aquesta prima ha tingut en compte, per una banda, els nous serveis sanitaris inclosos en la cartera del Sistema Nacional de Salut, com ara la salut bucodental o les noves vacunes, i l'increment de la quantitat dels honoraris dels metges, per l'altra. A més, per primera vegada també ha inclòs en el càlcul del concert el dèficit de tarifa (és a dir, la diferència entre les primes abonades i el cost sanitari en què han incorregut les asseguradores), per tal de compensar les pèrdues que aquestes denuncien.

stats