Laboral

L'estiu tanca amb un nou rècord d'ocupació a Catalunya tot i el repunt de l'atur

La taxa catalana de desocupats augmenta lleugerament però es manté per sota del 9%

BarcelonaEl tercer trimestre de l'any, el més marcat per la temporada turística, va tancar amb un nou rècord d'ocupació, però també amb una pujada de la taxa d'atur, tant a Catalunya com al conjunt de l'Estat. Segons les dades de l'Enquesta de Població Activa (EPA) publicada aquest dijous per l'Institut Nacional d'Estadística (INE), entre el juliol i el setembre es van sumar 62.400 nous treballadors al Principat, fins a situar el total en un màxim de 3,7 milions de persones. Són 156.500 persones ocupades més que fa un any (+4,4%) i es tracta de la xifra més alta de tota la sèrie històrica. A Espanya, es van guanyar 209.000 empleats, de manera que el mercat de treball ja és de 21,26 milions de persones, una millora que es va notar pràcticament en totes les comunitats autònomes.

Inscriu-te a la newsletter Primer set per al SabadellInformació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Cal recordar, però, que aquestes dades es van assolir mentre la taxa d'atur augmentava. En el cas català, aquest indicador va pujar fins al 8,5%, en comparació amb el 8,44% del segon trimestre, encara que continua per sota de la barrera del 9%. Hi ha 345.400 persones sense feina a Catalunya, segons l'EPA. Si ens fixem en la dada estatal, aquesta taxa es va disparar una mica més i es va situar en l'11,84% respecte a l'11,60% registrat en l'anterior publicació de l'INE. Així i tot, la taxa d'atur a Espanya també segueix sent inferior al 12% i el total de desocupats voreja els 2,8 milions de persones.

Cargando
No hay anuncios

Aquest escenari és suficient perquè tant el govern espanyol com el català hagin tret pit en les seves valoracions de la solidesa de l'ocupació en un moment en què encara domina la incertesa. La vicepresidenta primera i ministra d'Economia en funcions, Nadia Calviño, ha destacat que les dades de l'INE del tercer trimestre evidencien "la fortalesa" de l'economia espanyola, així com el "canvi estructural" que s'ha produït en el mercat de treball. Per la seva banda, el conseller d'Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, també ha remarcat que la creació de llocs de treball és "un dels indicadors que respon millor al concert d'incertesa dels últims anys" i ha afegit en què juntament amb la bona marxa de les exportacions "són motors de resiliència que ens permeten afrontar aquest present".

Cargando
No hay anuncios

Augment de la població activa

En les estadístiques d'aquest dijous és important donar també un cop d'ull a un indicador que normalment passa per alt: la població activa. Es tracta d'aquelles persones en edat de treball que o bé ja tenen una feina o l'estan cercant activament i, per tant, aquesta és una dada que canvia en funció de factors demogràfics –més joves que arriben a aquesta edat, treballadors que es jubilen o migrants que arriben i s'incorporen al mercat de treball– i de la confiança general dels ciutadans en poder trobar feina. A Catalunya, aquest tercer trimestre la població activa ha superat per primera vegada els 4 milions de persones, mentre que a Espanya s'ha enfilat per sobre dels 24,1 milions.

Cargando
No hay anuncios

De fet, Calviño ha subratllat que entre el juliol i el setembre van entrar 300.000 persones més al mercat laboral (població activa), de les quals més de 200.000 van trobar feina (població ocupada). "I això ens està portant a xifres rècord. 24 milions de persones que estan actives al mercat i 21,3 milions que estan ocupades treballant. Això és un canvi estructural i és una dada molt positiva que mostra la fortalesa de l'economia espanyola", ha dit. Torrent també ha celebrat aquesta fita i ha apuntat que "el món del treball és capaç d'absorbir una proporció molt majoritària de l'increment de població activa".

Cargando
No hay anuncios

L'altre focus d'aquesta nova publicació de l'INE està en el perfil de persona que ha trobat feina i en quins sectors n'ha trobat. Torrent ha posat èmfasi en la caiguda de l'atur juvenil: a Catalunya, aquesta taxa (la Generalitat es refereix a aturats d'entre 16 i 29 anys, una forquilla d'edat més àmplia que la de l'institut estatal) ara és del 14,8%, quan fa un any se situava en el 20,3%. D'altra banda, la indústria va ser l'àmbit de l'economia on més va créixer l'ocupació al Principat aquest estiu, un moment de l'any molt marcat per la contractació al sector serveis per l'eufòria turística. El sector manufacturer va sumar 33.500 nous treballadors, un 5,6% més.

Quina valoració fan els experts d'aquestes dades? "Són estranyes", diu el catedràtic de dret del treball de la Universitat de Barcelona Jordi Garcia com a primera lectura. L'acadèmic considera que el canvi de model de contractació de l'any passat –amb l'aprovació de la nova reforma laboral– i el rebot postpandèmia expliquen bona part d'aquest comportament en el mercat de treball. "Creix la població activa, però la majoria de persones que s'hi incorporen són joves o pot ser gent que s'ha apuntat a l'atur", afegeix. En aquest sentit, Garcia avisa que l'alentiment del creixement econòmic també acabarà afectant i es mostra preocupat perquè l'impacte de l'arribada dels fons europeus Next Generation no s'estigui notant de manera rellevant en la creació d'ocupació.

Cargando
No hay anuncios