Laboral

L'atur torna créixer a Catalunya tot i els màxims d'ocupació

El total de desocupats va augmentar en 2.317 persones i la creació feina alenteix el ritme

3 min
Una oficina del Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) a Esplugues de Llobregat.

BarcelonaCom l'estiu passat, el juliol ha arribat per trencar la ratxa de caiguda de l'atur a Catalunya. Segons les dades publicades aquest divendres pel ministeri de Treball, el total de persones sense feina al Principat va augmentar en 2.317, fins a situar-se en 327.283, després de cinc mesos consecutius amb aquest indicador a la baixa. En termes absoluts, Catalunya va ser la comunitat autònoma on més va augmentar l'atur, seguida del País Basc (+1.698) i Castella i Lleó (+1.411). Si ho comparem amb el juliol del 2023, però, el nombre de catalans desocupats es va reduir en 4.037, un 1,23% menys.

Inscriu-te a la newsletter Economia Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

Aquesta davallada va coincidir amb un nou rècord en el volum d'afiliats a la Seguretat Social, que torna a superar tots els rècords anteriors. En el setè mes de l'any es van registrar 3.836.076 ocupats a Catalunya, encara que l'avenç va ser més tímid que en altres ocasions, amb 3.363 treballadors més, un increment del 0,09%, segons les dades que també ha publicat el ministeri d'Inclusió, Migracions i Seguretat Social. "Catalunya continua creant llocs de treball [...] i té la xifra d'atur més baixa en un juliol des de l'any 2008, fa setze anys", ha celebrat el secretari de Treball de la Generalitat, Enric Vinaixa, durant la seva valoració d'aquestes estadístiques.

Entre les quatre demarcacions catalanes, Girona va ser l'única on l'atur es va reduir al juliol, amb un 0,43% menys respecte al juny (-122 persones). Per contra, Barcelona va ser el territori on aquest indicador va créixer més, un 0,91% (+2.215 persones). En el cas de l'afiliació, Girona també va ser la província on es va crear més ocupació, amb un repunt del 3,18% i 12.070 nous treballadors, per l'impuls de l'activitat turística durant la campanya d'estiu. De nou, l'altra cara de la moneda va ser Barcelona, ja que els afiliats a la Seguretat Social van caure un 0,59% (-16.987 persones) en comparació amb el mes anterior per la destrucció de feina en el sector del lleure educatiu.

Sobre la destrucció de feina a l'educació quan arriba l'estiu, el secretari de Treball s'ha mostrat confiat que els cursos vinents es veuran encara més els efectes dels processos d'estabilització que s'han posat en marxa els últims anys, tant en l'àmbit docent com en el del lleure educatiu. Vinaixa també ha insistit en la importància de la reducció "lleu", per segon mes consecutiu, dels aturats de llarga durada, que són els que fa més de 12 mesos que busquen una nova feina. "No ens agrada parlar ni de sostres ni de terres perquè totes les polítiques de la Generalitat van enfocades a fer que aquestes xifres històriques d'ocupació sigui les més positives possibles", ha afegit.

Sense rècord d'afiliats a Espanya

En el conjunt de l'estat espanyol, l'atur sí que es va reduir per sisè mes consecutiu al juliol. Concretament, va baixar en 10.830 persones (-0,42%), i el volum total de desocupats va quedar en 2.550.237, acostant-se amb aquesta nova baixada a la barrera dels 2,5 milions d'aturats. El ministeri que dirigeix Yolanda Díaz va remarcar que en termes absoluts l'atur va baixar més entre les dones (-6.459), i se situa en el nivell més baix des de l'octubre del 2008 pel que fa a la població femenina.

En canvi, si ens fixem en l'afiliació mitjana a la Seguretat Social, el mes de juliol va suposar una frenada respecte als últims rècords d'ocupació a Espanya. La xifra de cotitzants va caure un 0,05% respecte al juny, amb 9.783 ocupats menys, de manera que el total es va quedar en 21.383.106 persones. Les comunitats autònomes que més van contribuir a aquesta destrucció d'ocupació van ser Madrid (-25.530 afiliats), Andalusia (-11.829) i el País Basc (-7.135). Així i tot, el ministeri que lidera Elma Saiz s'ha fixat en la dada desestacionalitzada, que exclou els efectes del calendari, per remarcar els 51 mesos de creixement ininterromput de l'ocupació i els 1.335 afiliats que es van afegir al juliol. "Es consolida la barrera dels 21 milions [d'afiliats a la Seguretat Social] que vam sobrepassar a l'abril, una fita d'obligatòria valoració cada mes en el qual es manté el rècord", ha remarcat Saiz.

Per al catedràtic de dret laboral de la UB Jordi Garcia, les dades d'aquest mes de juliol "no s'entenen gens"; tant pel que fa a l'increment de l'atur mentre creix lleugerament l'ocupació, com per les diferències de tendència entre Catalunya i Espanya. L'acadèmic destaca que hi ha sectors com l'hostaleria on encara hi ha necessitat de contractar més personal (els salaris baixos i les dificultats de conciliació horària hi contribueixen), alhora que la xifra de desocupats creix. "Teòricament, el turisme hauria de generar més ocupació", reflexiona.

stats