Laboral

L’atur torna a caure a l’estiu mentre l’ocupació continua batent rècords

La taxa de desocupats baixa del 9% a Catalunya, la tercera vegada des del 2008

BarcelonaL'atur ha caigut a Catalunya en 21.400 persones el tercer trimestre d'aquest any, que coincideix amb la temporada alta de turisme, que va donar un impuls al sector serveis, segons l'enquesta de població activa (EPA), publicada aquest divendres per l'Institut Nacional d'Estadística (INE). Les bones notícies no s'acaben aquí: l'ocupació toca sostre tant a Catalunya com al conjunt d'Espanya.

Inscriu-te a la newsletter Què en farem, del Black Friday?Informació que afecta la teva butxaca
Inscriu-t’hi

En total, en els tres mesos entre juliol i setembre, a Catalunya hi va haver 373.900 persones sense feina, 21.400 menys que entre abril i juny. Així, en comparació amb la darrera EPA del segon trimestre, que es va conèixer el juliol passat, la taxa d'atur es va reduir 0,58 punts percentuals, fins 8,83%. És tot just la tercera vegada des de l'any 2008 (quan va esclatar la crisi financera global) que la taxa de desocupació a Catalunya se situa per sota del 9%.

Cargando
No hay anuncios
El mercat laboral a Catalunya
Evolució del nombre de treballadors ocupats i aturats a Catalunya. Dades trimestrals absolutes

Catalunya va ser la comunitat autònoma on més va caure l'atur. Al conjunt de l'Estat, la taxa d'atur va caure set centèsimes respecte al trimestre anterior, fins a l'11,21%. En total, a Espanya hi havia 2.754.100 aturats, uns 1.200 menys que tres mesos enrere.

Cargando
No hay anuncios

El tercer trimestre acostuma a ser un bon període per a l'ocupació, sobretot gràcies al turisme. Aquest 2024 no va ser una excepció i els serveis van ser el motor de l'ocupació, en el cas català els seguia la construcció. En canvi, l'atur va créixer al sector industrial.

Malgrat això, l'activitat al sector serveis no s'ha concentrat "només al turisme com l'entenem habitualment", sinó també al comerç i altres subsectors, explica Raúl Ramos, catedràtic d'economia aplicada de la Universitat de Barcelona. "Cada vegada hi ha més arrossegament" del turisme a altres activitats, afegeix. A més, la represa de l'educació al setembre compensa parcialment la destrucció de llocs de treball del final de la temporada estival al setembre.

Cargando
No hay anuncios

Així doncs, tant l'ocupació com les taxes d'activitat "fan goig", apunta el catedràtic. Sobre l'activitat, destaca que a partir dels 25 anys, se supera el 90% de persones actives al mercat de treball (ocupades o buscant feina), fet que s'atribueix en part a qüestions demogràfiques, ja que la diferència entre incorporacions de joves al mercat de treball i sortides per jubilacions encara permet mantenir els nivells. Ara bé, previsiblement la quantitat de treballadors en actiu caurà d'aquí a uns anys, amb la jubilació de la generació del baby boom i la incorporació progressiva dels nascuts a partir del 2008, quan la natalitat va caure.

Per demarcacions, però, la disparitat és més gran. Mentre que a Lleida la taxa d'atur va ser del 6,97% i a Girona, del 7,6%, a Tarragona es va situar en nivells fins i tot lleugerament superiors als de la mitjana espanyola, amb un 11,2%, seguint el patró tradicional de les comarques del sud del país, que acostumen a tenir una desocupació marcadament superior a la resta de Catalunya. Pel que fa a Barcelona, va ser del 8,78%.

Cargando
No hay anuncios

El president de l'executiu espanyol, Pedro Sánchez, ha qualificat de "formidable" la caiguda de l'atur, fins al punt d'afirmar que Espanya es troba cada vegada "més a prop de la plena ocupació", tot i tenir una de les taxes de desocupació més altes de la Unió Europea.

Continua la baixada de la temporalitat

A banda de l'atur, el tercer trimestre també va deixar les taxes de temporalitat més baixes des del 2002, el primer any amb registres. A Catalunya, un 12,6% dels treballadors amb feina tenien un contracte temporal. Així mateix, un 12,6% dels llocs de treball va ser a temps parcial.

Cargando
No hay anuncios

Segons Ramos, "encara hi ha marge" perquè la temporalitat continuï caient en els pròxims trimestres. Ara bé, "una altra cosa és la temporalitat real" del mercat de treball, ja que des de l'aprovació de la reforma laboral, el nombre de feines temporals ha anat disminuint, mentre que l'ocupació s'ha anat reconvertint a feines amb contractes fixos o fixos discontinus. Els primers permeten a les empreses deixar un empleat sense treballar durant un temps, mentre que els segons incorporen una indemnització per acomiadament més baixa, cosa que permet a les empreses incorporar-los per contractar personal que només necessita durant un període de temps concret.

L'ocupació continua creixent

Pel que fa al nombre total de treballadors amb feina, les dades mostren un nou màxim, tant en l'àmbit català com l'estatal. El total d'ocupats a Catalunya va augmentar en 53.500 persones respecte al segon trimestre, i es va situar en 3.861.100 persones, el màxim registrat en tota la història. "Quatre de cada cinc persones que s'han activat estan ocupades a hores d'ara", ha celebrat el secretari de Treball de la Generalitat, Paco Ramos.

Cargando
No hay anuncios

A Espanya, l'increment va ser de 138.300 persones, fins als 21.823.000, de manera que ja s'acosta a la xifra simbòlica dels 22 milions d'ocupats.