L'atur suma un altre mes a la baixa i només castiga Madrid
La xifra de desocupats a Catalunya és la més baixa en un març des del 2008
BarcelonaLes dades del mercat laboral al març van suposar un nou respir. L'atur a Catalunya es va reduir en 2.987 persones, una millora del 0,8% en termes percentuals, fins a situar-se en un total de 348.301, segons les dades publicades aquest dimarts pel ministeri de Treball. És la xifra més baixa en un mes de març des del 2008, quan ja havia esclatat la crisi financera. En termes anuals, el tercer mes de l'any va tancar amb 23.185 persones menys a les llistes dels serveis d'ocupació públics, una caiguda del 6,2%. El febrer ja havia estat un mes pla en l'àmbit de l'ocupació i havia dissipat els mals auguris econòmics.
Al conjunt d'Espanya, el primer trimestre del 2023 tanca amb la xifra de desocupats més baixa en 15 anys. L'atur es va reduir en 48.755 persones, un descens de l'1,6% i el més accentuat en un mes de març des del 2002, com ha destacat el ministeri que lidera Yolanda Díaz. Totes les comunitats autònomes van registrar una caiguda de l'atur, amb l'excepció de la Comunitat de Madrid, on aquest indicador va créixer en 1.013 persones.
Al seu compte de Twitter, Díaz ha destacat que aquest març "ha estat dels millors mesos en dues dècades en reducció de la desocupació". D'altra banda, ha incidit en el fet que l'atur femení es va situar "en la xifra més baixa dels últims 15 anys", mentre que la desocupació juvenil, de menors de 25 anys, va assolir el seu nivell més baix en un mes de març dins de la sèrie històrica. "Queda encara molt per fer per deixar enrere la cultura de la precarietat, però no ens rendirem en l'afany de fer de l'ocupació de qualitat un senyal d'identitat del nostre país", ha afirmat.
Al març es van signar al voltant d'1,3 milions de contractes, un 21% menys que en el mateix mes del 2022. Això no obstant, el 46,8% d'aquest total van ser contractes indefinits, un percentatge que supera el registrat al febrer, quan la proporció d'aquest tipus de contractes va ser del 45,4%.
D'altra banda, el volum total d'afiliats a la Seguretat Social ja frega els 20,4 milions de persones. El ministeri que dirigeix José Luis Escrivá qualifica el creixement del març, quan es van sumar nous 206.410 cotitzants, com a "excepcional" i va remarcar que en només un trimestre s'han sumat 291.477 ocupats, l'increment més important en un primer trimestre de l'any, com ja havia anticipat.
En declaracions a la Cadena SER, Escrivá ha assegurat que tornarà a ser un "molt bon any" per al mercat de treball" i ha desvinculat les bones dades de l'afiliació de l'efecte de la Setmana Santa, ja que només 55.000 llocs de treball dels 206.410 creats es poden atribuir a l'estacionalitat. "Fa molts mesos ens parlaven d'un hivern lúgubre amb una situació econòmica difícil, i ara estem en nivells rècord", treia pit el ministre, just després d'aprovar la reforma de les pensions.
En el cas de Catalunya, l'ocupació també ha continuat a l'alça: després de l'impuls del febrer, al març es van sumar 33.358 nous afiliats a la Seguretat Social, fins a situar-se al voltant dels 3,6 milions. El Principat ja compta amb 107.421 empleats més (+3%) que fa un any. De fet, tot i ser l'única comunitat autònoma on va augmentar l'atur en el tercer mes de l'any, a Madrid també van millorar les perspectives en l'ocupació: el territori que presideix Isabel Díaz Ayuso va incorporar 23.660 nous treballadors.
Des de CCOO han reiterat que les dades d'aquest mes de març evidencien que "és el treball el que sosté l’economia, mentre que els marges empresarials ofeguen salaris i consum de les llars". Així doncs, han afirmat que l’evolució desigual dels sous reclama un vincle entre la revisió de les remuneracions i l'evolució econòmica de cada sector. Pel que fa a la UGT, el sindicat ha celebrat l'"èxit" de la reforma laboral en la reducció de la temporalitat i la millora de la contractació, però ha assegurat que encara queden "matèries pendents", i ha demanat que s'endureixi el cost de l'acomiadament.
El debat de l'acomiadament
Precisament, el ministre d'Inclusió, Seguretat Social i Migracions, José Luis Escrivá, ha rebutjat en la mateixa entrevista a la SER obrir el debat de l'acomiadament a Espanya i ha defensat que la decisió de no modificar les indemnitzacions en el marc de la reforma laboral del 2021 va ser "bona". "Jo estic molt còmode amb la reforma en els termes en què està en aquest moment", ha subratllat després que li hagin preguntat si considera, com la ministra de Treball, Yolanda Díaz, que l'acomiadament a Espanya és barat.